Makedonski influencer i chef Filip Popovski u emisiji ''Kuhamo s Podravkom'' i povodom 75 godina poslovanja Podravke pripremio je turli tavu, jedno od tradicionalnih makedonskih jela, koje se već dugi niz godina provlači kroz makedonsku gastronomiju i povijest. Priznaje kako nije siguran ima li to jednostavno jelo makedonske korijene ili su ga davno prisvojili, ali danas itekako vodi glavnu riječ kad su proslave i blagdani u pitanju jer je postalo sastavni dio svake tradicionalne gozbe.

Prilikom pripreme jela umjesto sitnog sjeckanja luka chef Filip naglašava kako turli tava dopušta veće komade poput polumjeseca, koje puštamo da se lagano prže na malo ulja. Umjesto klasičnog miješanja, kojim bismo spriječili da nam luk zagori, uz smijeh predlaže neke druge metode: ''Pokušajte miješati u zraku. Istina je da riskirate da vam sve završi na odjeći ili možete napraviti kaos, pa imati probleme s mužem ili ženom, a to nikako ne bi bilo dobro.''

Filip Popovski: Turli tava - 11 Filip Popovski: Turli tava - 11 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Ovo jelo bilo bi dobro pripremati u tavi ili loncu koji poslije možete premjestiti u pećnicu i time ga pripremali na tradicionalan način, ''iz jednog lonca''.

Uz neizostavnu bamiju i patlidžan tu su i mrkva bogata vitaminima A, D, E, K i paprika koja je, kako kaže mladi chef, bogatija vitaminom C od limuna, pa bismo trebali razmisliti kako tu namirnicu što češće moguće kombinirati uz jela koja pripremamo. Poseban okus ''dima'' jelu daje i Vegeta Maestro dimljena paprika, a tu se našla i svježa tikvica. Da bismo zadržali bogata svojstva tikvice, ni u kojem je slučaju prilikom pripreme ne bismo smjeli guliti. Sve blagodati tikvice nalaze se upravo ispod njezine kore. 

Filip Popovski: Turli tava - 4 Filip Popovski: Turli tava - 4 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Chef Filip cijelo jelo je začinio i Vegetom, dodatkom jelu koji je obožavan i u Makedoniji. 

''Ovom se jelu često morate vraćati kako biste ga miješali. Ako ga ostavite i ne pazite, imat ćete problem. Slično je kao sa ženama – ako ih zanemarite i ostavite bez pažnje, imat ćete problem'', kroz smijeh govori Filip, koji je dodao kako voli kuhati slana jela jer se ne mora držati određenog recepta.

''U kuhanju zapravo nema pravila, osim u slastičarstvu i pekarstvu. Jedino biste tamo trebali slijediti točne recepte, sa svim ostalim u kulinarstvu trebate se samo igrati'', dodao je za kraj Filip i pozvao sve da se u kuhinji poigraju i s njegovim receptom.

'Turli' znači sve pomiješano, tako da ovo jelo možete pripremati bez mesa, od raznih vrsta povrća, od kojih su nezaobilazni bamija i patlidžan, ili pak s dvije ili više vrsta mesa.

Filip Popovski: Turli tava - 3 Filip Popovski: Turli tava - 3 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT - TURLI TAVA

Sastojci: (za 4 osobe)

Filip Popovski: Turli tava - 7 Filip Popovski: Turli tava - 7 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Priprema:

  1. Luk narežite na polumjesece, tikvice i mrkvu na ploške, a papriku na krupnije kocke. Patlidžane narežite na kockice, posolite i ocijedite.
  2. U zagrijanu nauljenu posudu stavite luk, popecite ga i popaprite.
  3. Kad je luk postao staklast, dodajte mrkvu, a zatim patlidžan. Posolite, promiješajte, dodajte dimljenu papriku. Opet promiješajte, a zatim dodajte tikvicu i papriku.
  4. Zatim dodajte bamiju i Vegetu.
  5. Kad bamija poprimi tamno zelenu boju, dodajte sjeckanu rajčicu, promiješajte i još kratko kuhajte.
  6. Zalijte s 250 ml vode i premjestite u pećnicu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta.
  7. Pospite svježe nasjeckanim peršinom i poslužite. Filip Popovski: Turli tava - 12 Filip Popovski: Turli tava - 12 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Savjet: Najvažniji sastojak turli tave je bamija koja ujedno daje i gustoću ovom jelu. Količinu ostalog povrća možete dozirati po želji.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju