Ljubitelji ste hrskavog špeka, ali vam se ne da pripremati ovo slasno jelo kod kuće? Ispecite ga u pećnici!
Pečenje špeka u pećnici umjesto na štednjaku omogućava vam da termički obradite veću količinu odjednom.
Pečeni špek iz pećnice se ne savije kao onaj u tavi, ne morate ga okretati, ne morate se bojati da će masnoća špricati posvuda i opeći vas ili uništiti omiljeni komad odjeće.
Što vam je potrebno?
- Špek
- Aluminijska folija
- Lim za pečenje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Prekrijte lim za pečenje aluminijskom folijom, pa po njoj rasporedite špek narezan na tanke kriške.
- Ne morate raditi razmak između kriški, jer će se tijekom pečenja špek stisnuti.
- Pecite kriške špeka 10 do 20 minuta ovisno o tome koliko želite da bude hrskave. Što ih duže pečete, bit će hrskavije.
- Izvadite kriške iz pećnice i stavite ih direktno na papir za upijanje viška masnoće.
- Poslužite hrskavi špek s pečenim jajima, u sendviču ili na omiljenoj salati. Dobar tek!
Savjeti plus:
Kad stavljate špek u pećnicu možete ga prekriti aluminijskom folijom da spriječite eventualno špricanje po unutrašnjosti. Uklonite gornji sloj aluminijske folije par minute prije kraja termičke obrade da kriške špeka dobiju lijepu boju i postanu hrskave.
Kad lička zima pokaže zube, juha od teletine i krumpira ugrije i najsmrznutije +3