Tiramisu je popularni talijanski desert koji uključuje piškote umočene u kavu, premazane bogatom kremom na bazi sira mascarponea te preko kojih se stavlja kakao u prahu.
Ta zanimljiva kombinacija okusa može poslužiti i kao baza za raskošnu blagdansku tortu koje možete podijeliti sa svojim voljenima.
Tiramisu torta obuhvaća sočan biskvit na bazi kave i kakaa, a koji se sljubljuje s laganom kremom od šlaga i mascarponea.
Sastojci za tiramisu tortu:
- 300 g bijelog šećera
- 260 g brašna za kolače
- 240 ml crne kave
- 240 g kiselog vrhnja
- 125 ml punomasnog mlijeka
- 100 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 90 g nezaslađenog kakaa u prahu
- 50 ml biljnog ulja
- 2 velika jaja
- 2 čajne žličice instant-kave
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1,5 čajnih žličica praška za pecivo
- ¾ čajne žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
Sastojci za kremu:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 450 g sira mascarponea
- 240 g šećera u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- kakao u prahu za ukrašavanje
Priprema:
- Napravite biskvit: skuhajte crnu kavu na uobičajen način i ostavite je sa strane da se ohladi. Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva. Pripremite dva kalupa za torte promjera 20 centimetara, namastite ih iznutra ili obložite papirom za pečenje i stavite sa strane.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, smeđi šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i instant-kavu. Dodajte kockice maslaca i mikserom ih sljubite u smjesu s teksturom nalik mokrog pijeska.
- Dodajte kiselo vrhnje i ulje i nastavite miksati dok se sastojci ne povežu.
- U drugoj zdjeli istucite dva jaja s punomasnim mlijekom i ekstraktom vanilije.
- U posebnoj zdjeli pomiješajte kakao u prahu s kuhanom kavom.
- U smjesu na bazi brašna postupno ubacite mokre sastojke: istučena jaja i kavu s kakaom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Podijelite dobivenu smjesu na dva jednaka dijela i prelijte u pripremljene kalupe za tortu.
- Pecite biskvit u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 do 35 minuta, odnosno dok ne bude termički obrađeno do kraja. Provjerite čačkalicom je li pečeno do kraja.
- Ohladite do kraja prije nego što biskvite premažite kremom.
- Napravite kremu: u mikseru istucite vrhnje u šlag i stavite je sa strane. Mascarpone izmiksajte sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije. Umiješajte šlag u kremu od mascarponea.
- Dobivenom kremom premažite biskvite.
- Pospite kakao preko vrha tiramisu torte.
- Ohladite tortu prije posluživanja. Dobar tek!
Najbolja torta od čokolade i karamele: Meksički desert koji je tako dobar da se udomaćio po cijelom svijetu +0