Dugačka, kratka, ravna, punjena, u obliku mašni ili federa… na svijetu postoji više od 400 oblika tjestenine. Najpopularniji su špageti i cjevčice - penne, no svaki kuhar ima svoje omiljene oblike koje voli koristiti prilikom pripreme raznih jela.

Magazin TimeOut napravio je malo istraživanje o tome koji su najbolji oblici tjestenine po mišljenju chefova, a osim špageta na popisu su se našle i velike školjke, kao i široki rezanci. Pa, koju tjesteninu odabrati? Treba razmišljati o umaku ili namirnici uz koju ćete je poslužiti.

Što je glađa tjestenina, to umak treba biti rjeđi. Presavijeni ili nazubljeni oblici idealni su za gušće umake. Špageti, kao i druga dugačka tjestenina okruglog oblika prikladni su za većinu umaka, ali ne i uz bolonjez. Kako biste iskoristili čari tog umaka, najbolje ga je poslužiti uz tagliatelle (dugački rezanci, obično 5 mm širine) jer njihovi rubovi omogućuju bolji okus. Vrlo sitna i kratka tjestenina, poput zvjezdica ili kružića, najbolja je u juhama.

Široki rezanci

Šire od tagliatella, uže od lazanja, pappardelle su idealne za krepke i guste umake koji nerijetko sadrže konkretnije komade mesa, povrća ili gljiva. Osim zbog okusa i teksture, chefovi hvale te široke rezance jer izgledaju elegantno na tanjuru.

Carbonara Hrana i piće Savršena carbonara: 5 čestih pogrešaka prilikom kuhanja koje vam Talijani neće oprostiti

Velike školjke

Conchiglioni, odnosno tjestenina u obliku velikih školjki, svestrani su prilog koji na tanjuru izgleda efektno. Njihova je prednost u tome što mogu pokupiti veliku količinu umaka, ali služe i za hladne salate. Nerijetko se pune mesnim umacima pa peku u pećnici, posipane sirom.

Špageti

Najpopularnija vrsta tjestenine odlično paše uz kremaste umake i rague, meso i povrće. Špageti se jedu s mesnim okruglicama, ali i poslužuju i uz jednostavne umake s češnjakom i maslinovim uljem ili rajčicom.

Orecchiette Orecchiette (Foto: Shutterstock)

Orecchiette

Tjesteninu u obliku malih uha karakteriziraju tanje središte i hrapavi rubovi, napravljeni tako da s lakoćom pokupe umak. Orecchiette dolaze iz Apulije s talijanskog juga i tradicionalno se rade od tankih krugova svježeg tijesta koji se lagano utiskuju palcem kako bi se dobio prepoznatljivi oblik.

Linguine Linguine (Foto: Shutterstock)

Linguine

Plosnatije od špageta, linguine imaju veću površinu za upijanje bogatih, ali i laganih umaka. U Italiji ovu tjesteninu obožavaju s vongolama i drugim vrstama školjki ili plodova mora. Odlično se slaže s jednostavnim umacima, kao što je klasična marinara, cacio e pepe i aglio e olio (umak od češnjaka i maslinova ulja). Užitku doprinosi i ritual namotavanja tjestenine na vilicu.

Fino, brzo i bez puno filozofiranja: 7 jela za ovaj tjedan koja se rade u jednom loncu Varivo od slanutka Dobara Galinhada Njoke s kobasicama +1 Chia puding

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju