Novi Gruntovčani i ujedno zaposlenici Podravke, Krešimir Lukačinec i Branko Korošec, uz puricu pripremljenu na tradicionalan način, otkrili su nam i prilog koji se uz nju služi u Podravini. 

Ovi glumci amateri snimili su deset epizoda inačice kultne serije Gruntovčani, a neki iz njihove skupine kao djeca su sudjelovali i u originalnoj seriji, u kojoj su bili statisti. Danas utjelovljuju Cinobera i Dudeka gdje god ih zovu, a nama su uz svoj dramsko-kulinarski nastup pokazali i kako spremiti pravi podravski prilog slasnoj božićnoj purici. Puricu su donijeli u emisiju ''Kuhamo s Podravkom'', povodom 75 godina poslovanja njihove tvrtke. Kako je za blagdane običaj zajedničkog pripremanja objeda, tako je i Podravkin chef Mišel Tokić napravio prilog. 

Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 15 Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 15 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

U Podravini, kao i diljem Hrvatske, nema Božića bez prigodnog blagdanskog stola. Uz puricu se obično poslužuje kuhana heljdina kaša pržena na luku i špeku uz dodatak gljiva. Poseban okus Zlato polje heljdine kaše obogaćen je kuhanjem s dodatkom Podravka povrtne kocke.  Od slatkog su na stolu uvijek prisutne orahnjača i makovnjača, najdraži kolači naših novih Gruntovčana.

Od božićnih običaja u njihovu kraju omiljen im je odlazak na polnoćku, a poslije nje svi se nalaze kod nekoga i jedu se kobasice, ćurke (krvavice), rebra i dinstano zelje.

Idući dan sprema se prava gozba, a za božićnu puricu na podravski su nam ustupili recept.

Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 17 Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 17 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT - BOŽIĆNA PURICA NA PODRAVSKI

Sastojci (za 6 osoba):

  • 1 purica (oko 2,5 kg)
  • 1 žlica Vegete
  • 40 g meda
  • 2 žlice limunova soka
  • 4 žlice ulja

Za prilog:

Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 31 Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 31 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Priprema:

  1. Puricu očistite, operite, a zatim natrljajte Vegetom izvana i iznutra.
  2. U nauljenu posudu za pečenje stavite puricu i podlijte je vrućom vodom.
  3. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 1,5-2 sata u pećnici zagrijanoj na 190°C.
  4. U manjoj posudi pomiješajte med, limunov sok i jednu žlicu ulja.
  5. Puricu premažite pripremljenom mješavinom i pecite otkrivenu dok meso ne omekša i korica dobije rumenu boju.
  6. U 500 ml kipuće vode stavite povrtnu kocku, dodajte heljdu i kuhajte na laganoj vatri dok heljda ne upije svu vodu. Poklopite je i ostavite sa strane. Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 22 Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 22 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
  7. U tavu na dobro zagrijano ulje s maslacem stavite sitno narezani luk i popecite da postane staklast. Dodajte na kockice narezanu pancetu, zatim protisnuti češnjak i narezane šampinjone. Kratko popecite, podlijte bijelim vinom i pirjajte dok vino ne ispari.
  8. Umiješajte kuhanu heljdu, majčinu dušicu, lagano posolite, pospite crnim paprom i lagano miješajte da se heljda zagrije. Pospite nasjeckanim peršinom.
  9. Pečenu puricu ostavite neka se malo ohladi (oko 10 minuta), a zatim je narežite i poslužite s prilogom od heljdine kaše.

Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 18 Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 18 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Savjet: Vrijeme pečenja purice možete izračunati unaprijed. Bit će vam dovoljno 40 minuta po kilogramu sirove purice.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju