Slanina za kuhanje i prženje najčešće je već narezana na kriške, a većina će je, nadahnuta raskošnim britanskim doručkom ili hrskavim burgerima, jednostavno ispržiti u tavi.
Pritom nije potrebno dodavati ulja jer će se mast od slanine ionako otopiti, ali ni bez ulja nećete izbjeći da svi susjedi znaju što doručkujete, a i sam će mast cvrčati, pucketati i štrcati uokolo, pa ćete i nakon što se nauživate njezine savršene hrskavosti ponovno imati posla u kuhinji.
Spas za ove probleme je jednostavan trik – pečenje slanine u pećnici. Da bi vam kriške slanine iz pećnice ispale baš onako kako treba, pripazite tek na dva detalja.
Kako ispeći savršeno hrskavu slaninu u pećnici?
Prvo, oduprite se porivu da lijepo poredane kriške slanine iz vakumiranog paketa samo prebacite u lim za pečenje. Ako se kriške imalo preklapaju, možete zaboraviti na zvučnu hrskavost.
Poklopljeni dijelovi neće se pržiti nego kuhati na pari, a to će se i vidjeti i čuti. Zato, ako pečete veću količinu slanine, radije to učinite u serijama ili u više limova za pečenje kako bi baš svaki komadić bio savršen.
Drugi savjet možda će vam zvučati kao nebitan detalj, ali upravo će zbog njega rezultat biti majstorski. Savjet glasi: uvijek pecite slaninu – sobne temperature.
Masni se dio slanine sporije zagrijava nego meso, pa će se slanina koju ubacite u pećnicu izravno iz hladnjaka ispeći neravnomjerno. Ako nemate vremena čekati da se slanina zagrije na sobnu temperaturu, možete je staviti u pećnicu prije nego se ona zagrije na temperaturu pečenja – pa će pećnica obaviti ovaj osjetljivi dio posla a da i ne primijetite.
"Neka jedu kolače": Laži iz povijesti koje su nastale zbog političke propagande