Uz dobar plan za cijeli tjedan kuhanje je lakše jer ne traži mozganje oko kupovine namirnica, a dodate li tome fina jela koja ne traže previše vremena provedenog u kuhinji, život je još lakši. Za ovaj tjedan zavirili smo u svjetske kuhinje kako bismo pronašli jela koja su prešla granice svojih zemalja i postala megapopularna. Uzeli smo u obzir i da nema kompliciranih sastojaka koji bi mogli otežati kupovinu. Pa krenimo...  

Ponedjeljak, 15. travnja – Pasta alla carbonara

Pasta alla carbonara je tradicionalno talijansko jelo koje se prema originalnoj recepturi priprema od jaja, sira i slanine pomiješane s tjesteninom. No ako želite povećati sadržaj proteina u tom slasnom jelu, dodajte mu piletinu. Za recept kliknite ovdje.

Danske polpete Danske polpete (Foto: Shutterstock)

Utorak, 16. travnja – Danske polpete

Danske polpete tradicionalno se poslužuju uz kremasti umak i pirjani crveni kupus. Od kuhara do kuhara recepti se mogu razlikovati ovisno o vrsti mesa koja se dodaje – hoće li biti od svinjetine, junetine, teletine ili neke od kombinacija mesa, izbor je na vama. Osim toga, dodaju se i krušne mrvice ili kruh koji se namače u mlijeku ili vodi kako bi bio mekši i lako se mogao oblikovati s mesom i drugim sastojcima. Ovdje je i recept.

Musaka od krumpira Musaka od krumpira (Foto: Getty Images)

Srijeda, 17. travnja – Musaka

Iako Grci svoju musaku najčešće rade s patlidžanima i mljevenom janjetinom, nije im strana ni musaka od krumpira, ista ona kakvu i mi dobro poznajemo. Red krumpira, red umaka od mljevenog mesa, red kremastog bešamela, pa tako opet i opet. Pa na kraju red krumpira, red kremastog bešamela i u vruću pećnicu. Jeste za dobru staru musaku od krumpira s omiljenim grčkim dodatkom? Ovdje je i recept.

Umak - 4 Hrana i piće Što kada pukne umak? Trikovi kojima možete spasiti bolonjez, holandez, ragu...

Četvrtak, 18. travnja – Pileći paprikaš

Pileći paprikaš popularno je jelo mađarskog porijekla koje je ime dobilo prema velikodušnoj upotrebi crvene paprike u jelu. Upravo se u kvalitetnoj mljevenoj paprici očituje razlika između prosječnog i fantastičnog paprikaša. U jelu možete upotrijebiti različite komade piletine, ali najbolje rezultate dobit ćete ako koristite meso na kostima i s kožom. Tu ćete pronaći recept.

Pacchieri Pacchieri (Foto: Shutterstock)

Petak, 20. travnja – Tjestenina s lignjama

Nađete li se u Napulju, nemojte misliti da je samo pizza ono po čemu je taj djelić Čizme poznat. Ondje možete isprobati izvrsnu tjesteninu. Gotovo svaka kuća ima omiljeni recept za jela sa svježom paštom koja se oblikuje u razne oblike. Ovdje potražite recept za tjesteninu s lignjama u prefinom umaku.

Carsko meso Hrana i piće Kako ispeći carsko meso: Trikovi i recepti za pucketavu koricu i najsočnije zalogaje

Subota, 21. travnja - Teriyaki piletina

Teriyaki piletina jelo je koje se nalazi u većini azijskih restorana. Ono obuhvaća komade piletine – najčešće prsa, zabatke, pa čak i krilca – koji se mariniraju i termički obrađuju u ovom popularnom umaku. Teriyaki umak možete sami napraviti od sojina umaka, šećera i rižina vina i još pokojeg začina, ili ga kupiti već gotovog u trgovini. Učinite li upravo to – za ovaj recept bit će vam potrebna svega dva sastojka.

Baskijski cheesecake Baskijski cheesecake (Foto: Shutterstock)

Nedjelja, 22. travnja – Baskijski cheesecake 

Baskijski zagoreni cheesecake hit je u pripremi torti od sira u svijetu. Ono čim se Španjolci u Baskiji slade već godinama ostatak svijeta tek je nedavno otkrio. I oduševljeni su rezultatima. Zagoreni dio daje cijelom desertu gorku dimenziju koja se savršeno sljubljuje s kremastom slatkoćom sira te osigurava neponovljivo gastronomsko iskustvo. Kad malo bolje razmislimo, crème brulee igra na ovu kartu već desetljećima. Ovdje je i recept.

Kako chefovi stvaraju nova jela? Tajne koje stoje iza specijaliteta u najboljim restoranima Weekend Food Festival - 2 Weekend Food Festival - 1 Weekend Food Festival - 3 +1 Weekend Food Festival - 22

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju