• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #juha s vrganjima

Kašena juha s vrganjima: Iskusna gljivarka otkrila nam je svoj omiljeni podravski recept i kako za njega pravilno rezati gljive

Krepka juha s heljdinom kašom i gljivama idealna je za malo hladnije dane, a samo zbog njezina mirisa poželjeli smo odmah otići u šumu po svoje primjerke vrganja. Svestrana umirovljenica i iskusna gljivarka otkrila nam je kako je rade u Podravini.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 7.11.2022 16:17 komentari
viber Created with Sketch.
Kašena juha s vrganjima Jadranke Lakuš - 13
Kašena juha s vrganjima Jadranke Lakuš - 13 (Foto:Pavao Bobinac/Nova Studio)

Galerija Kašena juha s vrganjima Jadranke Lakuš - 2 13 Kašena juha s vrganjima Jadranke Lakuš - 1 13 Kašena juha s vrganjima Jadranke Lakuš - 3 13 Kašena juha s vrganjima Jadranke Lakuš - 10 13

U trendu Health'n'Joy Domaće i slasno Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane Piletina i gljive u finom umaku Tjedni jelovnik Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu Bardonecchia, Italija - 3 Povoljnije od Bugarske 685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu

Punih 18 godina gospođa Jadranka Lakuš provela je u Korporativnim komunikacijama Podravke, a danas je u mirovini. U goste je donijela svoj recept za kašenu juhu z vrganjima pa je već samim izgovorom naziva donijela duh Podravine i kajkavštine te šaljivih situacija s pravilnim naglaskom. Jadrankin bivši kolega, chef Mišel Tokić, na simpatičan način je pokazao da kao veliki Podravkaš izvrsno poznaje podravski dijalekt i podravska jela iako je Dalmatinac.

Jadranka Lakuš je s veseljem također donijela i dvije vrste pogača, slanu i slatku, koje pokazuju, kako kaže, umješnost podravskih domaćica, koje su zapravo od samo tri namirnice, brašna, vode i masti, znale napraviti ovako fino jelo.

Kašena juha s vrganjima Jadranke Lakuš - 9 Kašena juha s vrganjima Jadranke Lakuš - 9 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Imala je i kao iskusna gljivarka pokoji savjet za sve one koji će se upustiti u spravljanje ove juhe. ''Ljudi znaju u ovom receptu pogriješiti s rezanjem vrganja. Režu ih pretanko i to nije dobro'', rekla je Jadranka, koja je s načinom na koji ih je narezao Podravkin chef Mišel Tokić bila zadovoljna.

Jadranka Lakuš jedna je od onih umirovljenica koja u mirovini ne miruje. Predsjednica je udruge ''Naša djeca'' u Koprivnici, suprug i ona uređuju jednu staru klet iz 1878. godine, koju nastoje sačuvati u izvornom obliku, brinu se o dva vinograda i dva vrta, čije plodove ubiru i rade zimnicu, likere, suše ljekovito bilje i još ''svašta nešto'', kako kaže, zbog čega joj jedan dan uvijek prekratko traje.

Ponekad ipak osjeća nostalgiju te s ponosom ističe: „jednom Podravkaš - zauvijek Podravkaš“. Ispričala je Tatjani Jurić u emisiji „Kuhamo s Podravkom“ kako joj nedostaju kolege s kojima je provela radni vijek u Podravki i koji su obogatili njezin život. Jedna od njih bila je i Zlata Bartl, za koju kaže da je, između ostalog, bila i velika vizionarka.

  Kašena juha s vrganjima Jadranke Lakuš - 14 Kašena juha s vrganjima Jadranke Lakuš - 14 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

''Ona je tamo već 60-ih godina prošlog stoljeća govorila da ćemo hranu naručivati telefonom i kuhati pomoću kompjutora. Profesorica Bartl doista je vidjela dalje nego mnogi iz njezine generacije i kad je vežemo samo uz Vegetu¸, zapravo joj činimo nepravdu. Ona je zaslužna za prve juhe i, ono što uvijek ističem kad pričam o njoj, zaslužna je i za emancipaciju žena u Podravki'', kaže Jadranka Lakuš i dodaje kako je Zlata uvijek tražila od uprave da se žene školuju, napreduju, da one koje su majstorice na strojevima idu na dodatne tečajeve, one sa srednjom školom idu studirati i to je bila njezina velika zasluga.

Uvijek vedra i nasmijana, Jadranka Lakuš puna je priča sa svojeg nekadašnjeg radnog mjesta i kaže kako je imala sreću da je radila posao koji je obožavala, a posebno ju je veselio projekt ''Lino višebojac''. Osmislio ga je velikan hrvatskog nogometa Zvone Boban, s kojim je Jadranka rado surađivala.

Jadranka Lakuš pak svoju vedru narav pripisuje, između ostalog, činjenici da voli jesti. ''Ljudi koji ne vole jesti znaju biti čangrizavi'', dodala je duhovito.

Zato vas pozivamo da se i vi razveselite ovom krepkom juhom od heljdine kaše s vrganima na podravski i isprobate je napraviti kod kuće.

Kašena juha s vrganjima Jadranke Lakuš - 12 Kašena juha s vrganjima Jadranke Lakuš - 12 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT - JUHA OD HELJDINE KAŠE S VRGANJIMA NA PODRAVSKI
(KAŠENA JUHA Z VRGANJIMA)

Sastojci (za 4 osobe):

  • 100 g Zlato polje Heljdine kaše
  • sol
  • malo Vegeta Maestro Chilija
  • 2 žlice masti
  • 1 srednji luk (100 g)
  • 1 češanj češnjaka
  • oko 300 g vrganja
  • ½ žlice Vegete
  • 2 srednja krumpira (oko 300 g)
  • ¼ žličice Vegeta Maestro Bosiljka
  • ½ žličice Vegeta Maestro Dimljene paprike

 

  • 2 – 3 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žlica nasjeckanog peršina

Kašena juha s vrganjima Jadranke Lakuš - 5 Kašena juha s vrganjima Jadranke Lakuš - 5 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Priprema:

  1. Heljdu skuhajte u vodi s malo soli, chilija i žličicom masti.
  2. Na preostaloj masti popecite sitno narezani luk pa, kada omekša, dodajte sitno nasjeckani češnjak.
  3. Zatim dodajte narezane gljive i Vegetu. Pirjajte pet minuta pa dodajte na kockice narezan krumpir, dimljenu crvenu papriku i bosiljak. Podlijte vodom i kuhajte dok krumpir ne omekša.
  4. Umiješajte kuhanu heljdu, kratko prokuhajte, dodatno začinite po želji, posolite po potrebi i pospite nasjeckanim peršinom.
  5. Poslužite toplu juhu s kiselim vrhnjem.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #juha s vrganjima
  • #kuhamo s podravkom
  • #kašena juha
  • #Jadranka Lakuš
  • #podravka
viber Created with Sketch.
!Komentari su onemogućeni za ovaj članak.
inspirativno najčitanije
PIK Vrbovec dobio patent za inovativnu metodu proizvodnje bez dodanih fosfata
Oglas
PIK Vrbovec dobio patent za inovativnu metodu proizvodnje bez dodanih fosfata
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Overseas Highway
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Što je božićni punč?
Imamo recept!
Dobar božićni punč ne može se napraviti bez ovih 5 sastojaka
Hvale vrijedna akcija: Poklonimo izlete i nove uspomene mališanima koji ne mogu putovati bez naše pomoći
Za male kufere
Hvale vrijedna akcija: Poklonimo izlete i nove uspomene mališanima koji ne mogu putovati bez naše pomoći
Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni
Hot Frog
Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Napad u školi u Rusiji: Jednog dječaka ubio, drugog držao kao taoca, snimao krvavi pir
Panika u Rusiji
VIDEO Tinejdžer krenuo u krvavi pohod po školi: Ubio dijete, drugo uzeo za taoca, a sve je snimao
Akcija Uskoka: Uhićenja zbog krađe automobila
ZLOČINAČKO UDRUŽENJE
Nova akcija USKOK-a! U tijeku uhićenja, poznato i zbog čega
VIDEO Dramatične snimke: Vjetar srušio kip visok 35 metara
olujno nevrijeme
VIDEO Dramatične scene: Vjetar srušio kip visok 35 metara
show
Anđa Marić otvorila dušu o svom sinu
''Osjećam se odgovornom...''
Javno i bolno priznanje Anđe Marić: ''Moj sin je ovisnik, alkoholičar...''
Preminula Rachael Carpani
obitelj moli za privatnost
Iznenada preminula glumica iz popularnih serija, tužnu vijest potvrdila je sestra
Preminuo Martin Grelis
tužna vijest
Svijet glume zavijen u crno: Preminuo glumac iz nezaboravne scene u kultnom filmu
zdravlje
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Od hrane do ozbiljnih bolesti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
zabava
Pogledajte što žena radi u javnom bazenu: "Svijet je poludio!"
Zanimljivo
Pogledajte što žena radi u javnom bazenu: "Svijet je poludio!"
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Svi su mislili da je paranoičan jer snima perilicu, ali rezultati potvrdili mračne sumnje
Jeste li znali?
Svi su mislili da je paranoičan jer snima perilicu, ali rezultati potvrdili mračne sumnje
tech
Novi dokazi pokazuju da Uran i Neptun nisu planeti kakvi mislimo da jesu
Srušene pretpostavke?
Novi dokazi pokazuju da Uran i Neptun nisu planeti kakvi mislimo da jesu
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
Kemikalija pronađena u jednoj vrsti čokolade povezana sa sporijim biološkim starenjem
Vrlo uzbudljivo otkriće
Kemikalija pronađena u jednoj vrsti čokolade povezana sa sporijim biološkim starenjem
sport
Susjedi otkrili: "Hrvatska želi prijateljsku utakmicu s nama prije Svjetskog prvenstva"
Bilo bi lijepo
Susjedi otkrili: "Hrvatska želi prijateljsku utakmicu s nama prije Svjetskog prvenstva"
Transferi: Šahtar želi Šimuna Hrgovića iz Hajduka!
Bit će to lijepa odšteta
Na pomolu milijunski transfer Hajduka: Cijeli posao dogovaraju Darijo Srna i Andy Bara!
U sastavu su imale deset Hrvatica, a na Svjetskom prvenstvu su se plasirale devet pozicija bolje od naših cura
PRAVA HR KOLONIJA
U sastavu su imale deset Hrvatica, a na Svjetskom prvenstvu su se plasirale devet pozicija bolje od naših cura
tv
MasterChef: Ante Vukadin vraća se u MasterChef - za kandidate je pripremio poseban zadatak!
PLATINASTA KARTICA
Ante Vukadin vraća se u MasterChef - za kandidate je pripremio poseban zadatak!
U dobru i zlu: Stjerala ga je u kut – hoće li joj reći istinu?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Stjerala ga je u kut – hoće li joj reći istinu?
MasterChef: Sirova janjetina za TOP 7! Otto baš i nije dobro započeo novi tjedan
NEUGODNO
Sirova janjetina za TOP 7! Otto baš i nije dobro započeo novi tjedan
putovanja
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
novac
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
šaroliki iznosi
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rekordni pad investicija i maloprodaje — najveća ekonomija svijeta ulazi u opasnu zonu
znak za uzbunu
Rekordni pad investicija i maloprodaje — najveća ekonomija svijeta ulazi u opasnu zonu
lifestyle
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Recept za lješnjak gnijezda
Lješnjak gnijezda
Baš ih volimo, a vi? Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za blagdanske kolačiće
sve
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Anđa Marić otvorila dušu o svom sinu
''Osjećam se odgovornom...''
Javno i bolno priznanje Anđe Marić: ''Moj sin je ovisnik, alkoholičar...''
Novogodišnja sarma
Podravka donosi

Slasna sarma: Recept za jelo s kojim ćete si osigurati sreću u novoj godini

Teško je zamisliti Novu godinu bez sarme, jela s kojim obično ulazimo u nove izazove i koje vole sve generacije. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Filip Popovski: Turli tava - 2 Hrana i piće
    Podravka donosi

    Sve pomiješano i puno vitamina: Turli tava iz jednog lonca, ponos svakog Makedonca

  • Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 25 Hrana i piće
    Podravka donosi

    Sunčece ti presvetlo! Recept za puricu po guštu likova iz hrvatske legendarne serije

  • Novogodišnja sarma Hrana i piće
    Podravka donosi

    Slasna sarma: Recept za jelo s kojim ćete si osigurati sreću u novoj godini

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close