• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #vijest

Kako chefovi stvaraju nova jela? Tajne koje stoje iza specijaliteta u najboljim restoranima

Nešto više o tome koji su to sve misaoni procesi što leže iza autorskih specijaliteta doznat ćemo u Rovinju na Weekend Food Festivalu od 19. do 21. travnja.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 11.04.2024 14:05 komentari
viber Created with Sketch.
Weekend Food Festival - 1
Weekend Food Festival - 1 (Foto:Weekend Food Festival)

Galerija Weekend Food Festival - 2 1 Weekend Food Festival - 1 1 Weekend Food Festival - 3 1 Weekend Food Festival - 22 1

U trendu Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Svinjski odresci u umaku od luka i piva Umak iz raja Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta

Stvaranje novih jela jedan je od najuzbudljivijih dijelova chefovskog posla, a najčešće i glavni razlog zašto se kulinarski kreativci odlučuju na to zanimanje. Sam proces uključuje brojne faktore: od razumijevanja okusa i tehnika, oslanjanje na tradiciju ili trendove, kao i otvorenost prema komentarima i kritikama prilikom usavršavanja tanjura. Koliko je chefova, toliko je i kreativnih procesa na koje se oslanjaju – dok se neki vode namirnicama, drugi nadahnuće traže u putovanjima diljem svijeta.

Weekend Food Festival

Nešto više o tome koji su to sve misaoni procesi što leže iza autorskih specijaliteta doznat ćemo u Rovinju na Weekend Food Festivalu od 19. do 21. travnja. Festival koji se gladno iščekuje okupit će vrhunske chefove, ali i sve ljude kojima su hrana i piće - poziv, posao ili strast. Rovinjska stara Tvornica duhana tri dana će biti gastronomsko središte regije na kojem će se kuhati i kušati, učiti, razmjenjivati ideje, razgovarati o važnim pitanjima i aktualnim temama.

Weekend Food Festival - 1 Aktualno Isplati li se mučenje u kuhinji? Hrvatski chefovi otkrivaju kako zapravo izgleda rad u vrhunskim restoranima

Na panelu Koncept izvrsnosti, Jeffrey Vella, glavni kulinarski savjetnik Maistre zadužen za njezine luksuzne hotele, chef i vlasnik restorana TIAN u Beču Paul Ivić i kolumbijski chef sa slovenskom adresom Leonardo Fonseca pozabavit će se pitanjem Može li chef konstantno biti originalan i kreativan?. Neka od tema kojih će se dotaknuti na panelu su promišljanje u kreiranju novih jela, trendovi, važnost emocija, kompromisi prema gostima te cijena namirnica.

"Održavam originalnost tako što razmišljam drugačije i širim granice s onim što priroda i lokalnost pružaju. Ljudi žele nešto drugačije i to je ono što privlači. Biti kreativan znači biti u igralištu pa imati odlične proizvode daje bolje mogućnosti prilagodbe široj publici. Pri donošenju odluka trudim se staviti u položaj klijenta i razumjeti demografske karakteristike i navike, što daje prednost u odabiru gdje i kako igrati svoje karte“, rekao je Jeffrey Vella. Vrsni chef sudjelovat će i na predstavljanju knjige Flavours of Istria, idealnom prilikom za upoznavanje s lokalnim okusima i mirisima.

Jorg Zupan Aktualno Zašto to Slovenci rade bolje? Chef Jorg Zupan otkriva u čemu griješe hrvatski, ali i slovenski restorani

Okusi Istre 

"Jeffrey Vella, kulinarski vizionar i chef restorana Cap Aureo svojim talentom i strašću oblikuje suvremene interpretacije tradicionalnih istarskih jela. Njegov dom posljednjih nekoliko godina je Rovinj, a u Istru se zaljubio na prvi zalogaj. Vella na Weekend Food Festival dolazi kao jedan od panelista koji će govoriti o konceptu izvrsnosti, ali i kao chef koji je osmislio moderne verzije istarskih tradicionalnih jela. Upravo će ona biti predstavljena na promociji knjige Flavours of Istria koja slavi Istru i njezine specijalitete, a potpisuje ju Maistra.

Filip Ćirić - 1 Hrana i piće Chef koji u Beogradu pomiče granice: Priča o pioniru koji moderne trendove spaja s tradicijom Srbije

Na promociji knjige, koja će se održati u petak, 19. travnja na Weekend Food Festivalu, chef Vella će otkriti sve o specijalitetima koji se nalaze u knjizi, a iz Maistre ističu kako je ovo izdanje knjige rezultat strasti prema hrani i lokalnoj kuhinji“, doznajemo od organizatora Weekend Food Festival, a iz Maistre dodaju:

"S obzirom na našu strast prema hrani i lokalnoj kuhinji, želja nam je bila prenijeti to iskustvo našim gostima i putem coffee table booka Okusi Istre/Flavours of Istria, koji spaja prekrasne fotografije Istre s pričom o lokalnim namirnicama iz četiri regije Istre - plave, crvene, bijele i sive, te recepte odabranih jela restorana Cap Aureo koje potpisuje Jeffrey J. Vella, a čija kuhinja naglašava lokalna i sezonalna bogatstva Istre. Vjerujemo da će knjiga biti zanimljivo štivo svim zaljubljenicima u hranu, lokalno i autohtono i u Istru, kako gostima, tako i posjetiteljima. Dodatno smo kreirali i mali memento na knjigu i doživljaj Cap Aureo restorana koji će se dijeliti svih gostima restorana, a ekskluzivnu kopiju knjige moguće je nabaviti u Grand Park Hotelu ili u Park Concept Store na šetnici podno hotela. Džepna verzija bit će uskoro dostupna i putem Amazona.“

4 dana bez smeća: Prehodali 100 kilometara Istre, a da nisu proizveli nijedan komadić otpada! Highlander Zero Waste - 5 Highlander Zero Waste - 9 Highlander Zero Waste - 7 +5 Highlander Zero Waste - 6

 

  • #vijest
  • #festival
  • #Weekend Food Festival
  • #rovinj
  • #jeffrey vella
  • #Kako chefovi osmišljavaju jela
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Advent u Europi
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
U Lađarskoj ulici
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
Tajna savršenog woka: Što ne smijete preskočiti za brzinsku pripremu najukusnijeg jela
Škola kuhanja
Tajna savršenog woka: Trikovi zbog kojih će vam jelo napokon ispasti kao u kineskom restoranu
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Oglas
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Picadillo: Jednostavno jelo s latino temperamentom
Hit s mljevenim mesom
Picadillo: Recept za senzacionalno, a jednostavno jelo iz jedne tave
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Provjereno ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Vještaci potvrdili
Provjereno ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Planule gume u skladištu u Sesvetama
DRAMA U SESVETAMA
FOTO Gorjelo skladište, na terenu vatrogasci i hitna: Ima ozlijeđenih
Dnevnik Nove TV doznaje: U tijeku akcija uhićenja glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića!
Uhićen i smijenjen
Mikulića čeka noć u pritvoru. Dnevnik Nove TV doznaje detalje: "Ovo je prilično čudna policijska akcija"
show
Severina se oprostila od drage osobe na Instagramu
''U velikoj sam tuzi...''
Severinu shrvao odlazak voljene osobe: ''Sad se opet negdje gore glasno smiju...''
Tko je zet Mileta Kitića?
godinama su skupa
Tko je zet Mileta Kitića? Ne voli privlačiti pažnju javnosti, a njegovoj mezimici je velika podrška
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
zdravlje
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Fizioterapeut objašnjava
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
U ovom selu uz tradiciju prihvaćaju i modernu, a scena je neke nasmijala do suza
Urnebesno
U ovom selu uz tradiciju prihvaćaju i modernu, a scena je neke nasmijala do suza
tech
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Problemi za ovaj servis
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Počeo egzodus?
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
sport
Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiće u Hrvatsku
spektakl!
VIDEO Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiže u Hrvatsku
Totalni raspad Dinama u Lilleu: Francuzi deklasirali nemoćne i izgubljene Modre
Pratite na gol.hr-u
Totalni raspad Dinama u Lilleu: Francuzi deklasirali nemoćne i izgubljene Modre
VIDEO Čovjeka je doslovno zamrznuo na nogama: Ovakav nokaut niste još vidjeli!
KAKO GA JE UGASIO
VIDEO Čovjeka je doslovno zamrznuo na nogama: Ovakav nokaut niste još vidjeli!
tv
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
MasterChef: Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
NEUGODNO
Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
U dobru i zlu: Prošao je pored nje kao da je nevidljiva
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Prošao je pored nje kao da je nevidljiva
putovanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
novac
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
lifestyle
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Popis recepata za kolače od dizanog tijesta
Mekani, slasni i podatni
Za vas smo pripremile popis recepata za kolače od dizanog tijesta, imamo ih 15, a tu je i bonus
Najbolji popusti haljine za crni petak Black Friday 2025.
13 modela
Ove svestrane haljine nikad ne izlaze iz mode, a sada su snižene i do 40 posto
sve
Severina se oprostila od drage osobe na Instagramu
''U velikoj sam tuzi...''
Severinu shrvao odlazak voljene osobe: ''Sad se opet negdje gore glasno smiju...''
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiće u Hrvatsku
spektakl!
VIDEO Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiže u Hrvatsku
Leonardo Fonseca i Jeffrey Vella u Rovinju na Weekend Food Festivalu
Kreativnost u kuhinji

Što je to emocionalna kuhinja? Pljuska iz tanjura o kojoj se pričalo na Weekend Food Festivalu u Rovinju

"Izazov je osmisliti jelo koje će pljusnuti gosta, na dobar način, i potaknuti emocije svojim okusima“, kaže Fonseca o tome kako biti kreativan u kuhinji, na panelu Weekend Food Festivala u Rovinju. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close