• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Jedini recept za lazanje koji će vam ikada trebati: Korak po korak do talijanskog savršenstva okusa

Poželite li napraviti savršene lazanje kod kuće, tijesto možete napraviti sami ili koristiti kupovne listove, no zvijezda ovog talijanskog jela upravo je umak čiji se bogati okusi i arome dobivaju dugim krčkanjem pa lazanje nikada ne treba raditi u žurbi.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 31.10.2023 14:57 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedno od najstarijih talijanskih jela od tjestenine upravo su lazanje, koje su se u Napulju pekle još u Srednjem vijeku. Jedan od najranijih zapisanih recepata pronađen je u kuharici iz 14. stoljeća, ali to tada popularno jelo nije sadržavalo rajčice, koje su se uvukle u jelo tek nešto kasnije. Recepti su se u međuvremenu mijenjali, da bi nastale tradicionalne napuljske lazanje kakve se i danas pripremaju na jugu Čizme. Lasagna di carnevale u Napulju se rade od lokalne kobasice, prženih mesnih okruglica, tvrdo kuhanih jaja, ricotte ili mozzarelle i napuljskog ragua.

U trendu Željeznički kolodvor u Antwerpenu - 4 "Lijepi mali kolodvor" Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata" Špilje u Frodshamu, Engleska - 5 Jedinstvena investicijska prilika Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići

Nešto popularniju inačicu, Lasagna al forno, pronaći ćete u talijanskoj regiji Emilia-Romagna. Ondje se pripremaju s ricottom ili mozzarellom, gustim raguom, bešamel umakom, vinom, lukom, origanom i zelenim listovima tjestenine koji boju duguju špinatom. Ovisno o kraju Italije u kojem se nađete, lazanje će varirati ovisno o vrsti tijesta ili umacima. Tako se primjerice u Pijemontu uživa u lazanjama al sangue, što u prijevodu znači "krvave lazanje" zbog dodatka svinjske krvi.

Slika nije dostupna Hrana i piće Ma, čudo: Kako napraviti sočne lazanje bez mljevenog mesa i sira?

Poželite li napraviti savršene lazanje kod kuće, tijesto možete napraviti sami ili koristiti kupovne listove, no zvijezda ovog talijanskog jela upravo je umak čiji se bogati okusi i arome dobivaju dugim krčkanjem pa lazanje nikada ne treba raditi u žurbi. Talijani tradicionalno pripremaju umak na baz rajčice s nemasnom mljevenom junetinom ili svinjetinom, a nerijetko se dodaje i svježa kobasica. Također, kremasti umak bešamel ili pesto od bosiljka i pinjola također su neki od dodataka s kojima ne možete pogriještiti.

Slika nije dostupna Hrana i piće Rolade od tijesta za lazanje punjene mljevenim mesom i s tri vrste sira

Ako ne jedete meso, nema problema. Umjesto mesa, sa sirom možete spojiti gljive, sjeckani sotirani špinat ili kelj, kao i povrće poput patlidžana ili tikvice. Neki od trikova kojima se kuhari služe kako bi dobili slasne lazanje je i korištenje sitno sjeckanog, a ne mljevenog mesa kako bi imale mesnatiji okus, a slanina se dodaje za finu aromu dima. Neki chefovi dodaju i domaći kečap koji pruža slatko-kiselu notu, a odlična je i ideja dodati slolidnu količinu crnog vina u umak koji će pomoći u razvijanju bogatih okusa. Ako volite sir, nemojte štedjeti na količini, ali niti na vrstama sira: slobodno se poigrajte s tri različite varijante koje se lijepo tope. Jedna od tajni finih okusa je i u slaganju slojeva lazanja. Dno posude pokrijte umakom prije nego što dodate bilo što drugo - tako ćete osigurati da se lazanje ne zalijepe za dno kada dođe vrijeme za posluživanje. Zatim dodajte prvi sloj listova lazanja, nakon čega slijedi sloj nadjeva, poput ragua. Ponovite postupak i ne zaboravite pažljivo rasporediti nadjev, pazeći da prekrijete cijelu površinu sloja tjestenine. Na posljednji sloj tijesta dodajte ribani sir i rezultat će biti fantastičan. Talijani će vam rećid a su najbolji sirevi za lazanje Pecorino Romano, ricotta, mozzarella i Parmigiano Reggiano.

Slika nije dostupna Hrana i piće Rekordna priprema: Recept za najlakše i najbrže lazanje

Sastojci za lasagne al forno:

Ragu:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 velika mrkva
  • 1 stabljika celera
  • 1 glavica luka
  • 500 g mljevene junetine
  • 500 g mljevene svinjetine
  • 540 g passate
  • 3 žlice paste od rajčice
  • 250 ml crnog vina
  • 1,5 l goveđeg temeljca
  • 2 lista lovora
  • 1 žličica soli i papra

Bešamel umak:

  • 70 g maslaca
  • 70 g brašna
  • 1 l mlijeka
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 70 g naribanog parmezana
  • sol, papar

I još:

  • 500 g listova tjestenine za lazanje
  • 250 g mozzarelle

Priprema lasagna al forno: 

  1. Sitno nasjeckajte luk, celer i mrkvu pa ihpopržite u velikoj tavi na maslinovom ulju.
  2. Kad povrće omekša, dodajte goveđe i svinjsko mljeveno meso i kratko pržite. Ako u tavi ima viška masnoće, izvadite je žlicom.
  3. Ulijte vino i pirajte dok se ne reducira za polovicu. Zatim dodajte passatu, pastu od rajčice, listove lovora, litru goveđeg temeljca te prstohvat soli i papra.
  4. Promiješajte i ostavite da krčka na laganoj vatri 2,5-3 sata bez poklopca. Na polovici kuhanja dodajte ostatak temeljca.
  5. Za bešamel dodajte maslac u lonac i kuhajte dok se ne rastopi i pojave se mjehurići. Dodajte brašno žustro miješajući jednu minutu. U tankom mlazu, miješajući, dodajte polovicu mlijeka. Kad se počne zgušnjavati, ulijte ostatak mlijeka, muškatni oraščić, parmezan te malo soli i papra.
  6. Kuhajte uz miješanje dok se umak ne zgusne. Maknite ga s vatre i ostavite sa strane.
  7. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Dodajte malo ragua na dno posude za pečenje pa razmažite i prekrijte ravnomjernim slojem listova tjestenine za lazanje (izrežite listove kako bi odgovarali posudi za pečenje).
  8. Dodajte još nekoliko žlica ragua da tjestenina bude potpuno pokrivena, a zatim 2 šeflje bijelog umaka.
  9. Ponavljajte slojeve tjestenine, ragua i bešamela dok sve ne potrošite pazeći da ostane dovoljno bešamel umaka za sam gornji sloj.
  10. Pokrijte gornji sloj natrganom mozzarellom i pecite u pećnici 45 minuta ili dok se ne pojave mjehurići i potamne. Ostavite da se malo ohladi 5-10 minuta prije posluživanja.

10 najboljih talijanskih umaka za tjesteninu: Savršeni recepti kada vam se jede nešto brzo i prefino +0 Pasta alla Norma

  • #kako kuhati
  • #lazanje
  • #talijanska kuhinja
  • #mediteranska kuhinja
  • #jela od tjestenine
  • #najbolji recept za lazanje
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ispovijest izjelice: što mi je nekad bilo nezamislivo pojesti, a danas obožavam
O tempora, o mores!
Ispovijest izjelice: Što mi je nekad bilo nezamislivo pojesti, a danas obožavam!
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Nadàl in famìa: Nostalgični obiteljski Božić u Rovinju
Od 6.12. do 10.1.
Nadàl in famìa: Nostalgični obiteljski Božić u Rovinju
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Dobro je znati
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Orzo tjestenina u jednom loncu recept
Sa sirom i špinatom
Izgleda poput najkremastijeg rižota, ali je ipak tjestenina koja se radi u jednom loncu
Dora Rukavina u Tanazaniji: "Svi me pitaju zašto želim natrag"
Zemlja kontrasta
Dora Rukavina u Tanazaniji: "Svi me pitaju zašto želim natrag"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno
Jedina talijanska luka u Istri: Zgodni gradić koji treba posjetiti i kada ne idete u Trst
Pravac Italija
"Rovinj za siromašne": Zgodni talijanski gradić koji treba posjetiti i kada ne idete u Trst
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Američke i sirijske snage gađale su ISIS-ova skladišta oružja
Niz udara
Amerika izvela snažne napade: "Pogodili smo 15 lokacija"
Policija još pretražuje teren u Novom Vinodolskom, otkriveno stanje djece
Policija pretražuje teren
Svjedoci užasa u Novom Vinodolskom: "Trčali su, jedan je zaostajao. Vidjeli smo da je pun krvi"
Još mjesec dana možete zamijeniti kune: U banke vraćeno manje od trećine
ZADNJI ROK
Ovo možete učiniti još samo mjesec dana: Hrvati ih imaju više od dvije milijarde, a uskoro neće vrijediti ništa
show
Preminuo Mirko Perković Poky
tužna vijest
Pjevač omiljen među hrvatskim iseljenicima pronađen mrtav u hotelskoj sobi
Bogdan Beočanin u desetoj emisiji showa Supertalent
''koliko god to okrutno zvučalo...''
Je li ovaj mladić zaslužio ovako oštre komentare žirija u Supertalentu?
Marin Ivanović stoka priznao da se razveo
''najviše sam povrijedio roditelje''
Naš poznati reper priznao da se razveo i progovorio o borbi s ovisnostima
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Pokušao opljačkati umirovljenika na bankomatu, ovakav rasplet nije očekivao
Svirepi lopov
Pokušao opljačkati umirovljenika na bankomatu, ovakav rasplet nije očekivao
Otkrila neobičnu poruku koju je dobila prije leta i internet je poludio! Pogledajte što je pisalo
Zanimljivo
Otkrila neobičnu poruku koju je dobila prije leta i internet je poludio! Pogledajte što je pisalo
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
tech
Problemi za oružje budućnosti: Ukrajinska vojska prestala je koristiti Andurilovu tehnologiju
Loše prošli i na testovima
Problemi za oružje budućnosti: Ukrajinska vojska prestala je koristiti Andurilovu tehnologiju
Rusi počeli dronovima loviti ukrajinske zrakoplove i helikoptere: "To je velika prijetnja i svakim danom postaje veći problem"
Nova primjena
Rusi počeli dronovima loviti ukrajinske zrakoplove i helikoptere: "To je velika prijetnja i svakim danom postaje veći problem"
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
sport
Ivo Grbić briljirao na utakmici Karagumruka i Bešiktaša
Dobio čistu desetku!
Hrvat izludio velikana! Skupio 10 obrana, skinuo i penal, a onda je dobio posebnu pohvalu
Alonso pred otkazom? Real već ima spremnu zamjenu, Pérez cilja na poznato lice
trese mu se stolica
Alonso pred otkazom? Real već ima spremnu zamjenu, Pérez cilja na poznato lice
Španjolski mediji razapeli Real, spominju eru Luke Modrića i pitaju se: ''Gdje bi tek bili bez...''
Nakon novog kiksa
Španjolski mediji razapeli Real, spominju eru Luke Modrića i pitaju se: ''Gdje bi tek bili bez...''
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Bogdan Beočanin
NAJEŽILI SMO SE!
Kao što su i Indexi sanjali, tako ćemo i mi sanjati ovu Bogdanovu izvedbu!
MasterChef: ANKETA: Renatina odluka nikome nije bila jasna! Što vi mislite?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Renatina odluka nikome nije bila jasna! Što vi mislite?
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Jasminka Vuković
NEMA TREME!
Jasminka je stvorena za pozornicu! Je li i vas povela pjesma kao i Maju?!
putovanja
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Dobro je znati
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
lifestyle
Doris Dragović u bež kaputu brenda DeLight
MODEL BEZ KONKURENCIJE
Ni Doris Dragović nije odoljela najpopularnijem zimskom kaputu
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Olja Vori u visokim čizmama brenda Max Mara
SVI IH ŽELE
U odličnom izdanju Olje Vori caruju čizme koje se ne isplati bacati iz ormara
sve
Preminuo Mirko Perković Poky
tužna vijest
Pjevač omiljen među hrvatskim iseljenicima pronađen mrtav u hotelskoj sobi
Doris Dragović u bež kaputu brenda DeLight
MODEL BEZ KONKURENCIJE
Ni Doris Dragović nije odoljela najpopularnijem zimskom kaputu
Bogdan Beočanin u desetoj emisiji showa Supertalent
''koliko god to okrutno zvučalo...''
Je li ovaj mladić zaslužio ovako oštre komentare žirija u Supertalentu?
Castagnole
Venecijanske fritule

Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način

OK, u jednom trenutku sam i želio – malo drukčije fritule, pa sam u bespućima interneta pronašao recept za one koje još nazivaju venecijanskim fritulama – castagnole. Uostalom, zar je netko sumnjao da Talijani nemaju svoju vrstu fritula? E, pa, dosta su slične našima, no u njih se često stavlja još jedan sastojak – sir ricotta. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close