Jedno od najstarijih talijanskih jela od tjestenine upravo su lazanje, koje su se u Napulju pekle još u Srednjem vijeku. Jedan od najranijih zapisanih recepata pronađen je u kuharici iz 14. stoljeća, ali to tada popularno jelo nije sadržavalo rajčice, koje su se uvukle u jelo tek nešto kasnije. Recepti su se u međuvremenu mijenjali, da bi nastale tradicionalne napuljske lazanje kakve se i danas pripremaju na jugu Čizme. Lasagna di carnevale u Napulju se rade od lokalne kobasice, prženih mesnih okruglica, tvrdo kuhanih jaja, ricotte ili mozzarelle i napuljskog ragua.

Nešto popularniju inačicu, Lasagna al forno, pronaći ćete u talijanskoj regiji Emilia-Romagna. Ondje se pripremaju s ricottom ili mozzarellom, gustim raguom, bešamel umakom, vinom, lukom, origanom i zelenim listovima tjestenine koji boju duguju špinatom. Ovisno o kraju Italije u kojem se nađete, lazanje će varirati ovisno o vrsti tijesta ili umacima. Tako se primjerice u Pijemontu uživa u lazanjama al sangue, što u prijevodu znači "krvave lazanje" zbog dodatka svinjske krvi.

Sočne lazanje mogu se napraviti i bez mesa i sira Hrana i piće Ma, čudo: Kako napraviti sočne lazanje bez mljevenog mesa i sira?

Poželite li napraviti savršene lazanje kod kuće, tijesto možete napraviti sami ili koristiti kupovne listove, no zvijezda ovog talijanskog jela upravo je umak čiji se bogati okusi i arome dobivaju dugim krčkanjem pa lazanje nikada ne treba raditi u žurbi. Talijani tradicionalno pripremaju umak na baz rajčice s nemasnom mljevenom junetinom ili svinjetinom, a nerijetko se dodaje i svježa kobasica. Također, kremasti umak bešamel ili pesto od bosiljka i pinjola također su neki od dodataka s kojima ne možete pogriještiti.

Rolade od tijesta za lazanje Hrana i piće Rolade od tijesta za lazanje punjene mljevenim mesom i s tri vrste sira

Ako ne jedete meso, nema problema. Umjesto mesa, sa sirom možete spojiti gljive, sjeckani sotirani špinat ili kelj, kao i povrće poput patlidžana ili tikvice. Neki od trikova kojima se kuhari služe kako bi dobili slasne lazanje je i korištenje sitno sjeckanog, a ne mljevenog mesa kako bi imale mesnatiji okus, a slanina se dodaje za finu aromu dima. Neki chefovi dodaju i domaći kečap koji pruža slatko-kiselu notu, a odlična je i ideja dodati slolidnu količinu crnog vina u umak koji će pomoći u razvijanju bogatih okusa. Ako volite sir, nemojte štedjeti na količini, ali niti na vrstama sira: slobodno se poigrajte s tri različite varijante koje se lijepo tope. Jedna od tajni finih okusa je i u slaganju slojeva lazanja. Dno posude pokrijte umakom prije nego što dodate bilo što drugo - tako ćete osigurati da se lazanje ne zalijepe za dno kada dođe vrijeme za posluživanje. Zatim dodajte prvi sloj listova lazanja, nakon čega slijedi sloj nadjeva, poput ragua. Ponovite postupak i ne zaboravite pažljivo rasporediti nadjev, pazeći da prekrijete cijelu površinu sloja tjestenine. Na posljednji sloj tijesta dodajte ribani sir i rezultat će biti fantastičan. Talijani će vam rećid a su najbolji sirevi za lazanje Pecorino Romano, ricotta, mozzarella i Parmigiano Reggiano.

Najlakše i najbrže lazanje Hrana i piće Rekordna priprema: Recept za najlakše i najbrže lazanje

Sastojci za lasagne al forno:

Ragu:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 velika mrkva
  • 1 stabljika celera
  • 1 glavica luka
  • 500 g mljevene junetine
  • 500 g mljevene svinjetine
  • 540 g passate
  • 3 žlice paste od rajčice
  • 250 ml crnog vina
  • 1,5 l goveđeg temeljca
  • 2 lista lovora
  • 1 žličica soli i papra

Bešamel umak:

  • 70 g maslaca
  • 70 g brašna
  • 1 l mlijeka
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 70 g naribanog parmezana
  • sol, papar

I još:

  • 500 g listova tjestenine za lazanje
  • 250 g mozzarelle

Priprema lasagna al forno: 

  1. Sitno nasjeckajte luk, celer i mrkvu pa ihpopržite u velikoj tavi na maslinovom ulju.
  2. Kad povrće omekša, dodajte goveđe i svinjsko mljeveno meso i kratko pržite. Ako u tavi ima viška masnoće, izvadite je žlicom.
  3. Ulijte vino i pirajte dok se ne reducira za polovicu. Zatim dodajte passatu, pastu od rajčice, listove lovora, litru goveđeg temeljca te prstohvat soli i papra.
  4. Promiješajte i ostavite da krčka na laganoj vatri 2,5-3 sata bez poklopca. Na polovici kuhanja dodajte ostatak temeljca.
  5. Za bešamel dodajte maslac u lonac i kuhajte dok se ne rastopi i pojave se mjehurići. Dodajte brašno žustro miješajući jednu minutu. U tankom mlazu, miješajući, dodajte polovicu mlijeka. Kad se počne zgušnjavati, ulijte ostatak mlijeka, muškatni oraščić, parmezan te malo soli i papra.
  6. Kuhajte uz miješanje dok se umak ne zgusne. Maknite ga s vatre i ostavite sa strane.
  7. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Dodajte malo ragua na dno posude za pečenje pa razmažite i prekrijte ravnomjernim slojem listova tjestenine za lazanje (izrežite listove kako bi odgovarali posudi za pečenje).
  8. Dodajte još nekoliko žlica ragua da tjestenina bude potpuno pokrivena, a zatim 2 šeflje bijelog umaka.
  9. Ponavljajte slojeve tjestenine, ragua i bešamela dok sve ne potrošite pazeći da ostane dovoljno bešamel umaka za sam gornji sloj.
  10. Pokrijte gornji sloj natrganom mozzarellom i pecite u pećnici 45 minuta ili dok se ne pojave mjehurići i potamne. Ostavite da se malo ohladi 5-10 minuta prije posluživanja.

10 najboljih talijanskih umaka za tjesteninu: Savršeni recepti kada vam se jede nešto brzo i prefino Bolognese Marinara - 4 Pasta alla Norma +4 Tjestenina alla carbonara

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju