Torta di ricotta ili u prijevodu s talijanskog kolač od ricotte ukusan je desert koji se na Siciliji, ali i u ostatku Italije rado priprema za Uskrs. Ime je, dakako, dobila po svojem glavnom sastojku – kremastom siru ricotta.

Nadjev na bazi ricotte se stavlja na mrvičastu podlogu za pite ili pasta frollu, a sve zajedno se peče u pećnici. Da bi se podloga rastopila u ustima važno je tijesto dobro ohladiti u svim fazama pripreme.

Torta di ricotta ima brojne varijacije – u kremu se stavlja sve od voća do čokolade, dok okus osnovnog recepta uvelike podsjeća na cheesecake. Mi vam u nastavku teksta donosimo recept za ovaj divan kolač s dodatkom korice od limuna.

Sastojci:

  • 450 g svježe ricotte
  • 225 g brašna
  • 170 g bijelog šećera
  • 100 g maslaca
  • 100 g sirnog namaza
  • 3 jaja
  • 2 žlice ledene vode
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • ½ čajne žličice praška za pecivo
  • šećer u prahu za posluživanje
  • korica pola organskog limuna

Priprema:

  1. Napravite tijesto: izmiksajte maslac s 60 grama šećera dok ne dobijete glatku kremu. Dodajte jedno jaje. Postupno ubacite brašno i prašak za pecivo te dvije žlice ledene vode. Oblikujte kuglu tijesta, omotajte je plastičnom folijom i stavite hladiti u hladnjak na oko dva sata.
  2. Stavite kuglu ohlađenog tijesta između dva komada papira za pečenje i razvucite ga na debljinu od oko 3 milimetara. Prebacite tijesto u kalup za tart i dobro ga utisnite u rubove. Stavite sve zajedno u zamrzivač na 10 minuta.
  3. Na ohlađeno tijesto u kalupu stavite keramičke kuglice za pečenje, pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok rubovi ne dobiju lijepu zlaćanu boju.
  4. Uklonite keramičke kuglice i nastavite peći još 10 minuta dok baza tijesta ne dobije lijepu zlaćanu boju. Izvadite tijesto iz pećnice.
  5. Napravite kremu: izmiksajte ricottu i sirni namaz u glatku kremu. Dodajte preostali šećer i dva jaja, ekstrakt vanilije i naribanu koricu organskog limuna.
  6. Dobivenu kremu prelijte na pečenu podlogu i vratite u pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta.
  7. Ohladite kolač do kraja, pa ga stavite u hladnjak na oko dva sata.
  8. Poslužite sa šećerom u prahu po želji. Dobar tek!

Tart od keksa: Brzi recept za fini kolač koji je gotov kad kažete "keks" Keks tart Keks tart Keks tart +3 Keks tart

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju