Za razliku od običnog nadjeva od maka u ovom je smanjen udio šećera dodatkom slatkog rogača, a osim okusom karamele koje nam daje ova mahuna, ova makovnjača aromatizirana je cimetom, limunovom koricom i rumom. Nju svakako poslužite ovih blagdana, a nakon što je probate za nju ćete svakako napraviti mjesta i u svojoj obiteljskoj kuharici.

RECEPT – Recept za aromatičnu makovnjaču

Sastojci:

500 g KARLA glatkog brašna
2 dcl vode
15 dkg maslaca
1 vrećica suhog kvasca
12 dkg šećera
1 vrećica vanilin šećera
malo soli

Nadjev:

2,5 dl mlijeka
limunova korica od 1 limuna
cimet
20 g rogača
50 g kristal šećera
300 g mljevenog maka

Priprema:

1. Pomiješajte KARLA brašno, šećer, sol, suhi kvasac i vanilin šećer u velikoj zdjeli .

2. U lončiću otopite maslac u toploj vodi pa ga prelijte preko suhih sastojaka i kratko miješajte mikserom spiralnim nastavcima dok se ne poveže u tijesto. Nakon toga još lagano premjesite rukama da dobijete glatku kuglu tijesta koju poklopite krpom i ostavite na toplom da se diže oko sat, dva.

3. Za nadjev mak, rogač i šećer prelijte kipućim mlijekom, a kad se smjesa skroz ohladi dodajte ostale sastojke – rum, limunovu koricu i vanilin šećer.

4. Tijesto podijelite na 2 dijela i svaki dio razvaljati na pravokutnik 5 mm debljine koje zatim premažete s nekoliko žlica nadjeva i zarolate u štruce. Makovnjače složite u lim na papir za pečenje tako da vam je kraj preklopa s donje strane te ih premažite ih s malo otopljenog maslaca i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25 minuta.

5. Kada dobiju smećkastu koricu, izvadite ih iz pećnice i dobro ohladite. Zatim ih posipajte šećerom u prahu i režite na šnitice debljine prsta. U slast!

Karla brašna Karla brašna (Foto: Žitoproizvod)

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju