• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #konoba vinko

Konobo moja! Zbog njegova rižota dolaze iz Europe, a uspjeh koji je postigao u malom selu Dalmatinske zagore prava je rijetkost

''Gotovo pa ni iz čega.'' To je odgovor na pitanje kako je nastala kultna Konoba Vinko. U malom selu Konjevrate u Dalmatinskoj zagori još je prije 60 godina postojao san koji je danas puno više od zamišljenog. Zbog tradicionalnih okusa, ali i priče kojom odiše ovo mjesto gosti posežu iz svih dijelova Hrvatske i drugih zemalja EU-a, i to najčešće s istim ciljem – da uživaju u poznatom telećem rižotu.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 28.03.2023 09:01 komentari
viber Created with Sketch.
Vinko Krnić u Konobi Vinko
Vinko Krnić u Konobi Vinko (Foto:Nova Studio)

Galerija U Konobi Vinko poslužuju se vina hrvatskih vinarija 23 Natkrivenu terasu od vrućine štiti gusta i široka krošnja koštele 23 Konoba Vinko 23 Pršut 23

U trendu Lampion - 9 Nostalgija u tanjuru Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna

Konoba Vinko prava je obiteljska priča. U rodnom selu Vinka Krnića, odmah pored njegove rodne kuće, još je prije 60-ak godina posadio mlado stablo koštele. Tek tanašna grančica lijepo se primila i odlučila svoj životni vijek provesti na mjestu koje joj je odredio osnivač konobe i gastroentuzijast Vinko, danas naširoko poznat kao osoba koja je uspjela u nečem posebnom.

U malom selu, koje službeno broji oko 170 stanovnika, a u realnosti i manje, stoji obiteljska konoba koja je do danas okrunjena brojnim priznanjima, uključujući i posebnu nagradu Michelin Bib Gourmand, koja označava najbolji omjer cijene i kvalitete.

No, ne postoji ta konoba zbog nagrada. Godinama je Vinko gradio ovu priču, a najvažnija mu je podrška bila njegova obitelj.

Puno prije konobe na tom se mjestu mogao probati i kupiti pečeni odojak s ražnja, ali ni tada nije izostala ekskluzivnost. Vinko i njegova supruga odlučili su spremati meso u male kutijice od drveta koje su sami izrađivali. Odmah je takva prezentacija bila primijećena.

Kako je vrijeme odmicalo, a okusi Vinkove kuhinje poznatiji, na istom je mjestu posao proširen na pečenjaru i terasu na kojoj su gosti mogli objedovati.

Danas je Konoba Vinko mjesto zbog kojeg će gosti sjesti u automobil i doći na ručak i iz Dubrovnika, Splita, Zadra, Zagreba, Pule… A prilikom rezervacije stola pitanje je uvijek isto – ''Hoće li biti rižot?''

Rižot je uvijek na meniju jer se sprema svaki dan

U malenoj kuhinji uvijek je užurbano, a pazi se na svaki detalj. Kuhari i kuharice nisu masterchefovi po struci ili priznanju, ali su zaljubljenici u okuse i mirise tog kraja i to nastoje prenijeti u svakom svojem jelu.

Naravno, svakog dana Vinko će probati kako je jelo spravljeno, a on neće odustati od kvalitete. Sve što zna o telećem rižotu naučio je od svog oca, koji je bio poznati kuhar tog kraja. Nije bilo svadbene svečanosti, krštenja ili nekog drugog većeg slavlja, a da njegov otac nije pripremao teleći rižot. Taj se recept i danas primjenjuje. Tajna okusa koji se pamti je u odabiru pravog mesa.

Teleći rižot je jelo koje je proslavilo Konobu Vinko Teleći rižot je jelo koje je proslavilo Konobu Vinko (Foto: Nova Studio)

''Da teleći rižot bude fantazija, to mora biti od teleće ruže, a ona je najskuplja od mesa. Mesari me pitaju što tako puno plaćam meso i zašto ne bih uzeo nešto jeftinije. Ali ja im kažem, da bih napravio pravi rižot, on mora biti takav, od kvalitetnog mesa, svaka opnica s tog mišića mora biti skinuta.''

Meso za rižot sprema se 12 sati. Samo se kapula dva sata dinsta.

Čim je vrijeme ručka, konoba se puni. Svakog dana gotovo istim intenzitetom. Kad je vani toplije, puna je i natkrivena terasa. U tom kraju, gdje ljeti živa na termometru ide visoko, ipak je lakše sjediti vani pod širokom krošnjom koštele, ispod koje je hladnije i za nekoliko stupnjeva. Upravo zato Vinko nije dozvolio rezanje stabla posađenog prije 60-ak godina, već je krov za terasu prilagodio dragocjenom drvetu.

U drugim se prostorijama konobe čuvaju autohtona vina iz raznih krajeve Hrvatske. Suše se pršuti, koji su također dio proslavljenog Vinkova menija, a iza u pečenjari peče se janje. I to je meso iz kraja. Važno je u konobi gostima ponuditi što više autohtonih namirnica. Po namirnice koje nije moguće nabaviti lokalno, poput riže, Vinko odlazi u Metro. U zimskim mjesecima tamo će odabrati i povrće, ali po to odlazi osobno. Još uvijek mu je vrlo važno da sam dodirne, pomiriše i osjeti namirnicu za koju zna da će se koristiti u pripremi jela te onu koju će u restoranu poslužiti svježu.

Vinko osobno nabavlja namirnice za potrebe restorana u Metrou Vinko osobno nabavlja namirnice za potrebe restorana u Metrou (Foto: Nova Studio)

Kako je ova gastropriča rasla, pojavila se i potreba za slasticama. Vinkova kći Maja i njezina šogorica glavne su slastičarke. Pripremaju slastice za koje pažljivo biraju namirnice, pa se tako u nekim kolačima umjesto bijelog koristi brezin šećer, koji ima niži glikemijski indeks. Koriste i agavin sirup u tortama, pa je zapravo cijeli meni s kolačima prilagođen onima koji ne smiju jesti slatko, ali se ipak mogu zasladiti.

''Kolač koji se najduže ovdje zadržao je kolač od mrkve. Toliko ga gosti vole i taj tradicionalni kolač nećemo micati s menija'', priča nam Maja.

Kolač od mrkve Kolač od mrkve (Foto: Nova Studio)

Konoba Vinko danas broji 20 zaposlenih, a kći Maja, koja je nakon očeva umirovljenja postala vlasnica konobe, prisjeća se vremena kada je njezin otac bio sve – i konobar, i kuhar, i stolar i dostavljač.

''Bilo je teško, ali smo bili tu uz njega, tako da tek sad kad se vratimo u te godine, u te dane, vidimo koliko je on posla radio. Svaka mu čast, gdje je počeo, a gdje je završio'', rekla je Maja.

Pršut je uvijek na meniju Pršut je uvijek na meniju (Foto: Nova Studio)

Iako nagrade nikada nisu bile njegov cilj, bilo mu je drago dobiti priznanja. Već četiri godine zaredom dobiva nagradu Michelin Bib Gourmand.

''Moj cilj je da gosti budu zadovoljni. Pohvale volim, pohvale dijelim sa svojim osobljem, a konstruktivnu kritiku primam isto kao i pohvalu. A na tu konstruktivnu kritiku treba znati odgovoriti s istinom i nikako s lažima'', Vinkova je filozofija.

Ne sumnjamo da će se o Vinkovoj konobi pričati još puno priča. Ljubav, entuzijazam i pažnju za detalje definitivno je prenio i svojoj najbližoj obitelji. Vjerujemo da će i oni, kao i koštela, ponosno stajati u ime Vinka – i konobe i oca.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Metro po najvišim profesionalnim standardima.

  • #konoba vinko
  • #punkufer preporuka
  • #metro 2023.
  • #gdje jesti
  • #Michelin BIB Gourmand
  • #teleći rižot
  • #vinko krnić
  • #maja bačić
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama
Santa elisabetta
Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama
Novi kviz općeg znanja: Za razgibavanje vijuga i dobru zabavu
15 pitanja za zabavu
Prihvaćate li izazov? Novi kviz općeg znanja koji neće baš svi riješiti 100 posto
Dan dan rezanci recept s mljevnom piletinom
Dan dan
Bolje nego iz dostave: Recept za kineske rezance koji će biti gotovi u pola sata
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Do isteka zaliha
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Pravac Grubišno Polje
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Masovna makljaža maskiranih mladića na zagrebačkom trgu: "Svi smo šokirani, policije nije bilo nigdje"
Ima uhićenih
Masovna makljaža maskiranih mladića na zagrebačkom trgu! Napadnuti učenici iz Dalmacije koji su došli na Interliber
Brine li inflacija Hrvate i koliko ih ove godine ide na skijanje? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu
Brine li ih inflacija?
Hrvati ga obožavaju, ali pitanje je tko si ga može priuštiti: "Ne znam od čega ljudi žive"
Kako izbjeći trovanje ugljičnim monoksidom?
Dobro je znati
Tihi ubojica vreba u zimskim mjesecima: Ovo su važni koraci koji vam mogu spasiti život
show
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Lauru Gnjatović iznenadilo pitanje o njoj na kvizu
''I onda - bam!''
Našu misicu iznenadila neočekivana situacija: ''O, Bože, jesam li ja upravo ušla u povijest?''
Zavirite u luksuzni stan Sonje Kovač
pogledajte video!
Zavirite u luksuzni stan Sonje Kovač: Ima 130 kvadrata, a otvoreno je progovorila i o financijama!
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Pokažite što znate!
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Opcija u razvoju
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
sport
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
razljutio španjolce
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
VIDEO Poznati Srbin izjavu započeo na engleskom, nastavio na talijanskom, a na kraju: "Smrade jedan!"
Dobio je otkaz
VIDEO Poznati Srbin izjavu započeo na engleskom, nastavio na talijanskom, a na kraju: "Smrade jedan!"
tv
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
KUMOVI
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
putovanja
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Kultne frizure 80-ih i 90-ih
Bile su hit
Nisu za zaborav: Odaberite najljepšu frizuru iz 80-ih i 90-ih
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
sve
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
NP Mljet - 6
Na današnji dan

Slana jezera, hridine, šume, klifovi i špilje: Divlja ljepota našeg prvog morskog nacionalnog parka

Na današnji dan prije 65 godina zbog iznimnog prirodnog bogatstva sjeverozapadni dio otoka Mljeta proglašen je nacionalnim parkom. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Izakaya Hrana i piće
    POKROVITELJ METRO

    Jedemo i pijemo: Asian fusion restoran u Zagrebu u kojem je novo i drukčije najveći atribut

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Pokrovitelj Metro

    Omaž međimurskom kraju: Topli restoran koji svojim verzijama tradicionalnih jela grije trbuh, ali i srce

  • NP Mljet - 6 Putovanja
    Na današnji dan

    Slana jezera, hridine, šume, klifovi i špilje: Divlja ljepota našeg prvog morskog nacionalnog parka

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close