Piletina marsala jedan je od omiljenih specijaliteta koji je nastao pod utjecajem talijanske kuhinje. Radi se o sočnoj piletini s gljivama u finom umaku kojem fortificirano vino (marsala) pruža slast. No umjesto marsale poslužit će i madeira, sherry, porto ili vermut. Da biste pripremili ovaj specijalitet, ne treba vam puno suđa, vremena, a ni sastojaka. Piletinu marsala poslužite s tjesteninom, rižom ili pireom od krumpira.
Sastojci za piletinu marsala:
- 450 g pilećeg filea
- 3 žlice brašna
- 3 žlice maslaca
- 220 g šampinjona
- 1 ljutika
- 2 češnja češnjaka
- 150 ml pileće juhe
- 150 ml suhog vina marsala
- 150 ml vrhnja
- 2 žličice nasjeckanog svježeg timijana
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- sol, papar, ulje
Priprema piletine marsala:
- Stanjite mesom batom. Nasjeckajte gljive na listiće. Ljutiku nasjeckajte, a češnjak protisnite.
- Stavite brašno, ¾ žličice soli i ¼ žličice papra u vrećicu s patentnim zatvaračem. Dodajte piletinu u vrećicu; čvrsto zatvorite vrećicu i protresite da se piletina ravnomjerno obloži. Stavite na stranu.
- Zagrijte ulje i 2 žlice maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Otresite višak brašna i pecite odreske oko tri minute sa svake strane pa ih prebacite na tanjur i ostavite sa strane.
- U tavi otopite preostalu žlicu maslaca. Dodajte gljive i pržite, često miješajući, 3 do 4 minute. Dodajte ljutiku, češnjak i ¼ žličice soli pa pržite još 1 do 2 minute.
- Dodajte juhu, marsalu, vrhnje, majčinu dušicu, ¼ žličice soli i ⅛ žličice papra. Pustite umak da prokuha, zatim smanjite vatru na srednju i lagano kuhajte, nepoklopljeno, dok se umak ne reducira za otprilike polovicu, malo zgusne i potamni, 10 do 15 minuta.
- Vratite piletinu u tavu, smanjite vatru i pirjajte dok se piletina ne ugrije, a umak još malo zgusne, 2 do 3 minute. Pospite peršinom i poslužite.
7 jela za svaki dan ovoga tjedna koja griju bolje od kuhanog vina +0