• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Jedini recept za lazanje koji će vam ikada trebati: Korak po korak do talijanskog savršenstva okusa

Poželite li napraviti savršene lazanje kod kuće, tijesto možete napraviti sami ili koristiti kupovne listove, no zvijezda ovog talijanskog jela upravo je umak čiji se bogati okusi i arome dobivaju dugim krčkanjem pa lazanje nikada ne treba raditi u žurbi.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 31.10.2023 14:57 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedno od najstarijih talijanskih jela od tjestenine upravo su lazanje, koje su se u Napulju pekle još u Srednjem vijeku. Jedan od najranijih zapisanih recepata pronađen je u kuharici iz 14. stoljeća, ali to tada popularno jelo nije sadržavalo rajčice, koje su se uvukle u jelo tek nešto kasnije. Recepti su se u međuvremenu mijenjali, da bi nastale tradicionalne napuljske lazanje kakve se i danas pripremaju na jugu Čizme. Lasagna di carnevale u Napulju se rade od lokalne kobasice, prženih mesnih okruglica, tvrdo kuhanih jaja, ricotte ili mozzarelle i napuljskog ragua.

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka... Rižoto od ljute kobasice i graška Izbacite s jelovnika Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine

Nešto popularniju inačicu, Lasagna al forno, pronaći ćete u talijanskoj regiji Emilia-Romagna. Ondje se pripremaju s ricottom ili mozzarellom, gustim raguom, bešamel umakom, vinom, lukom, origanom i zelenim listovima tjestenine koji boju duguju špinatom. Ovisno o kraju Italije u kojem se nađete, lazanje će varirati ovisno o vrsti tijesta ili umacima. Tako se primjerice u Pijemontu uživa u lazanjama al sangue, što u prijevodu znači "krvave lazanje" zbog dodatka svinjske krvi.

Slika nije dostupna Hrana i piće Ma, čudo: Kako napraviti sočne lazanje bez mljevenog mesa i sira?

Poželite li napraviti savršene lazanje kod kuće, tijesto možete napraviti sami ili koristiti kupovne listove, no zvijezda ovog talijanskog jela upravo je umak čiji se bogati okusi i arome dobivaju dugim krčkanjem pa lazanje nikada ne treba raditi u žurbi. Talijani tradicionalno pripremaju umak na baz rajčice s nemasnom mljevenom junetinom ili svinjetinom, a nerijetko se dodaje i svježa kobasica. Također, kremasti umak bešamel ili pesto od bosiljka i pinjola također su neki od dodataka s kojima ne možete pogriještiti.

Slika nije dostupna Hrana i piće Rolade od tijesta za lazanje punjene mljevenim mesom i s tri vrste sira

Ako ne jedete meso, nema problema. Umjesto mesa, sa sirom možete spojiti gljive, sjeckani sotirani špinat ili kelj, kao i povrće poput patlidžana ili tikvice. Neki od trikova kojima se kuhari služe kako bi dobili slasne lazanje je i korištenje sitno sjeckanog, a ne mljevenog mesa kako bi imale mesnatiji okus, a slanina se dodaje za finu aromu dima. Neki chefovi dodaju i domaći kečap koji pruža slatko-kiselu notu, a odlična je i ideja dodati slolidnu količinu crnog vina u umak koji će pomoći u razvijanju bogatih okusa. Ako volite sir, nemojte štedjeti na količini, ali niti na vrstama sira: slobodno se poigrajte s tri različite varijante koje se lijepo tope. Jedna od tajni finih okusa je i u slaganju slojeva lazanja. Dno posude pokrijte umakom prije nego što dodate bilo što drugo - tako ćete osigurati da se lazanje ne zalijepe za dno kada dođe vrijeme za posluživanje. Zatim dodajte prvi sloj listova lazanja, nakon čega slijedi sloj nadjeva, poput ragua. Ponovite postupak i ne zaboravite pažljivo rasporediti nadjev, pazeći da prekrijete cijelu površinu sloja tjestenine. Na posljednji sloj tijesta dodajte ribani sir i rezultat će biti fantastičan. Talijani će vam rećid a su najbolji sirevi za lazanje Pecorino Romano, ricotta, mozzarella i Parmigiano Reggiano.

Slika nije dostupna Hrana i piće Rekordna priprema: Recept za najlakše i najbrže lazanje

Sastojci za lasagne al forno:

Ragu:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 velika mrkva
  • 1 stabljika celera
  • 1 glavica luka
  • 500 g mljevene junetine
  • 500 g mljevene svinjetine
  • 540 g passate
  • 3 žlice paste od rajčice
  • 250 ml crnog vina
  • 1,5 l goveđeg temeljca
  • 2 lista lovora
  • 1 žličica soli i papra

Bešamel umak:

  • 70 g maslaca
  • 70 g brašna
  • 1 l mlijeka
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 70 g naribanog parmezana
  • sol, papar

I još:

  • 500 g listova tjestenine za lazanje
  • 250 g mozzarelle

Priprema lasagna al forno: 

  1. Sitno nasjeckajte luk, celer i mrkvu pa ihpopržite u velikoj tavi na maslinovom ulju.
  2. Kad povrće omekša, dodajte goveđe i svinjsko mljeveno meso i kratko pržite. Ako u tavi ima viška masnoće, izvadite je žlicom.
  3. Ulijte vino i pirajte dok se ne reducira za polovicu. Zatim dodajte passatu, pastu od rajčice, listove lovora, litru goveđeg temeljca te prstohvat soli i papra.
  4. Promiješajte i ostavite da krčka na laganoj vatri 2,5-3 sata bez poklopca. Na polovici kuhanja dodajte ostatak temeljca.
  5. Za bešamel dodajte maslac u lonac i kuhajte dok se ne rastopi i pojave se mjehurići. Dodajte brašno žustro miješajući jednu minutu. U tankom mlazu, miješajući, dodajte polovicu mlijeka. Kad se počne zgušnjavati, ulijte ostatak mlijeka, muškatni oraščić, parmezan te malo soli i papra.
  6. Kuhajte uz miješanje dok se umak ne zgusne. Maknite ga s vatre i ostavite sa strane.
  7. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Dodajte malo ragua na dno posude za pečenje pa razmažite i prekrijte ravnomjernim slojem listova tjestenine za lazanje (izrežite listove kako bi odgovarali posudi za pečenje).
  8. Dodajte još nekoliko žlica ragua da tjestenina bude potpuno pokrivena, a zatim 2 šeflje bijelog umaka.
  9. Ponavljajte slojeve tjestenine, ragua i bešamela dok sve ne potrošite pazeći da ostane dovoljno bešamel umaka za sam gornji sloj.
  10. Pokrijte gornji sloj natrganom mozzarellom i pecite u pećnici 45 minuta ili dok se ne pojave mjehurići i potamne. Ostavite da se malo ohladi 5-10 minuta prije posluživanja.

10 najboljih talijanskih umaka za tjesteninu: Savršeni recepti kada vam se jede nešto brzo i prefino +0 Pasta alla Norma

  • #kako kuhati
  • #lazanje
  • #talijanska kuhinja
  • #mediteranska kuhinja
  • #jela od tjestenine
  • #najbolji recept za lazanje
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako keksi od zobenih pahuljica recept koji se kuha
Hrskavi i fini
Keksi koji se ne peku, nego kuhaju na štednjaku! Recept je jako jednostavan, a okus – fantastičan
Putnička klasa: Sardinija - otok od tristo čuda
Putopisno predavanje
Putnička klasa: Besplatno uživajte u Sardiniji - otoku od tristo čuda
Pire od krumpira s vrhnjem i parmezanom recept
Savršenstvo bez mane
Recept za pire od krumpira kao iz najboljih restorana – toliko je fin da ga možete jesti i bez pečenog mesa
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Brojimo sitno...
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Upisani u povijest
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Maloljetnici na razgovoru u krim policiji
šokantna vatrena stihija
Maloljetnici u policiji! Policija raspetljava detalje požara u Vjesniku: "Ne vjeruju da se dogodio tehnički kvar, nego..."
Andrej Plenković u državnom posjetu Italiji: Sastao se s Meloni
SUSRET U RIMU
Plenković se sastao s Meloni: Dočekala ga je riječima koje nije očekivao
IMAŠ PRAVO Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
show
Tko je suprug Meri Goldašić Jure od kojeg se rastaje?
samozatajni jure
Tko je suprug Meri Goldašić, od kojeg se razvodi?
Josip Radeljak Dikan pohvalio se putovanjem svoje kćeri Lane Radeljak
''nije propustila...''
Dikan se pohvalio potezom svoje kćeri koji ga je oduševio: ''Ponosan sam na moje suho zlato''
Franka Batelić podijelila preslatki trenutak između kćerkice i Vedrana Ćorluke
''Kad je on tu...'''
Ćorlukina Franka podijelila preslatki trenutak tate Vedrana i njihove mezimice
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
Piše psihologinja
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
Zanimljivo
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
Tražio Amerikance da izgovore hrvatske riječi, rezultati nasmijali cijelu regiju
Kako su se snašli?
Tražio Amerikance da izgovore hrvatske riječi, rezultati nasmijali cijelu regiju
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
tech
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
Ključ za buduće terapije
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
sport
Tužna vijest potresla hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Ogroman gubitak za gimnastiku
Tužna vijest pogodila hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Marko Arnautović: "18. studeni sada mora postati državni praznik za sve"
Ima poruku za političare
Marko Arnautović: "18. studeni mora postati državni praznik za sve"
Pogledajte što je zaštitar pokazao navijačima BiH na utakmici u Beču: "Taj će dobiti otkaz"
proširila se snimka
Pogledajte što je zaštitar pokazao navijačima BiH na utakmici u Beču: "Taj će dobiti otkaz"
tv
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
KUMOVI
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
MasterChef: Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
DOBAR SPOJ
Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
MasterChef: Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
DRUGAČIJA TEHNIKA
Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Recept za brze fritule
TAKO JEDNOSTAVNO
Imamo najlakši recept za brze fritule, gotove su za tren i savršene
sve
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Tužna vijest potresla hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Ogroman gubitak za gimnastiku
Tužna vijest pogodila hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Castagnole
Venecijanske fritule

Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način

OK, u jednom trenutku sam i želio – malo drukčije fritule, pa sam u bespućima interneta pronašao recept za one koje još nazivaju venecijanskim fritulama – castagnole. Uostalom, zar je netko sumnjao da Talijani nemaju svoju vrstu fritula? E, pa, dosta su slične našima, no u njih se često stavlja još jedan sastojak – sir ricotta. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close