Dugačka, kratka, ravna, punjena, u obliku mašni ili federa… na svijetu postoji više od 400 oblika tjestenine. Najpopularniji su špageti i cjevčice - penne, no svaki kuhar ima svoje omiljene oblike koje voli koristiti prilikom pripreme raznih jela.
Magazin TimeOut napravio je malo istraživanje o tome koji su najbolji oblici tjestenine po mišljenju chefova, a osim špageta na popisu su se našle i velike školjke, kao i široki rezanci. Pa, koju tjesteninu odabrati? Treba razmišljati o umaku ili namirnici uz koju ćete je poslužiti.
Što je glađa tjestenina, to umak treba biti rjeđi. Presavijeni ili nazubljeni oblici idealni su za gušće umake. Špageti, kao i druga dugačka tjestenina okruglog oblika prikladni su za većinu umaka, ali ne i uz bolonjez. Kako biste iskoristili čari tog umaka, najbolje ga je poslužiti uz tagliatelle (dugački rezanci, obično 5 mm širine) jer njihovi rubovi omogućuju bolji okus. Vrlo sitna i kratka tjestenina, poput zvjezdica ili kružića, najbolja je u juhama.
Široki rezanci
Šire od tagliatella, uže od lazanja, pappardelle su idealne za krepke i guste umake koji nerijetko sadrže konkretnije komade mesa, povrća ili gljiva. Osim zbog okusa i teksture, chefovi hvale te široke rezance jer izgledaju elegantno na tanjuru.
Velike školjke
Conchiglioni, odnosno tjestenina u obliku velikih školjki, svestrani su prilog koji na tanjuru izgleda efektno. Njihova je prednost u tome što mogu pokupiti veliku količinu umaka, ali služe i za hladne salate. Nerijetko se pune mesnim umacima pa peku u pećnici, posipane sirom.
Špageti
Najpopularnija vrsta tjestenine odlično paše uz kremaste umake i rague, meso i povrće. Špageti se jedu s mesnim okruglicama, ali i poslužuju i uz jednostavne umake s češnjakom i maslinovim uljem ili rajčicom.
Orecchiette
Tjesteninu u obliku malih uha karakteriziraju tanje središte i hrapavi rubovi, napravljeni tako da s lakoćom pokupe umak. Orecchiette dolaze iz Apulije s talijanskog juga i tradicionalno se rade od tankih krugova svježeg tijesta koji se lagano utiskuju palcem kako bi se dobio prepoznatljivi oblik.
Linguine
Plosnatije od špageta, linguine imaju veću površinu za upijanje bogatih, ali i laganih umaka. U Italiji ovu tjesteninu obožavaju s vongolama i drugim vrstama školjki ili plodova mora. Odlično se slaže s jednostavnim umacima, kao što je klasična marinara, cacio e pepe i aglio e olio (umak od češnjaka i maslinova ulja). Užitku doprinosi i ritual namotavanja tjestenine na vilicu.
Fino, brzo i bez puno filozofiranja: 7 jela za ovaj tjedan koja se rade u jednom loncu