• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #konoba vinko

Konobo moja! Zbog njegova rižota dolaze iz Europe, a uspjeh koji je postigao u malom selu Dalmatinske zagore prava je rijetkost

''Gotovo pa ni iz čega.'' To je odgovor na pitanje kako je nastala kultna Konoba Vinko. U malom selu Konjevrate u Dalmatinskoj zagori još je prije 60 godina postojao san koji je danas puno više od zamišljenog. Zbog tradicionalnih okusa, ali i priče kojom odiše ovo mjesto gosti posežu iz svih dijelova Hrvatske i drugih zemalja EU-a, i to najčešće s istim ciljem – da uživaju u poznatom telećem rižotu.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 28.03.2023 09:01 komentari
viber Created with Sketch.
Vinko Krnić u Konobi Vinko
Vinko Krnić u Konobi Vinko (Foto:Nova Studio)

Galerija U Konobi Vinko poslužuju se vina hrvatskih vinarija 23 Natkrivenu terasu od vrućine štiti gusta i široka krošnja koštele 23 Konoba Vinko 23 Pršut 23

U trendu Pical Resort 5* - 3 Pical Resort Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Migingo A gdje je kladionica!? 4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?

Konoba Vinko prava je obiteljska priča. U rodnom selu Vinka Krnića, odmah pored njegove rodne kuće, još je prije 60-ak godina posadio mlado stablo koštele. Tek tanašna grančica lijepo se primila i odlučila svoj životni vijek provesti na mjestu koje joj je odredio osnivač konobe i gastroentuzijast Vinko, danas naširoko poznat kao osoba koja je uspjela u nečem posebnom.

U malom selu, koje službeno broji oko 170 stanovnika, a u realnosti i manje, stoji obiteljska konoba koja je do danas okrunjena brojnim priznanjima, uključujući i posebnu nagradu Michelin Bib Gourmand, koja označava najbolji omjer cijene i kvalitete.

No, ne postoji ta konoba zbog nagrada. Godinama je Vinko gradio ovu priču, a najvažnija mu je podrška bila njegova obitelj.

Puno prije konobe na tom se mjestu mogao probati i kupiti pečeni odojak s ražnja, ali ni tada nije izostala ekskluzivnost. Vinko i njegova supruga odlučili su spremati meso u male kutijice od drveta koje su sami izrađivali. Odmah je takva prezentacija bila primijećena.

Kako je vrijeme odmicalo, a okusi Vinkove kuhinje poznatiji, na istom je mjestu posao proširen na pečenjaru i terasu na kojoj su gosti mogli objedovati.

Danas je Konoba Vinko mjesto zbog kojeg će gosti sjesti u automobil i doći na ručak i iz Dubrovnika, Splita, Zadra, Zagreba, Pule… A prilikom rezervacije stola pitanje je uvijek isto – ''Hoće li biti rižot?''

Rižot je uvijek na meniju jer se sprema svaki dan

U malenoj kuhinji uvijek je užurbano, a pazi se na svaki detalj. Kuhari i kuharice nisu masterchefovi po struci ili priznanju, ali su zaljubljenici u okuse i mirise tog kraja i to nastoje prenijeti u svakom svojem jelu.

Naravno, svakog dana Vinko će probati kako je jelo spravljeno, a on neće odustati od kvalitete. Sve što zna o telećem rižotu naučio je od svog oca, koji je bio poznati kuhar tog kraja. Nije bilo svadbene svečanosti, krštenja ili nekog drugog većeg slavlja, a da njegov otac nije pripremao teleći rižot. Taj se recept i danas primjenjuje. Tajna okusa koji se pamti je u odabiru pravog mesa.

Teleći rižot je jelo koje je proslavilo Konobu Vinko Teleći rižot je jelo koje je proslavilo Konobu Vinko (Foto: Nova Studio)

''Da teleći rižot bude fantazija, to mora biti od teleće ruže, a ona je najskuplja od mesa. Mesari me pitaju što tako puno plaćam meso i zašto ne bih uzeo nešto jeftinije. Ali ja im kažem, da bih napravio pravi rižot, on mora biti takav, od kvalitetnog mesa, svaka opnica s tog mišića mora biti skinuta.''

Meso za rižot sprema se 12 sati. Samo se kapula dva sata dinsta.

Čim je vrijeme ručka, konoba se puni. Svakog dana gotovo istim intenzitetom. Kad je vani toplije, puna je i natkrivena terasa. U tom kraju, gdje ljeti živa na termometru ide visoko, ipak je lakše sjediti vani pod širokom krošnjom koštele, ispod koje je hladnije i za nekoliko stupnjeva. Upravo zato Vinko nije dozvolio rezanje stabla posađenog prije 60-ak godina, već je krov za terasu prilagodio dragocjenom drvetu.

U drugim se prostorijama konobe čuvaju autohtona vina iz raznih krajeve Hrvatske. Suše se pršuti, koji su također dio proslavljenog Vinkova menija, a iza u pečenjari peče se janje. I to je meso iz kraja. Važno je u konobi gostima ponuditi što više autohtonih namirnica. Po namirnice koje nije moguće nabaviti lokalno, poput riže, Vinko odlazi u Metro. U zimskim mjesecima tamo će odabrati i povrće, ali po to odlazi osobno. Još uvijek mu je vrlo važno da sam dodirne, pomiriše i osjeti namirnicu za koju zna da će se koristiti u pripremi jela te onu koju će u restoranu poslužiti svježu.

Vinko osobno nabavlja namirnice za potrebe restorana u Metrou Vinko osobno nabavlja namirnice za potrebe restorana u Metrou (Foto: Nova Studio)

Kako je ova gastropriča rasla, pojavila se i potreba za slasticama. Vinkova kći Maja i njezina šogorica glavne su slastičarke. Pripremaju slastice za koje pažljivo biraju namirnice, pa se tako u nekim kolačima umjesto bijelog koristi brezin šećer, koji ima niži glikemijski indeks. Koriste i agavin sirup u tortama, pa je zapravo cijeli meni s kolačima prilagođen onima koji ne smiju jesti slatko, ali se ipak mogu zasladiti.

''Kolač koji se najduže ovdje zadržao je kolač od mrkve. Toliko ga gosti vole i taj tradicionalni kolač nećemo micati s menija'', priča nam Maja.

Kolač od mrkve Kolač od mrkve (Foto: Nova Studio)

Konoba Vinko danas broji 20 zaposlenih, a kći Maja, koja je nakon očeva umirovljenja postala vlasnica konobe, prisjeća se vremena kada je njezin otac bio sve – i konobar, i kuhar, i stolar i dostavljač.

''Bilo je teško, ali smo bili tu uz njega, tako da tek sad kad se vratimo u te godine, u te dane, vidimo koliko je on posla radio. Svaka mu čast, gdje je počeo, a gdje je završio'', rekla je Maja.

Pršut je uvijek na meniju Pršut je uvijek na meniju (Foto: Nova Studio)

Iako nagrade nikada nisu bile njegov cilj, bilo mu je drago dobiti priznanja. Već četiri godine zaredom dobiva nagradu Michelin Bib Gourmand.

''Moj cilj je da gosti budu zadovoljni. Pohvale volim, pohvale dijelim sa svojim osobljem, a konstruktivnu kritiku primam isto kao i pohvalu. A na tu konstruktivnu kritiku treba znati odgovoriti s istinom i nikako s lažima'', Vinkova je filozofija.

Ne sumnjamo da će se o Vinkovoj konobi pričati još puno priča. Ljubav, entuzijazam i pažnju za detalje definitivno je prenio i svojoj najbližoj obitelji. Vjerujemo da će i oni, kao i koštela, ponosno stajati u ime Vinka – i konobe i oca.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Metro po najvišim profesionalnim standardima.

  • #konoba vinko
  • #punkufer preporuka
  • #metro 2023.
  • #gdje jesti
  • #Michelin BIB Gourmand
  • #teleći rižot
  • #vinko krnić
  • #maja bačić
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
PIK šunke potvrđuju status broj jedan: potrošači biraju kvalitetu kojoj vjeruju
Oglas
PIK šunke potvrđuju status broj jedan: potrošači biraju kvalitetu kojoj vjeruju
Adventska bajka u Samoboru: Dođite na klizanje, koncerte i uzbudljive radionice
Zimska čarolija
Adventska bajka u Samoboru: Dođite na klizanje, koncerte i uzbudljive radionice
Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje
Veselimo se reprizi
Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje
Najveći advent u Europi 2025.
750 km od Zagreba
Ovo je najveći božićni sajam u Europi – i ne, ne nalazi se u Austriji, niti u Njemačkoj
Zimska bajka u Ljubljani: Advent koji će vas osvojiti svjetlima, okusima i šoping-ponudom
POKROVITELJ DINERS
Zimska bajka u Ljubljani: Advent koji će vas osvojiti svjetlima, okusima i šoping-ponudom
Panda & Sons najbolji bar na svijetu u 2025.
Nevjerojatna ponuda
Izvana je ništa posebno, ali kad uđete unutra…Ovo je najbolji bar na svijetu u 2025.
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Tjedni jelovnik jela za zimu od 24.11. do 30.11.2025.
Tjedni jelovnik
Ova fina jela na žlicu baš dobro griju! Izdvojili smo 7 recepata koje ćemo kuhati ovog tjedna

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Brutalni napad u Rimu: Migranti silovali 18-godišnjakinju pred zaručnikom
ITALIJA U ŠOKU
Horor u Rimu: Par napadnut u parku, djevojka silovana pred nemoćnim zaručnikom
Provjerite zalihe! Povlači se popularni začin, nije siguran za konzumaciju
Javlja DIRH
Provjerite zalihe: Povlači se popularni začin, nemojte ga stavljati u jelo!
Roditeljima stiglo upozorenje: Djeca u grupama dijele zastrašujući sadržaj
Opasan trend
Roditeljima stiglo dramatično upozorenje iz nekoliko škola: U ovoj grupi dijeli se zastrašujući sadržaj!
show
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Tim Marka Perkovića Thompsona sazvao izvanrednu presicu
što se događa?
Thompsonovog koncerta u Areni Zagreb nema na rasporedu, njegov tim sazvao izvanrednu presicu
Preminuo je Jan Kling, član grupe ABBA
u 85. godini
Preminuo je član grupe ABBA, tužnu vijest potvrdio je njegov sin
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Rak debelog crijeva: Simptomi, liječenje, metastaze, smrtnost – sve na jednom mjestu!
2. karcinom kod žena i 3. kod muškaraca
Rak debelog crijeva: Simptomi, liječenje, metastaze, smrtnost – sve na jednom mjestu!
zabava
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
tech
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Otkriven iznenađujući utjecaj sira na zdravlje mozga
Malo tko ga ne voli
Otkriven iznenađujući utjecaj sira na zdravlje mozga
sport
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
počivao u miru
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
VIDEO Blamaža Guardiole i Cityja, Kovačeva Borussija pomela hit-momčad
Pogledajte golove
VIDEO Blamaža Guardiole i Cityja, Kovačeva Borussija pomela hit-momčad
Skandal u Beogradu: Grobari na utakmici s hrvatskim klubom skandirali "Nek umre ustaša"
suci nisu reagirali
Skandal u Beogradu: Grobari na utakmici s hrvatskim klubom skandirali "Nek umre ustaša"
tv
MasterChef: Renata će predstaviti tanjur inspiriran bivšim mužem: "Ovo je moje najbolje jelo u MasterChefu!"
NE PROPUSTITE!
Renata će predstaviti tanjur inspiriran bivšim mužem: "Ovo je moje najbolje jelo u MasterChefu!"
MasterChef: Renatina nominacija Damjana šokirala! "Jeste li svjesni koliko ste kontradiktorni?!"
TENZIJE
Renatina nominacija Damjana šokirala! "Jeste li svjesni koliko ste kontradiktorni?!"
MasterChef: Vjekoslav Krsnik nakon eliminacije: "Radije bih preskočio to pitanje!"
SAZNAJTE KOJE!
Vjekoslav Krsnik nakon eliminacije: "Radije bih preskočio to pitanje!"
putovanja
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Adventski vijenci iz ponude domaćih cvjećarnica za 2025. godinu
SAVRŠENI SU
Zavirite u svijet adventskih vijenaca: Hrvatski kreativci pokazuju svoje najljepše komade
Promjena na vrhu: Ime Mia više nije najpopularniji odabir za djevojčice
NIŠTA NIJE KONAČNO
Nakon nekoliko godina promijenilo se najpopularnije ime za djevojčice u Hrvatskoj. Koje vam je ljepše?
sve
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Tim Marka Perkovića Thompsona sazvao izvanrednu presicu
što se događa?
Thompsonovog koncerta u Areni Zagreb nema na rasporedu, njegov tim sazvao izvanrednu presicu
Slika nije dostupna
Pokrovitelj Metro

Omaž međimurskom kraju: Topli restoran koji svojim verzijama tradicionalnih jela grije trbuh, ali i srce

U pitoresknom mjestašcu Mačkovcu odmah pored Čakovca smjestila se Mala Hiža. Taj mali restorančić koji se neprestano širi ugošćuje više stranaca negoli domaćih ljudi, a iz godine u godinu oduševljava fenomenalnim rustikalnim jelima koja golicaju naša nepca. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • File brancina s pireom od pastrnjaka i grilanim porilukom Hrana i piće
    Metro donosi

    Dubrovačka Stara loza: Sasvim poseban restoran uz koji iz kamena raste trs star 300 godina

  • Izakaya Hrana i piće
    POKROVITELJ METRO

    Jedemo i pijemo: Asian fusion restoran u Zagrebu u kojem je novo i drukčije najveći atribut

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Pokrovitelj Metro

    Omaž međimurskom kraju: Topli restoran koji svojim verzijama tradicionalnih jela grije trbuh, ali i srce

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close