Kedgeree je britanski specijalitet koji se obično poslužuje za doručak. Iako je jelo nadahnuto indijskim khichurijem koji obuhvaća rižu, mahunarke i začine, Britanci su toliko promijenili originalnu recepturu da su stvorili posve novu kreaciju.

Kedgeree obuhvaća zanimljivu kombinaciju sastojaka koja se na Zapadu ne jede često za doručak. Sastoji se od kuhane riže, dimljene ribe – najčešće bakalara, tvrdo kuhanih jaja i začina.

Umjesto sušenog bakalara može se koristiti i dimljena tuna ili losos.

Rižu možete skuhati i dan ranije, a potom začiniti curry prahom i drugim začinima kako bi se napravilo jelo jarke boje i osebujnog okusa. Po želji se u ovu kombinaciju može dodati i nešto graška i grožđica.

Kedgeree se može jesti hladno ili toplo, ovisno o osobnim preferencijama. Iako se kedgaree služi za doručak, nitko vam ne brani napraviti ga i poslužiti za ručak ili večeru.

Sastojci za kedgeree:

  • 400 g dimljenog bakalara
  • 400 ml povrtnog temeljca
  • 250 g riže
  • 150 g mlijeka
  • 100 ml vode
  • 4 jaja
  • 1 limun ili limeta
  • 1 luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 komadić svježeg đumbira veličine 2 cm
  • 1 žlica curry praha
  • ½ čajne žličice mljevenog korijandera
  • ½ čajne žličice kurkume u prahu
  • biljno ulje za pirjanje
  • soli i papar po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema kedgereea:

  1. Pomiješajte 150 ml mlijeka sa 100 ml vode. Zagrijte tekućinu u malom loncu i u nju stavite dimljeni bakalar. Kuhajte na laganoj temperaturi oko 5 minuta. Ribu ostavite u tekućini i stavite sa strane.
  2. U drugom lončiću skuhajte jaja na uobičajeni način. Ogulite jaja, narežite ih na četvrtine i stavite sa strane.
  3. U većoj tavi zagrijte malo ulja, pa na njemu prepržite luk i sitno naribani češnjak. Začinite s curry prahom, kurkumom i korijanderom i pirjajte oko četiri minute uz često miješanje.
  4. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte još oko 30 sekundi.
  5. Dodajte rižu i sve dobro promiješajte.
  6. Podlijte povrtnim temeljcem. Poklopite tavu, smanjite temperaturu i kuhajte 10-ak minuta.
  7. Ocijedite ribu od tekućine. Ribu stavite sa strane, a tekućinu u kojoj se riba kuhala ulijte u rižu. Dobro promiješajte i nastavite kuhati još 7 do 10 minuta dok riža se ne skuha do kraja.
  8. Kuhanu rižu pomiješajte s komadićima dimljene ribe, kuhanim jajima i nasjeckanim peršinom. Jelo poslužite s komadićem svježeg limuna. Dobar tek!

Doručak dostojan faraona nakon kojeg je teško disati: Dobar razlog zašto Egipćani jedu bob čim otvore oči Egipatski doručak - 4 Egipatski doručak - 1 Egipatski doručak - 2 +0 Egipatski doručak - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju