• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Kopun, grgeč i jelen: Novo ruho zaboravljenih hrvatskih okusa u restoranu koji Zagrepčani vole

Pâté od sušenoga jelena, consommé od divljači, klekove bobice, karamelizirani goveđi jezik, lisičarke, vrganji, smrčci, ukiseljeni radič i rillette od kopuna samo su dio novog zimskog jelovnika Zinfandel'sa.

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 8.12.2019 13:27 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Podzemni grad Paklenice - 1 Od tajnog do javnog Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta Pohano meso Štajerski recept U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja

Javnosti već dobro poznata chefica Ana Grgić na čelu je Esplanadine kuhinje već gotovo osam godina. U svojemu bogatom kuharskom iskustvu imala je priliku pripremati jela za brojne poznate osobe, kraljevske obitelji i visoke državnike. Ana je primila niz priznanja, a proglašena je i velikim kuharom sutrašnjice po izboru vodiča Gault&Millau. Ana je stvorila svoj prepoznatljiv potpis, a njezini su jelovnici svake godine sve kreativniji.

Poseban izazov predstavlja priprema à la carte jelovnika restorana Zinfandel's koji je ovih dana dobio svoju zimsku inačicu. Prilikom njegova sastavljanja Ana se vodila vizijom upotrebe raspoloživih lokalno uzgojenih sezonskih namirnica koje je pomno kombinirala i slagala u zanimljive sljedove koji se međusobno dopunjuju i čine jedinstvenu zimsku gastronomsku priču.

„Stvorila sam mrežu dobrih lokalnih dobavljača koji mogu pratiti moje ideje. Od njih uzimam samo najkvalitetnije sastojke za svoja jela. Važno mi je da ono što upotrebljavam i slažem na tanjur svojim gostima bude zaista vrhunske kvalitete te iz ovoga podneblja. Zima ima svoje čari i niz odličnih namirnica, pa sam se tako vodila idejom da upotrebljavam one koje podsjećaju upravo na hladne dane i nadolazeće blagdane”, istaknula je Ana i dodala:

„Ovo doba godine obično asocira na divljač, zbog čega se u novome jelovniku nalazi pâté od sušenoga jelena koji nabavljam od jednoga istarskog OPG-a, zatim consommé od divljači, kao i prepelica koju sami dimimo i pečemo na borovim grančicama da bi meso dobilo posebnu aromu, a kombiniram je s kestenima, javorovim sirupom i kruškom pečenom na maslacu.

S farme sa slobodnom ispašom dolazi mi pomalo zaboravljen kopun, koji je dosta izazovan za pripremu, pa ga satima iskuhavam da bih dobila slasno i mekano meso za rillette koji poslužujem u obliku jastučića s umakom od porta i marmeladom od grožđa, što čini odličan spoj okusa. Meso crne slavonske svinje predstavlja pravu gurmansku poslasticu, što je posebno naglašeno u spoju s mousseom od bijeloga graha i tartufa.”

Kao dugogodišnja ambasadorica WWF-ove globalne inicijative Ana nastavlja s održivom kampanjom Fish Forward. Tako je među predjela uvrstila kvarnerske škampe u novome kreativnom izdanju s juhom od sušene janjetine, gelom od hrena i prokulicama.

„Imala sam priliku osobno posjetiti ribare koji u Podvelebitskom kanalu love škampe vršama. WWF-ov tim omogućio mi je da zaplovim s njima i lovim škampe. Oduševila me cijela priča, smatram da se tako štiti mikroekosustav i potiče male ribare na bavljenje ovom djelatnošću. Uz to, u zajedničkoj kampanji s WWF-om nastavljamo raditi na maksimalnom iskorištavanju svake namirnice u procesu pripreme hrane da bi se količina otpada koja nastaje tijekom pripreme jela svela na najmanju moguću mjeru”, istaknula je Ana.

Da bi ga spasila od zaborava, u novi je jelovnik Ana uvrstila i grgeča, ribu čiji je okus naglasila kaparima i ikrom od pastrve, koja pak u njezinu kuhinju dolazi svježa iz rijeke Gacke. Riblju priču zaokružuje poširana sipa s đumbirom, blitvom i batatom koji Ana nabavlja iz ekološkoga uzgoja od lokalnoga OPG-a.

„Nastojimo zaista podupirati male domaće dobavljače, pa tako primjerice daikon – japansku rotkvicu – ali i sve svježe začinsko bilje i klice uzimamo od jednoga domaćeg OPG-a nedaleko od Zagreba koji se istinski trudi održati visoku kvalitetu u ponudi nekih neuobičajenih vrsta povrća i začina”, napomenula je pa istaknula:

„Danas ljudi žive užurbanim načinom života, nerijetko se hrane nezdravo, pa smatram da je dužnost nas chefova ukazati na to i promijeniti te navike. Volim kada moji gosti znaju da će ovdje u Esplanadi dobiti samo svježe i nutritivno zdrave namirnice od kojih mnoge imaju i ljekovite učinke poput korijena sladića, korijena peršina, celera, cvjetače ili radiča i vinove loze koje za ovu zimsku priču sami kiselimo u kuhinji.

Zapravo, kao velika ljubiteljica domaće mamine kuhinje nekako nastojim tu ideju pretočiti u Zinfandel'sov koncept fine dininga, stoga mnoge stvari moj tim kuhara i ja zajednički pripremamo i ručno radimo, isprobavamo kombinacije, pa na jelovnik stavljam samo ono što nas oduševi. Uz to, sami pečemo kiseli kruh s domaćim kvascem koji moji dečki sami uzgajaju.

Za goste pečemo i domaću pogaču kojoj dodajemo ružmarin, začinsko bilje i maslinovo ulje da bismo istaknuli mediteranski koncept kuhinje. Ekstra djevičanska maslinova ulja Nai vrhunske su kvalitete i stižu nam s Dugoga otoka. Uz domaći kruh gostima poslužujemo maslac koji sami pripremamo i tučemo, a čiji okus obogaćujemo maslinama, borovim iglicama i crnom soli. Sami pripremamo i čokoladne praline koje u novom jelovniku dolaze punjene guščjom jetrom u kombinaciji s višnjom i kakaom.

Slastice su priča za sebe. Tu sam ponovno upotrijebila neke namirnice koje asociraju na zimu i Božić, poput lješnjaka, sušenoga voća, suhih šljiva, mandarina, rogača, gorke čokolade, šipka i cimeta. Dunja je, primjerice, jedna od namirnica koju se ne upotrebljava često, a ima odličnu aromu. Za potrebe deserta dunju satima iskuhavam da bi se dobio ukusan žele koji kombiniram s datuljama, pekan orasima i panna cottom od kiseloga mlijeka, koje također sami kiselimo ovdje u kuhinji. Mnogo je divnih okusa u novome jelovniku, pa za istinske hedoniste predlažem već složene degustacijske jelovnike od četiri, pet i šest sljedova”, objasnila je šarmantna Ana koju u cijeloj priči prati njezin tim sastavljen od odličnih kuhara i slastičara.

Jelovnik nudi i poznate Esplanadine klasike kao što su cezar salata, jadranski brancin pečen u kori od soli, fuži s tartufima, tatarski biftek koji osoblje pažljivo priprema pred gostima i legendarni zapečeni Esplanade štrukli. A tu je i ekskluzivni Beluga kavijar poslužen uz tople bline, vrhnje i začinsko bilje. Privlačna jela s Flambé jelovnika osoblje restorana rado priprema pred gostima, a zimska verzija donosi selekciju slasnih jela poput flambiranoga telećega filea s kremastim celerom, neodoljivih repova crvenih kozica s likerom od anisa i umakom od tartufa, guščje jetre u umaku od porta s marmeladom od vrganja te „zapaljivoga” desertnog klasika – palačinki Crêpes Suzette s likerom Grand Marnier i sladoledom od vanilije.

Za goste koji su na bezglutenskome režimu prehrane Zinfandel's nudi izbor od četiri slijeda jela certificiranih gluten-free certifikatom. Nezaboravno gurmansko iskustvo upotpunjuje karta vrhunskih vina i šampanjaca iz Hrvatske i svijeta, a šarmantni sommelier Ivan Šneler pažljivo će gostima preporučiti prava vina koja će savršeno odgovarati odabranim jelima.

Za lakši odabir i snalaženje u jelovniku sva su jela označena posebnim oznakama gluten-free, vege ili halal. Uz raskošnu fine dining ponudu, otmjen ugođaj i šarmantnu uslugu koju predvodi Stjepan Okun, menadžer s dugogodišnjim iskustvom, restoran Zinfandel's i ove zime postaje najfinija oaza za Zagrepčane i goste koji cijene gastronomsku virtuoznost i kreativnost.

  • #gdje sjesti
  • #zinfandel's
  • #Restoran
  • #Zagreb
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Meki prutići od dizanog tijesta: Mirisno savršenstvo vrijedno čekanja
Lako
Meki prutići od dizanog tijesta: Mirisno savršenstvo idealno za grickanje uz sve!
Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti
Ponos nacije
Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti
Grije i želudac i dušu: Gusta pileća juha s finom tjesteninom s jajima
Bez vrhnja
Grije i želudac i dušu: Recept za gustu pileću juhu s finom tjesteninom
Recept za prave gurmane: Buffalo piletina - ali kao pizza
Raskošno
Recept za prave gurmane: Jedinstvena "buffalo" pizza s piletinom
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Drvena, topla i neodoljivo šarmantna: Kuća za odmor i uživanje u ljepotama Gorskog kotara
Kod Mrkoplja
Drvena, topla i neodoljivo šarmantna: Kuća za odmor i uživanje u ljepotama Gorskog kotara
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Ključ savršenog odmora
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Prazne pedijatrijske ordinacije: trećini domova zdravlja nedostaje pedijatar, roditelji prisiljeni na hitnu
Zvono za uzbunu
Došli s bolesnom bebom na pregled, nisu mogli vjerovati što im se dogodilo: "Šokirali smo se, kako je onda u manjim sredinama?"
Ruski susjed sprema se za rat: "Ovo neće biti kao 1940. godine"
Na prvoj liniji
Ruski susjed sprema se za rat: "Ovo neće biti kao 1940. godine"
Nestašica u ljekarnama! Nema najkorištenijeg lijeka protiv bolova i temperature u Hrvatskoj
poznato dokad
Nestašica u ljekarnama! Nema popularnog lijeka za sprečavanje srčanog i moždanog udara
show
Oženio se sin Ante Gele
"Bilo je divno i posebno!"
Sin našeg glazbenika stao pred oltar: "Moj prvorođeni, moj ponos!"
Minea u minici privukla sve poglede na subotnjoj špici
kao barbika!
Sve je stalo na trenutak kada je Minea u minici prošetala Cvjetnim trgom!
Intervju s Ivanom Barićem nakon odlaska iz MasterChefa
''Nisam očekivao''
Ivan Barić o nenadanom završetku putovanja u MasterChefu: ''Viša sila...''
zdravlje
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
zabava
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
Urnebesno
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
Ovaj kviz počinje lako, ali postaje nemoguć! Možete li ga riješiti?
Pokažite što znate!
Ovaj kviz počinje lako, ali postaje nemoguć! Možete li ga riješiti?
tech
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
Sigurnost u prvom planu
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Svi žele ovaj uređaj: Prodaja obara rekorde, a najbolje tek dolazi
Velika potražnja
Svi žele ovaj uređaj: Prodaja obara rekorde, a najbolje tek dolazi
sport
Andy Bara objasnio Srbima: "Vatreni imaju nešto što vama nedostaje, a to je..."
Usporedio obje reprezentacije
Andy Bara objasnio Srbima: "Vatreni imaju nešto što vama nedostaje, a to je..."
Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
budućnost je tu
VIDEO Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
Žena uhvatila muža na tribini s ljubavnicom? Svi su ostali u šoku zbog njenog poteza
Bizarno!
VIDEO Žena uhvatila muža na tribini s ljubavnicom? Svi su ostali u šoku zbog njenog poteza
tv
MasterChef: Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
ZA NAJHRABRIJE
Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
Kumovi: Hoće li obitelj Macan uspjet vratiti obiteljsku grobnicu? Ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Hoće li obitelj Macan uspjeti vratiti obiteljsku grobnicu? Ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
Kumovi: Napokon je razotkrila važno pitanje – biste li vi znali odgovor?
KUMOVI
Napokon je razotkrila važno pitanje – biste li vi znali odgovor?
putovanja
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
novac
Koliko je zapravo ruska nafta ključna za indijsko gospodarstvo?
ENERGETSKI MIX
Koliko je zapravo ruska nafta ključna za indijsko gospodarstvo?
Tko je najveći uvoznik, a tko izvoznik električne energije u Europi?
gdje je hrvatska?
Tko je najveći uvoznik, a tko izvoznik električne energije u Europi?
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Recept za lisnato s pudingom
Ne može lakše
Recept za finu pitu s pudingom: Hrskava izvana, mekana unutra - priprema je doista laka
Značenje imena Kaja
Simbolizira vedrinu
Tradicionalno, a unikatno: Značenje imena koje su kćeri dali Helena i Dominik Livaković
Severina u smeđoj kožnatoj jakni 2025.
Komotna, topla i šik
Najpopularnija jesenska jakna stvarno zaslužuje pažnju, a nosi je i Severina
sve
Oženio se sin Ante Gele
"Bilo je divno i posebno!"
Sin našeg glazbenika stao pred oltar: "Moj prvorođeni, moj ponos!"
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Recept za lisnato s pudingom
Ne može lakše
Recept za finu pitu s pudingom: Hrskava izvana, mekana unutra - priprema je doista laka
Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21
Jelovnik s potpisom

Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

Savršena ravnoteža između tradicionalnog i modernog, s okusima kestena, vrganja, buče i zelja, uzbudljiv je koncept chefova Marija Mihelja i Ivana Najdeka koji istovremeno budi nostalgiju i tetoši zahtjevna nepca. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Klet Kozjak - 12 Putovanja
    Idila!

    Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

  • Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21 Hrana i piće
    Jelovnik s potpisom

    Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close