Svakom se kuharu koji put dogodi da izgubi živce zbog umaka, pogotovo kada se nakon sati i sati truda na površinu digne masnoća – sloj koji se odvojio od ostatka. Ima li nade za umak koji se razdvojio?

Kuhari kažu da ima, ali najprije da se pozabavimo odgovorima zašto se takvo nešto uopće događa. Razloga ima više, ali najčešći je problem u prebrzom dodavanju ulja, zbog čega se masnoće ne uspijevaju spojiti s tekućinom u kompaktnu cjelinu.

Također, umak može "puknuti" zbog prejake vatre ili visoke temperature, što je vrlo često kod pripreme umaka holandez. Kako bi vam holandez uspio, važna je konstantna niska temperatura. Osim toga, umaci ne vole biti dugo po strani prije posluživanja. Ako ih predugo držite na toplom ili držite na hladnom dok ne zatrebaju, lako se može dogoditi da se komponente umaka razdvoje.

Jaja na benediktinski često su na jelovnicima za brunch Hrana i piće Bolje od majoneze? Neodoljivo kremasti umak gotov za 60 sekundi

Kako popraviti umak?

Uočite li tijekom pripreme da se na površini umaka počinju pojavljivati kapljice masnoće, dodajte nekoliko žličica tekućine, poput vode ili octa, i miješajte dok ne nestanu. Bojite li se da umak ne bude previše rijedak, alternativno možete dodati masnoće, poput maslaca – ili žumanjak, kako biste ga zgusnuli. Masnoće iz žumanjka pomažu stabilizirati emulziju. Ponekad može pomoći i žustro miješanje na laganoj vatri.

Umak - 3 Umak - 3 (Foto: Shutterstock)

Kako spriječiti pucanje umaka?

Uvijek provjerite kuha li se umak na odgovarajućoj temperaturi. Jaka vatra lako izaziva razdvajanje umaka, pa je bolje kuhati polako, na laganijoj vatri. To pravilo osobito vrijedi za umake na bazi mliječnih proizvoda. Prilikom pripreme umaka pridržavajte se recepta i sastojke dodavajte preporučenim redoslijedom. Obično se najprije dodaje voda, zatim emulgatori poput žumanjaka ili majoneze, a masnoće na kraju. Također, korisno je miješati umak sve do posluživanja kako bi se spriječio rizik od razdvajanja komponenti.

Ne može brže i lakše od ovog: 7 jela s kojima se štede novac i vrijeme Arancini kuglice od riže Nasi Goreng Piletina +2 Tjestenina s dodatkom pečene piletine

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju