''Obično uz sarmu serviramo pire, ali ovaj put napravit ćemo malu iznimku, pa ćemo pripremiti jedan kruh od pet vrsta žitarica'', rekao je Podravkin chef Mišel Tokić, koji je pripremao to nezaobilazno novogodišnje jelo povodom 75 godina poslovanja svoje kompanije u emisiji ''Kuhamo s Podravkom''.

Ako smo na Silvestrovo jeli odojka i slavili, na prvi dan nove godine sigurno ćemo jesti sarmu. Razloga zašto ju jedemo baš tada ima puno. Kiselo zelje puno vitamina C i kao ostala fermentirana hrana bogato je probioticima koji pomažu našem probavnom sustavu, bore se protiv toksina, ali i kolesterola što nam svakako dobro dođe nakon noći prejedanja i slavlja. Osim što je, prema tome, sarma odlična za liječenje mamurluka i ''vraćanje u život'', vjerovalo se i da upravo to jelo donosi sreću u novoj godini.

Novogodišnja sarma Novogodišnja sarma (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Chef Mišel Tokić za svoju sarmu, uz ostale nezaobilazne Podravkine proizvode, obavezno koristi Fant za punjenu papriku i sarmu te Vegeta Maestro Dimljenu papriku.

Sarme spretno mota, a uz njih poslužuje i domaći kruh koji jednostavno i brzo priprema s Podravka Mješavinom za kruh od 5 vrsta žitarica.

U nadi da će nam donijeti sreću i blagostanje u novoj godini, kao što se i tradicionalno vjeruje, u nastavku vam donosimo recept za novogodišnju sarmu.

  Novogodišnja sarma Novogodišnja sarma (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT - NOVOGODIŠNJA SARMA

Sastojci (za 4 osobe):

Novogodišnja sarma Novogodišnja sarma (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Priprema:

  1. Sadržaj Fanta pomiješajte sa 100 ml mlake vode i ostavite nekoliko minuta.
  2. Mljevenome mesu dodajte pripremljeni Fant i opranu rižu te dobro promiješajte.
  3. Listovima kupusa odstranite zadebljale dijelove. Ostatak kupusa narežite na rezance i stavite na dno šire posude.
  4. Na svaki list stavite mesnog nadjeva pa sarmice savijajte od zadebljalog dijela prema kraju lista.
  5. Krajeve dobro uvijte da se sarmice pri kuhanju ne odmotaju.
  6. Sarmice složite u jednom sloju, uredno, ali vrlo tijesno jednu uz drugu te preko njih stavite ploške pancete. Ulijte vode toliko da pokrije sadržaj, poklopite i kad zavri, kuhajte na laganoj vatri otprilike jedan sat. Za vrijeme kuhanja jelo ne miješajte, nego samo povremeno protresite posudu.
  7. Potkraj kuhanja dodajte Passatu, dimljenu papriku i Vegetu. Pustite da sve još kuha 10-ak minuta da se okusi povežu.
  8. Jelo treba sadržavati dovoljno tekućine, pa tijekom pripreme po potrebi dolijevajte vodu kako bi sarmice cijelo vrijeme bile prekrivene tekućinom.

  Novogodišnja sarma Novogodišnja sarma (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Savjet: Uz novogodišnju sarmu jednostavno i brzo pripremite domaći kruh s Podravka Mješavinom za kruh od 5 vrsta žitarica.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju