Kapusniak je popularno poljsko varivo koje se priprema od vrlo jednostavnih i cjenovno prihvatljivih namirnica. U varivu dominira kiseli kupus, a dodaje se i krumpir narezan na kocke, te korjenasto povrće poput mrkve i pastrnjaka.
Originalni recept za kapusniak ne sadrži namirnice životinjskog porijekla, no po želji možete dodati i nešto svježeg mesa ili suhomesnatih proizvoda poput slanine i kobasica.
Kapusniak se priprema tijekom cijele godine, ali najčešće – zimi, te poslije večeri u kojoj se popila koja čaša previše. Naime, ovo je varivo poljski lijek protiv mamurluka.
Sastojci za varivo od kupusa:
- 500 g krumpira
- 400 g ocijeđenog kiselog zelja
- 6-8 borovica
- 2 lovorova lista
- 2 žlice suncokretova ulja
- 1,5 l povrtnog temeljca
- 1 veći luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 poriluk
- 1 mrkva
- 1 pastrnjak
- 1 čajna žličica pimenta
- 1 čajna žličica mažurana
- ½ čajne žličice sjemenki kima
- sol i papar po želji
Priprema variva od kupusa:
- Zagrijte suncokretovo ulje u velikom loncu nalik na Dutch oven i prepirjajte naseckani luk oko dvije do tri minute.
- Dodajte poriluk, mrkvu i pastrnjak narezane na kocke i nastavite sve zajedno pirjati oko 8 do 10 minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte nasjeckani češnjak, kim, mažuran, borovice, pimento i lovorov list i nastavite termički obrađivati još jednu do dvije minute uz povremeno miješanje.
- U lonac stavite ocijeđeni kiseli kupus i pirjajte sve zajedno oko dvije minute.
- Podlijte povrće s malo povrtnog temeljca i pirjajte sve zajedno oko 10 minuta.
- U lonac stavite krumpir narezan na kocke i sve podlijte s ostatkom povrtnog temeljca te oko 25 minuta, odnosno dok se krumpir ne skuha do kraja.
- Posolite i popaprite po želji te poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!