Iza tog simpatičnog 18-godišnjaka skriva se već petogodišnja blogerska karijera koju je Marko okrunio prošle godine kada je postao student pekarstva i slastičarstva na University College Birmingham.

Marko je još kao srednjoškolac najviše slobodnog vremena provodio u kuhinji. Sve to pomno je bilježio na svom blogu i profilu na Instagramu i tako već kao sedamnaestogodišnjak svoj hobi pretvarao u posao.

Jedan pogled na njegov Instagram i bit će vam jasno da su Marku slastice omiljeni predmet fotografiranja, no mi znamo da su njegovi slani recepti jednako ukusni. Ako nam ne vjerujete, dođite i isprobajte njegov kasni doručak na Punkufer Brunchyju 7. srpnja u sklopu Ljeta na Štrosu na Gornjem gradu, i to naravno u vrijeme bruncha, od 10 do 14 sati.

Punkufer Brunchy Punkufer Brunchy (Foto: Nova Studio)

Friške informacije o našem Brunchyju saznajte na službenoj stranici.

 

TURKEY BURGERS ILI ZDRAVI(JI) BURGERI OD PURETINE 

Mogu biti posluženi u kupovnim pecivima, a možete napraviti i svoja.

Sastojci (za 4 osobe):
Peciva:

120ml mlijeka
1 žlica vode
1 žličica suhog kvasca
15g maslaca, omekšanog
1 jaje
150g glatkog brašna
70g integralnog brašna
1 žličica soli
1 žlica šećera

U lončiću, zagrijte mlijeko i vodu da tekućina bude topla, ne vruća, zatim dodajte maslac, ne mora se u potpunosti otopiti. U mlijeko dodajte jaje i šećer.

U zdjeli pomiješajte glatko i integralno brašno sa kvascem i soli. Dodajte smjesu mlijeka i jaja i malo po malo, miješajući dok se ne sjedini. Mijesite 10 minuta. Tijesto će biti prilično mekano, tako da iskoristite mikser ako ga imate (napomena: kada kažem da će tijesto biti mekano, mislim na jako ljepljivo. Tako treba biti – ako dobro mijesite trebalo bi biti čvršće nakon 10 minuta nego što je bilo na početku jer gluten zadržava vodu).

Dobro nauljite zdjelu i kuglu tijesta premažite uljem. Ostavite da se diže na toplom mjestu 2 sata ili dok se ne udvostruči u veličini.

Dignuto tijesto lagano ponovo zamijesite da se riješite zraka. Podijelite ga na 4 dijela i od njih napravite male kuglice (napomena: velika je mogućnost da će tijesto još uvijek biti ljepljivo i teže za razraditi. Nikako nemojte dodavati još brašna u tijesto i pokušati ga očvrstiti. Brašno dodajte na radnu površinu i na ruke da se tijesot ne ljepi, ali nikako u tijesto). Kuglice stavite na pleh prekriven papirom za pečenje, premažite žumanjkom i pospite sezamom te prekrijte i ostavite da se diže 30-60 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite peciva 15-20 minuta.

Peciva prekrijte krpom i ostavite da se ohlade. Odlična su svježa, ali ako ih koristite idući dan, prerežite na pola i istostirajte u tavi na malo maslaca.

Burgeri:
500g purećeg mljevenog mesa Vindon
3 lista svježe metvice
2 lista svježeg bosiljka
sol, papar i vegeta po ukusu
pola žličice češnjaka u granulama
sir po želji (ja sam koristio dimljeni sir zajedno s paškim trapistom)

Umak:
1 žličica majoneze
žlica i pol kiselog vrhnja
1 žlica ketchupa
1 žličica jabučnog octa ili limunovog soka
sol, papar i vegeta po ukusu
1 žličica usitnjenog crvenog luka
pola žličice češnjaka u granulama

Dodatci:
1 rajčica
glavica crvenog luka
3 žlice octa
1 krastavac

Metvicu i bosiljak sitno nasjeckajte te dodajte u meso zajedno sa soli, paprom, vegetom i češnjakom u granulama. Zamijesite rukama dok se ne sjedini, nemojte predugo miješati. Ostavite na strani dok napravite umak i pripremite dodatke.

Glavicu luka prerežite na pola te tanko narežite na kriške. Odvojite malo i sitno nasjeckajte (to je za umak). Rajčicu narežite na kriške, a krastavac 'narežite' na dugačke tanke trake pomoću peelera za krumpire. U zdjelu s hladnom vodom dodajte 2 žlice octa te u nju stavite krastavce. Luk stavite u vrećicu sa zatvaračem sa člicom octa i malo soli te dobro izmasirajte.

Za umak samo pomiješajte sve sastojke u maloj zdjelici.

Zagrijte tavu te meso podijelite na četiri dijela i napravite četiri pljeskavice. Pecite na jednoj strani 3-5 minuta. Kada meso poprimi lijepu boju preokrenite i dodajte sir. U tavu dodajte malo vode i brzo prekrijte poklopcem – tako će se sir lijepo rastopiti. Možete peći više pljeskavica u jednoj tavi, ali ja ih pečem jednu po jednu i onda držim na tanjuru u mikrovalnoj. Taman prije sastavljanja burgera, zapp-nem ih na 10 sekundi.

Za konačni burger, pecivo prerežite na pola. Na donju polovicu stavite malo umaka, pa pljeskavicu, zatim krišku rajčice, na nju malo luka i na to sve malo krastavaca. Poklopite drugom polovicom peciva i uživajte!
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju