Rakott káposzta mađarsko je tradicionalno jelo od kiselog kupusa i mljevene svinjetine uz dodatak vrhnja i mljevene paprike. Svaka domaćica ima svoje male tajne, pa se tako u nekim kućama meso miješa s kuhanom rižom, a drugdje slaže u zasebnim slojevima. Kobasica se može izostaviti ili zamijeniti slaninom. Neki kuhari kupus pirjaju na svinjskoj masti, a drugi ga kuhaju.

Sastojci za složenac od kupusa: 

500 g mljevenog mesa
1 šalica vode
500 kiselog kupusa
majčina dušica
1 šalica kuhane riže
dimljena kobasica
1 šalica kiselog vrhnja
1 glavica luka
2 žličice slatke mljevene paprike
2 žlice ulja
sol, papar

Priprema: 

1. Propirjajte luk na ulju pa dodajte meso, mljevenu papriku i vodu. Pirjajte dok tekućina ne ispari.

2. Kupus isperite i usitnite pa pirjajte dok ne omekša. Začinite ga majčinom dušicom.

3. U posudu za pečenje složite red kupusa pa red mesa i riže te kobasica narezanih na ploške i ponovno kupusa. Premažite vrhnjem.

4. Pecite na 180 °C 30 do 45 minuta i ostavite 15 minuta prije posluživanja.

5. Poslužite s vrhnjem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju