Jela frikadellen i frikadeller braća su po mljevenom mesu, a radi se o faširancima ili polpetama, odnosno spljoštenim mesnim okruglicama koje se peku na tavi. I dok Nijemci svoje okruglice zovu frikadellen, u Danskoj ćete moći kušati frikadeller.

Od kuhara do kuhara recepti se mogu razlikovati ovisno o vrsti mesa koja se dodaje – hoće li biti od svinjetine, junetine, teletine ili neke od kombinacija mesa, izbor je na vama. Osim toga, dodaju se i krušne mrvice ili kruh koji se namače u mlijeku ili vodi kako bi bio mekši i lako se mogao oblikovati s mesom i drugim sastojcima, kao što su: češnjak ili luk, slatka ili ljuta mljevena paprika, mažuran, đumbir, senf, korijandar, kardamom, majčina dušica...

Danske polpete tradicionalno se poslužuju uz kremasti umak i rødkål, crveni kupus koji se pirja s octom i šećerom.

Pronađete li mnemotehniku kojom ćete naučiti razliku između naziva tih omiljenih jela s europskog sjevera, svaka vam čast, a dotad – isprobajte recept.

Recept za danske polpete:

  • 350 g mljevene junetine
  • 450 g mljevene svinjetine
  • 1 luk
  • 30 g krušnih mrvica
  • 4 žlice brašna
  • 2 jaja
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice papra
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • 2 češnja češnjaka
  • ½ žličice suhe kadulje
  • oko 1 dl mlijeka
  • maslac

Umak:

  • maslac (prema potrebi)
  • 3 žlice brašna
  • 2 dl vrhnja za šlag (bez šećera)
  • 1 dl goveđeg temeljca
  • sol i papar
  1. Pomiješajte meso i sjeckani luk. Dodajte krušne mrvice, brašno, jaja, sol, papar, muškatni oraščić, protisnuti češnjak i kadulju pa promiješajte rukama. Umijesite postupno dodajući mlijeko kako biste dobili odgovarajuću gustoću smjese: treba biti malo ljepljiva, ali se ipak moći oblikovati. Oblikujte polpete pa ih pržite na maslacu dok ne porumene s obje strane. Izvadite ih.
  2. U istu tavu dodajte brašno i prema potrebi maslac, zatim vrhnje i temeljac pa miješajte kuhačom da se rastope stvrdnuti mesni sokovi. Kuhajte dok se ne zgusne pa posolite i popaprite. Poslužite uz mesne polpete.

Rastu kao gljive poslije kiše: Biznis nastao iz taloga kave, koji svi bacamo +0 Bukovače

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju