Mørbradgryde je danski specijalitet koji obuhvaća komade pečenog svinjskog filea posluženog u kremastom umaku sa špekom i gljivama.
U nekim varijantama prihvatljivo je čak dodati i hrenovke – vjeruje se da se ovaj jeftiniji mesni proizvod u prošlosti ubacivao u jelo zajedno s fileom kako bi smanjio ukupni trošak, a povećao volumen te nahranilo više gladnih usta.
Mørbradgryde se u danskim domovima česti priprema za nedjeljni ručak, ali i svaki put kada se želi pojesti nešto fino, utješno i zasitno. Mi vam donosimo najjednostavniji recept za ovo kompleksno jelo.
Sastojci:
- 500 g svinjskog filea
- 400 g šampinjona
- 400 g rajčice
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 150 g špeka
- 1 velika mrkva
- 1 stapka celera
- 1 luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 lovorov list
- 1 pileća kocka za juhu
- 1 čajna žličica sušenog timijana
- 1 čajna žličica slatke paprike u prahu
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
Priprema:
- Narežite file na medaljone debljine oko 2,5 centimetara. Posolite ih i popaprite s obje strane.
- Ostavite ih da dosegnu sobnu temperaturu.
- Zagrijte veću tavu ili lonac pa ispecite komadiće špeka dok ne postanu hrskavi.
- Izvadite špek iz tave, a na preostaloj masnoći popržite svinjske medaljone. Pecite ih na jakoj vatri oko dvije minute sa svake strane dok ne dobiju lijepu smeđu boju. Uklonite ih iz tave i stavite sa strane zajedno s ispečenim špekom.
- Narežite šampinjone na deblje kriške i prepirjajte s nešto soli i papra. Pirjajte ih dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. I gljive izvadite iz tave i stavite sa strane.
- U tavu dodajte nešto biljnog ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk, mrkvu i celer. Začinite s timijanom i slatkom paprikom. Pirjajte povrće oko pet minuta dok ne omekša.
- Ubacite nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
- U tavu dodajte nasjeckane rajčice, lovorov list i kocku za juhu. Pomiješajte sve zajedno.
- Vratite u tavu špek, svinjetinu i gljive.
- Dodajte vrhnje za kuhanje i sve dobro promiješajte.
- Kuhajte sve zajedno dvadesetak minuta, odnosno dok se svinjetina termički ne obradi do kraja.
- Začinite jelo sa solju i paprom po želji.
- Poslužite svinjetinu u kremastom umaku s prilogom po želji. Dobar tek!
5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj svinjetine +0