Corn dog ili pohane hrenovke popularno je jelo američke kuhinje, a koje se često jede na različitim sajmovima i zabavama. Riječ je o hrenovkama koje se umaču u smjesu na bazi kukuruznog brašna, a potom prže u dubokom ulju.
Pohane hrenovke se obično prodaju nabodene na drvene štapiće radi jednostavnije konzumacije, a možete napraviti i mini verziju kod kuće.
Danas vam donosimo recept upravo za potonju varijantu – pohane mini hrenovke koje možete servirati kao predjelo ili prilog uz glavno jelo.
Idealne su izbor za kućne zabave, ali i gledanje utakmica s prijateljima.
Mini pohane hrenovke - sastojci:
- 250 ml mlaćenice
- 90 g glatkog brašna
- 90 g kukuruznog brašna
- 25 mini hrenovke
- 25 g šećera
- 1 veliko jaje
- 1 žlica praška za pecivo
- ½ čajne žličice soli
- biljno ulje za prženje
Mini pohane hrenovke - priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte glatko i kukuruzno brašno, šećer, prašak za pecivo u sol. U drugoj zdjeli izmućkajte jaja, mlaćenicu i jednu žlicu biljnog ulja. Smjesu na bazi jaja prelijte u brašno i sve dobro promiješajte dok se ne stvori gusta smjesa bez grudica. Ostavite je na sobnoj temperaturi oko pet minuta.
- U velikom loncu ulijte biljno ulje za prženja i zagrijte ga sve dok ne dosegne 180 Celzijevih stupnjeva. Provjerite temperaturu kuhinjskim termometrom.
- Prelijte smjesu u visoku staklenu čašu kako biste si olakšali umakanje hrenovki. Mini hrenovke nabodite na drveni štapić pa umočite hrenovku u potpunosti. Potom hrenovku pažljivo prebacite u vruće ulje.
- Pržite hrenovke u kukuruznom omotaču oko dvije do tri minute dok površina ne dobije lijepu zlatno-žutu boju. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
- Pohane hrenovke stavite na papir za upijanje masnoće te poslužite s umakom po želji. Dobar tek!
Više od začina: Čudesna mediteranska "biljka koja liječi sve"