• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Jedini recept za lazanje koji će vam ikada trebati: Korak po korak do talijanskog savršenstva okusa

Poželite li napraviti savršene lazanje kod kuće, tijesto možete napraviti sami ili koristiti kupovne listove, no zvijezda ovog talijanskog jela upravo je umak čiji se bogati okusi i arome dobivaju dugim krčkanjem pa lazanje nikada ne treba raditi u žurbi.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 31.10.2023 14:57 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedno od najstarijih talijanskih jela od tjestenine upravo su lazanje, koje su se u Napulju pekle još u Srednjem vijeku. Jedan od najranijih zapisanih recepata pronađen je u kuharici iz 14. stoljeća, ali to tada popularno jelo nije sadržavalo rajčice, koje su se uvukle u jelo tek nešto kasnije. Recepti su se u međuvremenu mijenjali, da bi nastale tradicionalne napuljske lazanje kakve se i danas pripremaju na jugu Čizme. Lasagna di carnevale u Napulju se rade od lokalne kobasice, prženih mesnih okruglica, tvrdo kuhanih jaja, ricotte ili mozzarelle i napuljskog ragua.

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka... NP Lovćen u Crnoj Gori - 5 NP Lovćen U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe

Nešto popularniju inačicu, Lasagna al forno, pronaći ćete u talijanskoj regiji Emilia-Romagna. Ondje se pripremaju s ricottom ili mozzarellom, gustim raguom, bešamel umakom, vinom, lukom, origanom i zelenim listovima tjestenine koji boju duguju špinatom. Ovisno o kraju Italije u kojem se nađete, lazanje će varirati ovisno o vrsti tijesta ili umacima. Tako se primjerice u Pijemontu uživa u lazanjama al sangue, što u prijevodu znači "krvave lazanje" zbog dodatka svinjske krvi.

Slika nije dostupna Hrana i piće Ma, čudo: Kako napraviti sočne lazanje bez mljevenog mesa i sira?

Poželite li napraviti savršene lazanje kod kuće, tijesto možete napraviti sami ili koristiti kupovne listove, no zvijezda ovog talijanskog jela upravo je umak čiji se bogati okusi i arome dobivaju dugim krčkanjem pa lazanje nikada ne treba raditi u žurbi. Talijani tradicionalno pripremaju umak na baz rajčice s nemasnom mljevenom junetinom ili svinjetinom, a nerijetko se dodaje i svježa kobasica. Također, kremasti umak bešamel ili pesto od bosiljka i pinjola također su neki od dodataka s kojima ne možete pogriještiti.

Slika nije dostupna Hrana i piće Rolade od tijesta za lazanje punjene mljevenim mesom i s tri vrste sira

Ako ne jedete meso, nema problema. Umjesto mesa, sa sirom možete spojiti gljive, sjeckani sotirani špinat ili kelj, kao i povrće poput patlidžana ili tikvice. Neki od trikova kojima se kuhari služe kako bi dobili slasne lazanje je i korištenje sitno sjeckanog, a ne mljevenog mesa kako bi imale mesnatiji okus, a slanina se dodaje za finu aromu dima. Neki chefovi dodaju i domaći kečap koji pruža slatko-kiselu notu, a odlična je i ideja dodati slolidnu količinu crnog vina u umak koji će pomoći u razvijanju bogatih okusa. Ako volite sir, nemojte štedjeti na količini, ali niti na vrstama sira: slobodno se poigrajte s tri različite varijante koje se lijepo tope. Jedna od tajni finih okusa je i u slaganju slojeva lazanja. Dno posude pokrijte umakom prije nego što dodate bilo što drugo - tako ćete osigurati da se lazanje ne zalijepe za dno kada dođe vrijeme za posluživanje. Zatim dodajte prvi sloj listova lazanja, nakon čega slijedi sloj nadjeva, poput ragua. Ponovite postupak i ne zaboravite pažljivo rasporediti nadjev, pazeći da prekrijete cijelu površinu sloja tjestenine. Na posljednji sloj tijesta dodajte ribani sir i rezultat će biti fantastičan. Talijani će vam rećid a su najbolji sirevi za lazanje Pecorino Romano, ricotta, mozzarella i Parmigiano Reggiano.

Slika nije dostupna Hrana i piće Rekordna priprema: Recept za najlakše i najbrže lazanje

Sastojci za lasagne al forno:

Ragu:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 velika mrkva
  • 1 stabljika celera
  • 1 glavica luka
  • 500 g mljevene junetine
  • 500 g mljevene svinjetine
  • 540 g passate
  • 3 žlice paste od rajčice
  • 250 ml crnog vina
  • 1,5 l goveđeg temeljca
  • 2 lista lovora
  • 1 žličica soli i papra

Bešamel umak:

  • 70 g maslaca
  • 70 g brašna
  • 1 l mlijeka
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 70 g naribanog parmezana
  • sol, papar

I još:

  • 500 g listova tjestenine za lazanje
  • 250 g mozzarelle

Priprema lasagna al forno: 

  1. Sitno nasjeckajte luk, celer i mrkvu pa ihpopržite u velikoj tavi na maslinovom ulju.
  2. Kad povrće omekša, dodajte goveđe i svinjsko mljeveno meso i kratko pržite. Ako u tavi ima viška masnoće, izvadite je žlicom.
  3. Ulijte vino i pirajte dok se ne reducira za polovicu. Zatim dodajte passatu, pastu od rajčice, listove lovora, litru goveđeg temeljca te prstohvat soli i papra.
  4. Promiješajte i ostavite da krčka na laganoj vatri 2,5-3 sata bez poklopca. Na polovici kuhanja dodajte ostatak temeljca.
  5. Za bešamel dodajte maslac u lonac i kuhajte dok se ne rastopi i pojave se mjehurići. Dodajte brašno žustro miješajući jednu minutu. U tankom mlazu, miješajući, dodajte polovicu mlijeka. Kad se počne zgušnjavati, ulijte ostatak mlijeka, muškatni oraščić, parmezan te malo soli i papra.
  6. Kuhajte uz miješanje dok se umak ne zgusne. Maknite ga s vatre i ostavite sa strane.
  7. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Dodajte malo ragua na dno posude za pečenje pa razmažite i prekrijte ravnomjernim slojem listova tjestenine za lazanje (izrežite listove kako bi odgovarali posudi za pečenje).
  8. Dodajte još nekoliko žlica ragua da tjestenina bude potpuno pokrivena, a zatim 2 šeflje bijelog umaka.
  9. Ponavljajte slojeve tjestenine, ragua i bešamela dok sve ne potrošite pazeći da ostane dovoljno bešamel umaka za sam gornji sloj.
  10. Pokrijte gornji sloj natrganom mozzarellom i pecite u pećnici 45 minuta ili dok se ne pojave mjehurići i potamne. Ostavite da se malo ohladi 5-10 minuta prije posluživanja.

10 najboljih talijanskih umaka za tjesteninu: Savršeni recepti kada vam se jede nešto brzo i prefino +0 Pasta alla Norma

  • #kako kuhati
  • #lazanje
  • #talijanska kuhinja
  • #mediteranska kuhinja
  • #jela od tjestenine
  • #najbolji recept za lazanje
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Pire od krumpira s vrhnjem i parmezanom recept
Savršenstvo bez mane
Recept za pire od krumpira kao iz najboljih restorana – toliko je fin da ga možete jesti i bez pečenog mesa
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Brojimo sitno...
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Upisani u povijest
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Jednostavno i fino jelo za usred tjedna: Tjestenina s brokulom, graškom i prženim pinjolima
Za 15 minuta
Jednostavno i fino jelo za usred tjedna: Recept za tjestenina s brokulom i graškom
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
IMAŠ PRAVO Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
Prometni kaos oko Vjesnika: Zatvorene ulice, na snazi posebna regulacija
Velika gužva
Kolaps u Zagrebu! Najkritičnije je u ovim ulicama: "Tramvaji su stajali, jedva da su se pomakli. Totalni kaos"
Plenković će se sutra u Rimu sastati s talijanskom premijerkom
Iznenadni posjet
Plenković putuje u Italiju: Dnevnik Nove TV otkriva razlog
show
Meri Goldašić razvela se od supruga Jure
potvrdila šuškanja
Razvodi se Meri Goldašić! ''Dugo smo tražili načine, razgovarali...''
Laura Gnjatović predstavila nacionalni kostim na izboru za Miss Universe
pogledajte video
Naša misica na svjetskom izboru predstavila nacionalni kostim koji nosi plemenito značenje!
Josip Radeljak Dikan pohvalio se putovanjem svoje kćeri Lane Radeljak
''nije propustila...''
Dikan se pohvalio potezom svoje kćeri koji ga je oduševio: ''Ponosan sam na moje suho zlato''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
zabava
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
LOL
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
tech
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama
Baš kao na Zemlji?
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama
sport
Strašan udar za FIFA-u: Oni pripremaju novo Svjetsko prvenstvo: Zvat će Srbiju i BiH?
kakav plan!
Strašan udar za FIFA-u! Oni pripremaju novo Svjetsko prvenstvo: Zvat će Srbiju i BiH?
Ovih 16 reprezentacija igrat će europske dodatne kvalifikacije
POSLJEDNJA ŠANSA
Ovih 16 reprezentacija igrat će europske dodatne kvalifikacije
Zlatko Dalić komentirao ponašanje dijela navijača u Podgorici
Posve nepotrebno
Crnogorci pitali Dalića o skandiranju hrvatskih navijača: Evo što im je odgovorio
tv
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
KUMOVI
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
MasterChef: Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
DOBAR SPOJ
Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
MasterChef: Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
DRUGAČIJA TEHNIKA
Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
raste pritisak
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Vanna u mokrim tajicama i sakou
Kombinacija je zakon
Vanna u "mokrim" tajicama uz koje omiljene jesenske čizme pristaju nepogrešivo
sve
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Castagnole
Venecijanske fritule

Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način

OK, u jednom trenutku sam i želio – malo drukčije fritule, pa sam u bespućima interneta pronašao recept za one koje još nazivaju venecijanskim fritulama – castagnole. Uostalom, zar je netko sumnjao da Talijani nemaju svoju vrstu fritula? E, pa, dosta su slične našima, no u njih se često stavlja još jedan sastojak – sir ricotta. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close