Ako ste ikada morali narezati veće količine slanine na tanke ploške, onda znate da to i nije najjednostavniji posao na svijetu. Nemate li oštar nož, meso će lako izmigoljiti pod oštricom, a u najgorem slučaju izazvati i nezgode u kuhinji.

Kako bi dobili tanko narezane, uredne ploške ili komadiće slanine, brojni kuhari služe se trikom i drže je u zamrzivaču. Mast na sobnoj temperaturi omekšava, zbog čega je s njom teško raditi, ali kada je dovoljno hladna, to je druga priča.

Slanina Slanina (Foto: Shutterstock)

Hladna tava

Neki kuhari slaninu, ali i kobasice, kao i druge masnije suhomesnate proizvode u zamrzivač stavljaju desetak minuta prije rezanja, kako bi se stisnuli, ali ne i smrznuli do kraja. Narezanoj slanini dajte dovoljno vremena da se zagrije na radnu temperaturu, a obratite pozornost i na jačinu vatre.

Slanini ne odgovara dobro zagrijana tava niti plamen koji divlja jer se masnoća i meso neće ravnomjerno ispeći. Ako želite, komadiće slanine slobodno možete staviti na hladnu tavu pa krenuti s prženjem. 

U potrazi za omiljenim receptima sa slaninom možete isprobati brzinski quiche sa špinatom i šunkom ili pripremiti talijansku tjesteninu sa slaninom i sirom. 

Isprobajte šunku u kruhu! 7 recepata idealnih za uskrsni tjedan Lisnato tijesto punjeno gljivama i povrćem Varivo od piletine Riblji štapići +0 Šunka u kruhu

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju