Pasta alla carbonara popularno je jelo iz talijanske regije Lacij koje se jede diljem svijeta, a osobito je popularno u Hrvatskoj.

Tjestenina se sljubljuje s tvrdim sirom od ovčjeg mlijeka Pecorino, delikatesom od sušenih svinjskih obraza po imenu guanciale, domaćim jajima i nešto soli i papra.

Iako je carbonara savršena baš onakva kakva jest – neki se sastojci mogu zamijeniti kako bi se dobila drugačija, a podjednako ukusna gastronomska priča.

Mi vam danas predlažemo recept za tjesteninu s tikvicama inspiriranu carbonarom koja je pogodna i za prehranu vegetarijanaca, a kojoj umami daje miso pasta.

Sastojci:

  • 350 g sušenih špageta
  • 85 g nariabnog sira Pecorino
  • 6 žumanjaka
  • 2 veće tikvice
  • 2 čajne žličice naribane korice limuna
  • 1 žlica bijelog misa
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • sol i papar po želji
  • svježi bosiljak po želji

Priprema:

  1. Ispecite tikvice na roštilju, gril-tavi ili u običnoj tavi na štednjaku. Operite tikvice, posušite ih, narežite ih na kriške i posolite. Pecite ih nekoliko minuta sa svake strane s nešto ulja dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju. Stavite sa strane.
  2. U velikom loncu skuhate tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Ne zaboravite velikodušno posoliti vodu prije nego što u nju stavite špagete.
  3. Dok se tjestenina kuha, napravite umak. U većoj zdjeli pomiješajte žumanjke, naribani sir, miso pastu i limunovu koricu. Posolite i poparite po želji i stavite sa strane.
  4. Tjesteninu ocijedite od vode u kojoj se kuhala – dio vode sačuvajte.
  5. Vruću i ocijeđenu kuhanu tjesteninu vratite u lonac u kojoj su se kuhali špageti. Preko tjestenine odmah prelijte pripremljeni umak na bazi žumanjaka i sira. Miješajte par minuta dok tjestenina ne „popije“ umak – po želji možete dodati i nešto vode od kuhanja tjestenine ako mislite da je potrebno.
  6. Umiješajte u tjesteninu i pečene tikvice i dobro promiješajte.
  7. Poslužite jelo toplo sa svježim bosiljkom i još naribanog sira. Dobar tek!

Fantastično skupljaju umake: 5 oblika tjestenine koje se uvijek isplati imati pri ruci Zapečeni špageti s mljevenim mesom i tri vrste sira Špageti od tikvica s prženim lješnjacima Špageti +3 Tjestenina

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju