Jela frikadellen i frikadeller braća su po mljevenom mesu, a radi se o faširancima ili polpetama, odnosno spljoštenim mesnim okruglicama koje se peku na tavi. I dok Nijemci svoje okruglice zovu frikadellen, u Danskoj ćete moći kušati frikadeller.
Od kuhara do kuhara recepti se mogu razlikovati ovisno o vrsti mesa koja se dodaje – hoće li biti od svinjetine, junetine, teletine ili neke od kombinacija mesa, izbor je na vama. Osim toga, dodaju se i krušne mrvice ili kruh koji se namače u mlijeku ili vodi kako bi bio mekši i lako se mogao oblikovati s mesom i drugim sastojcima, kao što su: češnjak ili luk, slatka ili ljuta mljevena paprika, mažuran, đumbir, senf, korijandar, kardamom, majčina dušica...
Danske polpete tradicionalno se poslužuju uz kremasti umak i rødkål, crveni kupus koji se pirja s octom i šećerom.
Pronađete li mnemotehniku kojom ćete naučiti razliku između naziva tih omiljenih jela s europskog sjevera, svaka vam čast, a dotad – isprobajte recept.
Recept za danske polpete:
- 350 g mljevene junetine
- 450 g mljevene svinjetine
- 1 luk
- 30 g krušnih mrvica
- 4 žlice brašna
- 2 jaja
- ½ žličice soli
- ¼ žličice papra
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- 2 češnja češnjaka
- ½ žličice suhe kadulje
- oko 1 dl mlijeka
- maslac
Umak:
- maslac (prema potrebi)
- 3 žlice brašna
- 2 dl vrhnja za šlag (bez šećera)
- 1 dl goveđeg temeljca
- sol i papar
- Pomiješajte meso i sjeckani luk. Dodajte krušne mrvice, brašno, jaja, sol, papar, muškatni oraščić, protisnuti češnjak i kadulju pa promiješajte rukama. Umijesite postupno dodajući mlijeko kako biste dobili odgovarajuću gustoću smjese: treba biti malo ljepljiva, ali se ipak moći oblikovati. Oblikujte polpete pa ih pržite na maslacu dok ne porumene s obje strane. Izvadite ih.
- U istu tavu dodajte brašno i prema potrebi maslac, zatim vrhnje i temeljac pa miješajte kuhačom da se rastope stvrdnuti mesni sokovi. Kuhajte dok se ne zgusne pa posolite i popaprite. Poslužite uz mesne polpete.
Rastu kao gljive poslije kiše: Biznis nastao iz taloga kave, koji svi bacamo +0