Kakav bi to bio blagdanski stol bez fine makovnjače? Ovaj slatki kolač od mljevenog maka popularan je izbor mnogih tijekom Božića u Hrvatskoj, ali i dobrom dijelu Europe.

U tradicionalnom receptu za makovnjaču mogu se naći namirnice poput jaja i mlijeka. Ako ne možete ili ne želite jesti namirnice životinjskog porijekla, ne brinite.

Prijatelji životinja s nama su podijelili recept za vegansku verziju makovnjače koja se radi isključivo od sastojaka biljnog porijekla.

Sastojci za makovnjaču:

Sastojci za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 300 ml biljne zamjene za mlijeko
  • 4 žlice šećera
  • 2 žlice ruma
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 1/2 šalice ulja
  • prstohvat soli
  • korica pola limuna

Sastojci za nadjev:

  • 400 g mljevenog maka
  • 200 ml biljne zamjene za mlijeko
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice pšeničnog griza
  • 2 žlice ulja
  • 2 žlice ruma
  • 1 vanilin šećer
  • ribana korica pola limuna

Priprema:

  1. Napravite tijesto za makovnjaču: u biljnoj zamjeni za mlijeko otopite kvasac i šećer.
  2. Dodajte brašno, ulje, vanilin šećer, rum, koricu pola limuna i prstohvat soli. Zamijesite meko tijesto.
  3. Pokrijte tijesto krpom i ostavite ga na toplom mjestu da se diže sve dok mu se ne udvostruči volumen.
  4. Napravite nadjev: pomiješajte biljnu zamjenu za mlijeko s mljevenim makom, šećerom, vanilin šećerom, rumom i koricom pola limuna. Dodajte ulje i griz i sve dobro promiješajte.
  5. Podijelite tijesto na dva dijela. Razvucite svaki dio, premažite ga s polovicom nadjeva i zarolajte.
  6. Stavite pripremljene savijače na namašćeni lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko sat vremena na 180 Celzijevih stupnjeva.
  7. Ohladite kolač prije rezanja i posluživanja. Dobar tek!


Više blagdanskih veganskih recepta Prijatelja životinja pronađite ovdje.

7 prefinih jela za blagdanski tjedan: Pripreme za najslasniji Božić mogu početi Varivo od slanutka Šufnudli sa špekom i lukom Ricciarelli +3 Husarski keksi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju