• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Savršena carbonara: 5 čestih pogrešaka prilikom kuhanja koje vam Talijani neće oprostiti

Nije da nam treba poseban razlog za pripremu jednog od omiljenih talijanskih jela od tjestenine, ali Svjetski dan carbonare koji se obilježava 6. travnja može poslužiti kao povod za zagrijemo lonce i tave.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 6.04.2024 06:21 komentari
viber Created with Sketch.
Carbonara
Carbonara (Foto:Shutterstock)

Galerija Carbonara 3 Veganska carbonara 3 Carbonara s piletinom 3 Slanina guanciale - 5 3

U trendu Drvo ilustracija Pitanje za kviz Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem? Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu Lecce - 4 Bombon Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi

Carbonara je rimski klasik i jedno od talijanskih jela koje je prihvatio čitav svijet. Kako je nastala, nitko sa sigurnošću ne zna, ali ime daje naslutiti da ima veze s ugljenom. Neki kažu da je carbonara rudarima osiguravala potrebnu snagu, a drugi pak nagađaju da papar koji se dodaje u jelo nalikuje ugljenu. Iako carbonara ima tek nekoliko sastojaka i ne traži puno vremena u kuhinji, za slasno jelo važno je izbjeći najčešće pogreške

Za originalnu carbonaru najprije popržite kockice slanine dok se ne otopi većina masnoće. Potom odvojite slaninu na poseban tanjur, a u masnoću dodajte svježe kuhane špagete al dente. Promiješajte i dodajte nekoliko kapi maslinova ulja. Ugasite štednjak, a u vruću tavu ulijte dva razmućena jaja s malo naribanog parmezana ili pecorina, u koje ste dodali sol i papar. Miješajte oko jedne minute pa poslužite vruće s kockicama špeka. Ako želite, možete isprobati i neke od varijacija na temu omiljenog recepta. 

Loša tjestenina

Prva pogreška većine ljudi pri kuhanju tjestenine dogodi se prije nego što je uopće stave u vodu. Da bi tjestenina bila ukusna, mora biti kvalitetna. Također, za finu tjesteninu mali lonac nije dobar izbor. Trebat će vam velika posuda u koju stane puno vode. Tjestenina sadrži škrob koji se tijekom kuhanja otpušta u kipućoj vodi. Uz veliku količinu vode, škrob se bolje topi, sprječavajući lijepljenje tjestenine.

Nije "pod zub" 

Carbonara je ponos središnje Italije, a osobito Rima gdje se prekuhana tjestenina ne oprašta. Talijani je kuhaju tako da bude al dente, odnosno pod zub - ili još malo tvrda. Tako ćemo je dulje žvakati, bolje probaviti, a u konačnici će biti i ukusnija. Kako bi bila kuhana al dente, kušajte je nekoliko minuta prije nego što je naznačeno na pakiranju i tako nećete pogriješiti.

Lažni tiramisu Hrana i piće Desert koji Talijani ne odobravaju: Kremasta slastica s pistacijama za koju vam treba manje od 20 minuta posla

Šunka, a ne slanina

Bez guanciale nema carbonare, smatraju Talijani, ali i svi oni koji drže do izvorne recepture. Riječ je o sušenim svinjskim obrazima koji imaju intenzivniju aromu i mekšu teksturu od pancete. No u slučaju da je nemate pri ruci, uvijek je bolja alternativa kvalitetna slanina nego šunka.

Vrhnje za kuhanje

Kako bi bila kremasta većina amatera (ali ponekad i profesionalni kuhari) u špagete dodaje vrhnje za kuhanje. Originalni talijanski recept ne sadrži taj sastojak. Štoviše, nježnu kremoznost jelu i okus tjestenini daje tek jaje, koje se razmućuje s ostalim sastojcima na kraju. Kako ne bi bila suha, dodati se može i malo vode od kuhanja tjestenine te pokoja kap maslinova ulja.

Tjestenina Hrana i piće Dobra ušteda: Sastojak koji najčešće bacamo, a može nam poslužiti za prefine juhe, umake, rižote...

Vruća tava 

Jaja nikako ne treba dodavati dok je tava ili posuda s tjesteninom na vatri jer bi se mogla zgrušati, a da se lijepo povežu treba ih žustro umiješati.

Isplati li se mučenje u kuhinji? Hrvatski chefovi otkrivaju kako zapravo izgleda rad u vrhunskim restoranima Weekend Food Festival - 2 Weekend Food Festival Weekend Food Festival - 3 +0 Weekend Food Festival - 1

  • #Recepti
  • #carbonara
  • #talijanska kuhinja
  • #savjeti za savršenu carbonaru
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Mjesto koje nikada nećete posjetiti: Jedan od "najljepših prizora na svijetu" koji privlači na tisuće ljudi
Otok Spirit
Mjesto koje nikada nećete posjetiti: Jedan od "najljepših prizora na svijetu" koji privlači na tisuće ljudi
Na osami: Ribarska kućica u blizini Murtera za one koji na odmoru žele mir i tišinu
Na osami
20-ak metara od mora: Ribarska kućica u blizini Murtera za one koji žele mir i tišinu
Blagdan Svih svetih bez plastike: Eko-ideje koje su nježne prema okolišu i ne stvaraju nepotrebni otpad
#Neokolišaj
Blagdan Svih svetih bez plastike: Eko-ideje koje su nježne prema okolišu i ne stvaraju nepotrebni otpad
Dođi, bez okolišanja: Punkuferova eko-izložba na kojoj vas čekaju slasni zalogaji, kokteli i pokloni
Vidimo se!
Dođi, bez okolišanja: Punkuferova eko-izložba na kojoj vas čekaju slasni zalogaji, kokteli i pokloni
Nepalska jela koja treba probati
Za svaki dan i svečanosti
7 nepalskih jela koje treba probati barem jednom u životu
Jeste li čuli za Šarena jezera? Nestvarna ljepota zaboravljene "kninske rivijere"
Na rubu Kosovog polja
Jeste li čuli za Šarena jezera? Nestvarna ljepota zaboravljene "kninske rivijere"
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
U obliku je tajna
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
City break za pamćenje: Spoj kulture, šopinga i uživanja u Beču
Pokrovitelj Diners
City break za pamćenje: Spoj kulture, šopinga i uživanja u Beču

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Porezna uprava objavila listu najvećih dužnika
Lista srama
Porezna objavila listu najvećih dužnika u Hrvatskoj, pogledajte tko je sve na njoj: Iznosi su vrtoglavi
BiH: 200 policajaca u akciji protiv kriminalaca iz Afganistana
Akcija Istok-Swat
Drama kod hrvatske granice: 200 policajaca u akciji protiv bande Afganistanaca
Povlači se tlačenica
OPOZIV PROIZVODA
Povlači se popularni suhomesnati proizvod: Sadrži opasnu baketriju
show
Anica Kovač s kćerima na izboru za Miss Hrvatske
njezine nasljednice
Kako izgledaju kćeri Anice Kovač? Svojom ljepotom ukrale su sav fokus sa slavne mame
Udala se Ema Jusić, unuka Đele Jusića
otkrila detalje svadbe
Udala se unuka pokojne hrvatske glazbene legende, suprug joj je američki časnik
Tko je Marko Kovač, sin Anice i Roberta Kovača?
sportski nasljednik
Znate li tko je ovo? Visok je 208 cm i sin je jednog od naših najpoznatijih parova
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Ovo je povezano s 850 % većim rizikom od raka debelog crijeva kod mlađih odraslih osoba!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovo je povezano s 850 % većim rizikom od raka debelog crijeva kod mlađih odraslih osoba!
zabava
Obavijest u zgradi nasmijali društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Urnebesno
Obavijest u zgradi nasmijala društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Urnebesno
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
tech
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Eksperiment kanadskih znanstvenika
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
sport
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a
SPEKTAKL U NEDJELJU
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a te udarcu koji je obišao svijet: ''Kazna mora biti oštra!''
Šokantan rasplet u Madridu: Vinicius odlazi, rekao je svima u koji klub jedino želi?
nakon el clasica
Šokantan rasplet u Madridu: Vinicius odlazi, rekao je svima u koji klub jedino želi?
Oceane Dodin progovorila o estetskoj operaciji grudi
Progovorila o operaciji
FOTO "Znala sam da će pričati o mojim grudima": Poznata tenisačica ne može podnijeti jedno pitanje
tv
U dobru i zlu: Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U DOBRU I ZLU
Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U dobru i zlu: Sam si je kriv – trebao je na vrijeme biti iskren
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sam si je kriv – trebao je na vrijeme biti iskren
MasterChef: Borba za mjesto u MasterChefu se nastavlja! Čija će replika podbaciti?
ŠTO MISLITE?
Borba za mjesto u MasterChefu se nastavlja! Čija će replika podbaciti?
putovanja
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
novac
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Ima vremena
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Sanja Musić Milanović u audijenciji kod pape Lava XIV.
Besprijekorno izdanje
Sanja Musić Milanović: Maksi suknja i strukirani sako za audijenciju kod pape Lava XIV.
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Kultne kratke frizure slavnih žena
INSPIRACIJA ZA PROMJENU
10 kultnih frizura zbog kojih žene diljem svijeta i danas krate kosu
sve
Sanja Musić Milanović u audijenciji kod pape Lava XIV.
Besprijekorno izdanje
Sanja Musić Milanović: Maksi suknja i strukirani sako za audijenciju kod pape Lava XIV.
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Anica Kovač s kćerima na izboru za Miss Hrvatske
njezine nasljednice
Kako izgledaju kćeri Anice Kovač? Svojom ljepotom ukrale su sav fokus sa slavne mame
Rižoto od pancete i gljiva
Talijani znaju...

U vrsti riže je tajna: Recept za savršeni rižoto od pancete i gljiva

Dvije minute prije kraja kuhanja žustro umiješajte malo maslaca i prema želji parmezana. Ta se tehnika zove mantekiranje. Dodavanje vrhnja talijanski chefovi ne toleriraju... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close