Kapusniak je popularno poljsko varivo koje se priprema od vrlo jednostavnih i cjenovno prihvatljivih namirnica. U varivu dominira kiseli kupus, a dodaje se i krumpir narezan na kocke, te korjenasto povrće poput mrkve i pastrnjaka.

Originalni recept za kapusniak ne sadrži namirnice životinjskog porijekla, no po želji možete dodati i nešto svježeg mesa ili suhomesnatih proizvoda poput slanine i kobasica.

Kapusniak se priprema tijekom cijele godine, ali najčešće – zimi, te poslije večeri u kojoj se popila koja čaša previše. Naime, ovo je varivo poljski lijek protiv mamurluka.

Sastojci za varivo od kupusa:

  • 500 g krumpira
  • 400 g ocijeđenog kiselog zelja
  • 6-8 borovica
  • 2 lovorova lista
  • 2 žlice suncokretova ulja
  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • 1 veći luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 poriluk
  • 1 mrkva
  • 1 pastrnjak
  • 1 čajna žličica pimenta
  • 1 čajna žličica mažurana
  • ½ čajne žličice sjemenki kima
  • sol i papar po želji

Priprema variva od kupusa:

  1. Zagrijte suncokretovo ulje u velikom loncu nalik na Dutch oven i prepirjajte naseckani luk oko dvije do tri minute.
  2. Dodajte poriluk, mrkvu i pastrnjak narezane na kocke i nastavite sve zajedno pirjati oko 8 do 10 minuta dok povrće ne omekša.
  3. Dodajte nasjeckani češnjak, kim, mažuran, borovice, pimento i lovorov list i nastavite termički obrađivati još jednu do dvije minute uz povremeno miješanje.
  4. U lonac stavite ocijeđeni kiseli kupus i pirjajte sve zajedno oko dvije minute.
  5. Podlijte povrće s malo povrtnog temeljca i pirjajte sve zajedno oko 10 minuta.
  6. U lonac stavite krumpir narezan na kocke i sve podlijte s ostatkom povrtnog temeljca te oko 25 minuta, odnosno dok se krumpir ne skuha do kraja.
  7. Posolite i popaprite po želji te poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju