Tiramisu je popularni talijanski desert koji uključuje piškote umočene u kavu, premazane bogatom kremom na bazi sira mascarponea te preko kojih se stavlja kakao u prahu.

Ta zanimljiva kombinacija okusa može poslužiti i kao baza za raskošnu blagdansku tortu koje možete podijeliti sa svojim voljenima.

Tiramisu torta obuhvaća sočan biskvit na bazi kave i kakaa, a koji se sljubljuje s laganom kremom od šlaga i mascarponea.

Sastojci za tiramisu tortu:

  • 300 g bijelog šećera
  • 260 g brašna za kolače
  • 240 ml crne kave
  • 240 g kiselog vrhnja
  • 125 ml punomasnog mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 100 g smeđeg šećera
  • 90 g nezaslađenog kakaa u prahu
  • 50 ml biljnog ulja
  • 2 velika jaja
  • 2 čajne žličice instant-kave
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1,5 čajnih žličica praška za pecivo
  • ¾ čajne žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli

Sastojci za kremu:

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 450 g sira mascarponea
  • 240 g šećera u prahu
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • kakao u prahu za ukrašavanje

Priprema:

  1. Napravite biskvit: skuhajte crnu kavu na uobičajen način i ostavite je sa strane da se ohladi. Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva. Pripremite dva kalupa za torte promjera 20 centimetara, namastite ih iznutra ili obložite papirom za pečenje i stavite sa strane.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, smeđi šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i instant-kavu. Dodajte kockice maslaca i mikserom ih sljubite u smjesu s teksturom nalik mokrog pijeska.
  3. Dodajte kiselo vrhnje i ulje i nastavite miksati dok se sastojci ne povežu.
  4. U drugoj zdjeli istucite dva jaja s punomasnim mlijekom i ekstraktom vanilije.
  5. U posebnoj zdjeli pomiješajte kakao u prahu s kuhanom kavom.
  6. U smjesu na bazi brašna postupno ubacite mokre sastojke: istučena jaja i kavu s kakaom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  7. Podijelite dobivenu smjesu na dva jednaka dijela i prelijte u pripremljene kalupe za tortu.
  8. Pecite biskvit u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 do 35 minuta, odnosno dok ne bude termički obrađeno do kraja. Provjerite čačkalicom je li pečeno do kraja.
  9. Ohladite do kraja prije nego što biskvite premažite kremom.
  10. Napravite kremu: u mikseru istucite vrhnje u šlag i stavite je sa strane. Mascarpone izmiksajte sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije. Umiješajte šlag u kremu od mascarponea.
  11. Dobivenom kremom premažite biskvite.
  12. Pospite kakao preko vrha tiramisu torte.
  13. Ohladite tortu prije posluživanja. Dobar tek!

Najbolja torta od čokolade i karamele: Meksički desert koji je tako dobar da se udomaćio po cijelom svijetu Nemoguća torta - 2 Nemoguća torta - 1 Nemoguća torta - 3 +0 Nemoguća torta - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju