Carbonara je rimski klasik i jedno od talijanskih jela koje je prihvatio čitav svijet. Kako je nastala, nitko sa sigurnošću ne zna, ali ime daje naslutiti da ima veze s ugljenom. Neki kažu da je carbonara rudarima osiguravala potrebnu snagu, a drugi pak nagađaju da papar koji se dodaje u jelo nalikuje ugljenu. Iako carbonara ima tek nekoliko sastojaka i ne traži puno vremena u kuhinji, za slasno jelo važno je izbjeći najčešće pogreške

Za originalnu carbonaru najprije popržite kockice slanine dok se ne otopi većina masnoće. Potom odvojite slaninu na poseban tanjur, a u masnoću dodajte svježe kuhane špagete al dente. Promiješajte i dodajte nekoliko kapi maslinova ulja. Ugasite štednjak, a u vruću tavu ulijte dva razmućena jaja s malo naribanog parmezana ili pecorina, u koje ste dodali sol i papar. Miješajte oko jedne minute pa poslužite vruće s kockicama špeka. Ako želite, možete isprobati i neke od varijacija na temu omiljenog recepta. 

Loša tjestenina

Prva pogreška većine ljudi pri kuhanju tjestenine dogodi se prije nego što je uopće stave u vodu. Da bi tjestenina bila ukusna, mora biti kvalitetna. Također, za finu tjesteninu mali lonac nije dobar izbor. Trebat će vam velika posuda u koju stane puno vode. Tjestenina sadrži škrob koji se tijekom kuhanja otpušta u kipućoj vodi. Uz veliku količinu vode, škrob se bolje topi, sprječavajući lijepljenje tjestenine.

Nije "pod zub" 

Carbonara je ponos središnje Italije, a osobito Rima gdje se prekuhana tjestenina ne oprašta. Talijani je kuhaju tako da bude al dente, odnosno pod zub - ili još malo tvrda. Tako ćemo je dulje žvakati, bolje probaviti, a u konačnici će biti i ukusnija. Kako bi bila kuhana al dente, kušajte je nekoliko minuta prije nego što je naznačeno na pakiranju i tako nećete pogriješiti.

Lažni tiramisu Hrana i piće Desert koji Talijani ne odobravaju: Kremasta slastica s pistacijama za koju vam treba manje od 20 minuta posla

Šunka, a ne slanina

Bez guanciale nema carbonare, smatraju Talijani, ali i svi oni koji drže do izvorne recepture. Riječ je o sušenim svinjskim obrazima koji imaju intenzivniju aromu i mekšu teksturu od pancete. No u slučaju da je nemate pri ruci, uvijek je bolja alternativa kvalitetna slanina nego šunka.

Vrhnje za kuhanje

Kako bi bila kremasta većina amatera (ali ponekad i profesionalni kuhari) u špagete dodaje vrhnje za kuhanje. Originalni talijanski recept ne sadrži taj sastojak. Štoviše, nježnu kremoznost jelu i okus tjestenini daje tek jaje, koje se razmućuje s ostalim sastojcima na kraju. Kako ne bi bila suha, dodati se može i malo vode od kuhanja tjestenine te pokoja kap maslinova ulja.

Tjestenina Hrana i piće Dobra ušteda: Sastojak koji najčešće bacamo, a može nam poslužiti za prefine juhe, umake, rižote...

Vruća tava 

Jaja nikako ne treba dodavati dok je tava ili posuda s tjesteninom na vatri jer bi se mogla zgrušati, a da se lijepo povežu treba ih žustro umiješati.

Isplati li se mučenje u kuhinji? Hrvatski chefovi otkrivaju kako zapravo izgleda rad u vrhunskim restoranima Weekend Food Festival - 2 Weekend Food Festival Weekend Food Festival - 3 +0 Weekend Food Festival - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju