Pasta alla carbonara popularno je jelo iz talijanske regije Lacij koje se jede diljem svijeta, a osobito je popularno u Hrvatskoj.
Tjestenina se sljubljuje s tvrdim sirom od ovčjeg mlijeka Pecorino, delikatesom od sušenih svinjskih obraza po imenu guanciale, domaćim jajima i nešto soli i papra.
Iako je carbonara savršena baš onakva kakva jest – neki se sastojci mogu zamijeniti kako bi se dobila drugačija, a podjednako ukusna gastronomska priča.
Mi vam danas predlažemo recept za tjesteninu s tikvicama inspiriranu carbonarom koja je pogodna i za prehranu vegetarijanaca, a kojoj umami daje miso pasta.
Sastojci:
- 350 g sušenih špageta
- 85 g nariabnog sira Pecorino
- 6 žumanjaka
- 2 veće tikvice
- 2 čajne žličice naribane korice limuna
- 1 žlica bijelog misa
- ekstradjevičansko maslinovo ulje
- sol i papar po želji
- svježi bosiljak po želji
Priprema:
- Ispecite tikvice na roštilju, gril-tavi ili u običnoj tavi na štednjaku. Operite tikvice, posušite ih, narežite ih na kriške i posolite. Pecite ih nekoliko minuta sa svake strane s nešto ulja dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju. Stavite sa strane.
- U velikom loncu skuhate tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Ne zaboravite velikodušno posoliti vodu prije nego što u nju stavite špagete.
- Dok se tjestenina kuha, napravite umak. U većoj zdjeli pomiješajte žumanjke, naribani sir, miso pastu i limunovu koricu. Posolite i poparite po želji i stavite sa strane.
- Tjesteninu ocijedite od vode u kojoj se kuhala – dio vode sačuvajte.
- Vruću i ocijeđenu kuhanu tjesteninu vratite u lonac u kojoj su se kuhali špageti. Preko tjestenine odmah prelijte pripremljeni umak na bazi žumanjaka i sira. Miješajte par minuta dok tjestenina ne „popije“ umak – po želji možete dodati i nešto vode od kuhanja tjestenine ako mislite da je potrebno.
- Umiješajte u tjesteninu i pečene tikvice i dobro promiješajte.
- Poslužite jelo toplo sa svježim bosiljkom i još naribanog sira. Dobar tek!
Fantastično skupljaju umake: 5 oblika tjestenine koje se uvijek isplati imati pri ruci +3