Sastojci:
250 grama brašna
250 grama smeđeg šećera
200 grama maslaca
150 grama čokoladnih kapljica
2 žumanjka
1 čajna žličica praška za pecivo
½ čajna žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
sladoled od vanilije za posluživanje
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
2. U velikoj zdjeli izmiksajte maslac sa sobne temperature i šećer.
3. Potom ubacite žumanjke i ekstrakt vanilije i sve dobro promiješajte.
4. Smjesi dodajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli i sve dobro promiješajte dok ne dobijete prhko tijesto.
5. Na kraju umiješajte čokoladne kapljice ili običnu čokoladu koji ste nasjeckali na manje komade.
6. Lagano namastite tavu za pečenje i u nju prebacite smjesu.
Bit će vam potrebna tava od kovanog željeza ili sličan model koji može podnijeti pečenje u pećnici. Ako nemate takvu tavu, poslužiti se možete i kalupom za torte.
7. Pecite XXL keks oko 20 do 30 minuta ovisno o tome želite li da bude mekan ili tvrđi.
8. Ohladite prije rezanja, a poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije. Dobar tek!