Mørbradgryde je danski specijalitet koji obuhvaća komade pečenog svinjskog filea posluženog u kremastom umaku sa špekom i gljivama.

U nekim varijantama prihvatljivo je čak dodati i hrenovke – vjeruje se da se ovaj jeftiniji mesni proizvod u prošlosti ubacivao u jelo zajedno s fileom kako bi smanjio ukupni trošak, a povećao volumen te nahranilo više gladnih usta.

Mørbradgryde se u danskim domovima česti priprema za nedjeljni ručak, ali i svaki put kada se želi pojesti nešto fino, utješno i zasitno. Mi vam donosimo najjednostavniji recept za ovo kompleksno jelo.

Sastojci:

  • 500 g svinjskog filea
  • 400 g šampinjona
  • 400 g rajčice
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 150 g špeka
  • 1 velika mrkva
  • 1 stapka celera
  • 1 luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 lovorov list
  • 1 pileća kocka za juhu
  • 1 čajna žličica sušenog timijana
  • 1 čajna žličica slatke paprike u prahu
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji

Priprema:

  1. Narežite file na medaljone debljine oko 2,5 centimetara. Posolite ih i popaprite s obje strane.
  2. Ostavite ih da dosegnu sobnu temperaturu.
  3. Zagrijte veću tavu ili lonac pa ispecite komadiće špeka dok ne postanu hrskavi.
  4. Izvadite špek iz tave, a na preostaloj masnoći popržite svinjske medaljone. Pecite ih na jakoj vatri oko dvije minute sa svake strane dok ne dobiju lijepu smeđu boju. Uklonite ih iz tave i stavite sa strane zajedno s ispečenim špekom.
  5. Narežite šampinjone na deblje kriške i prepirjajte s nešto soli i papra. Pirjajte ih dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. I gljive izvadite iz tave i stavite sa strane.
  6. U tavu dodajte nešto biljnog ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk, mrkvu i celer. Začinite s timijanom i slatkom paprikom. Pirjajte povrće oko pet minuta dok ne omekša.
  7. Ubacite nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
  8. U tavu dodajte nasjeckane rajčice, lovorov list i kocku za juhu. Pomiješajte sve zajedno.
  9. Vratite u tavu špek, svinjetinu i gljive.
  10. Dodajte vrhnje za kuhanje i sve dobro promiješajte.
  11. Kuhajte sve zajedno dvadesetak minuta, odnosno dok se svinjetina termički ne obradi do kraja.
  12. Začinite jelo sa solju i paprom po želji.
  13. Poslužite svinjetinu u kremastom umaku s prilogom po želji. Dobar tek!

5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj svinjetine Sporo pečena svinjetina Svinjski obrazi/Ilustracija Tangsuyuk hrskava korejska svinjetina +0 Svinjetina se može pripremiti na razne načine

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju