Mesne okruglice popularno su jelo u mnogim kulturama svijeta. U Sjedinjenim Američkim Državama jedu se velike mesne okruglice i poslužuju dva do tri komada po porciji, u Italiji su one mnogo manje – veličine su nešto većih pikula.

Ovaj tip okruglica sočniji je i lakše se jede. Mogu se poslužiti s različitom vrstom tjestenine, no najčešće se sljubljuju s manjim okruglim vrstama poput orecchiettea.


Mesne okruglice napravite od dvije vrste mljevenog mesa – svinjetine i junetine, a u njih obavezno stavite i malo namočenog bijelog kruha, svježe naribanog parmezana, panko krušne mrvice i začine. Okruglice se prvo zapeku na tavi, a potom završe u umaku na bazi rajčice.

Sastojci za mini mesne okruglice:

  • 450 g mljevene junetine
  • 450 g mljevene svinjetine
  • 125 ml mlaćenice
  • 60 g panko krušnih mrvica
  • 60 g parmezana
  • 30 g svježeg peršina
  • 5-6 češnja češnjaka
  • 3 kriške bijelog kruha
  • 2 jaja
  • 1 čajna žličica soli
  • ½ čajne žličice crnog papra
  • ½ čajne žličice čili pahuljica
  • biljno ulje za prženje

Priprema mini mesnih okruglica:

  1. Natrgajte kriške bijelog kruha na manje komade i stavite u veću zdjelu. Prelijte preko njega mlaćenicu i pomiješajte. Pustite da se kruh namače oko 10 minuta.
  2. U namočeni kruh dodajte sitno nasjeckani češnjak, polovicu svježe nasjeckanog peršina i naribani parmezan.
  3. U zdjelu dodajte i mljevenu svinjetinu i junetinu, panko krušne mrvice, dva jaja, dvije žlice ulja, sol, papar i čili pahuljice. Rukama sve dobro promiješajte.
  4. Od dobivene smjese oblikujte mesne kuglice veličine malo većih pikula – za svaku okruglicu bit će vam dovoljna jedna čajna žličica smjese. S ovom smjesom pripremit ćete između 90 i 100 mesnih okruglica.
  5. Ispecite okruglice na zagrijanom ulju u tavi u turama od po 20-ak okruglica. Pecite svaku okruglicu jednu do dvije minute sa svake strane dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
  6. Okruglice neće biti pečene do kraja – morate ih staviti u umak od rajčice te kuhati još barem 15 do 20 minuta kako bi bile termički obrađene do kraja.
  7. Poslužite ih na tjestenini s umakom ili u sendviču. Dobar tek!

Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? Meso - 2 Meso - 1 Pohana svinjetina +0 Tajne mekanog mesa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju