Kakav bi to bio blagdanski stol bez fine makovnjače? Ovaj slatki kolač od mljevenog maka popularan je izbor mnogih tijekom Božića u Hrvatskoj, ali i dobrom dijelu Europe.
U tradicionalnom receptu za makovnjaču mogu se naći namirnice poput jaja i mlijeka. Ako ne možete ili ne želite jesti namirnice životinjskog porijekla, ne brinite.
Prijatelji životinja s nama su podijelili recept za vegansku verziju makovnjače koja se radi isključivo od sastojaka biljnog porijekla.
Sastojci za makovnjaču:
Sastojci za tijesto:
- 500 g brašna
- 300 ml biljne zamjene za mlijeko
- 4 žlice šećera
- 2 žlice ruma
- 1 vanilin šećer
- 1 kocka svježeg kvasca
- 1/2 šalice ulja
- prstohvat soli
- korica pola limuna
Sastojci za nadjev:
- 400 g mljevenog maka
- 200 ml biljne zamjene za mlijeko
- 4 žlice šećera
- 4 žlice pšeničnog griza
- 2 žlice ulja
- 2 žlice ruma
- 1 vanilin šećer
- ribana korica pola limuna
Priprema:
- Napravite tijesto za makovnjaču: u biljnoj zamjeni za mlijeko otopite kvasac i šećer.
- Dodajte brašno, ulje, vanilin šećer, rum, koricu pola limuna i prstohvat soli. Zamijesite meko tijesto.
- Pokrijte tijesto krpom i ostavite ga na toplom mjestu da se diže sve dok mu se ne udvostruči volumen.
- Napravite nadjev: pomiješajte biljnu zamjenu za mlijeko s mljevenim makom, šećerom, vanilin šećerom, rumom i koricom pola limuna. Dodajte ulje i griz i sve dobro promiješajte.
- Podijelite tijesto na dva dijela. Razvucite svaki dio, premažite ga s polovicom nadjeva i zarolajte.
- Stavite pripremljene savijače na namašćeni lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko sat vremena na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Ohladite kolač prije rezanja i posluživanja. Dobar tek!
Više blagdanskih veganskih recepta Prijatelja životinja pronađite ovdje.
7 prefinih jela za blagdanski tjedan: Pripreme za najslasniji Božić mogu početi +2