• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #u vašoj kuhinji

Meso treba biti sočno i fino, ali nije: Kako dobro ispeći pileći zabatak?

Ne uklanjajte kožu s piletine prije termičke obrade – ona igra važnu ulogu u pravilnoj pripremi tog mesa.
Punkufer avatar placeholder
S.L. 12.09.2024 08:23 komentari
viber Created with Sketch.
Pileći zabatak - 3
Pileći zabatak - 3 (Foto:Shutterstock)

Galerija Pileći zabatak 0 Pileći zabatak s batkom 0 Pileći zabatak 0

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Kviz općeg znanja - 5 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut Tjestenina u bijelom umaku Najbrži kuhani ručak Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta

Zabatak je najukusniji i najsočniji dio pileta. No ako ga ne pripremite kako treba, i njega je moguće presušiti i učiniti nejestivim. Izbjegnite ove pogreške prilikom pripreme pilećeg zabatka.

Nemojte kupovati otkoštene zabatke

Termička obrada mesa s kostima obično je duža nego ona otkoštenih komada piletine. Ne čudi stoga što se mnogi odlučuju za kupnju već otkoštenih zabataka. No treba imati na umu da ne samo da su takvi komadi skuplji, već i da oskudijevaju okusom.

Koštana srž i masnoća oko kostiju tope se tijekom termičke obrade, što mesu daje dodatnu mekoću, vlažnost i sočnost. Baš zato isplati se potruditi i naučiti pripremati pileće zabatke s kostima, a koje uvijek možete naknadno izvaditi prije serviranja.

Nemojte skidati ni kožicu sa zabatka

Ne uklanjajte kožu s piletine prije termičke obrade – ona igra važnu ulogu u pravilnoj pripremi tog mesa. Zahvaljujući koži tijekom pečenja se zadržava sočnost u mesu, ali i poboljšava okus. Ona služi kao zaštitna barijera koja štiti meso od izravne topline, osigurava postupnu termički obradu i jamči sjajan okus.

Ako ne želite ili ne smijete jesti hrskavu kožicu na pečenoj piletini, uvijek je možete ukloniti s mesa nakon termičke obrade.

Nemojte preskočiti sušenje piletine prije pečenja

Lako je ispeći piletinu s hrskavom kožicom ako znate što trebate učiniti. Važno je osušiti meso prije nego što je stavite na ugrijanu tavu ili u pećnicu. Nježno tapkajte kožu piletine papirnatim ručnikom dok ne uklonite višak vlažnosti s površine mesa.

Možete se poslužiti i malim trikom: pospite malo soli po koži pilećeg zabatka i ostavite meso u hladnjaku oko pola sata. Sol će pomoći s isušivanjem kože te vam olakšati postizanje savršene hrskavosti nakon termičke obrade.

Pileći zabatak Pileći zabatak (Foto: Shutterstock)

Nemojte zaboraviti dobro začiniti piletinu

Pileći zabatak može biti prilično velik i debeo, što otežava ravnomjerno začinjavanje mesa. Ako želite biti sigurni da će svaki zalogaj piletine biti ukusan i dobro začinjen – stavite ga u salamuru. Sol će dodati okus mesu, ali ga i omekšati prije termičke obrade.

Četiri komada pilećih zabataka potopite u litri vode u koju ste umiješali dvije žlice soli. Ostavite piletinu da se tako namače preko noći u hladnjaku, pa je ocijedite i osušite prije termičke obrade.

Nemojte stavljati hladnu piletinu na vruću tavu

Izvadite piletinu iz hladnjaka 20-ak minuta prije termičke obrade. Meso sobne temperature ravnomjernije se peče i manje su šanse da ćete ga presušiti nego ono koje ste stavili na tavu odmah nakon izvlačenja iz hladnjaka.

Prilagodite vrijeme pečenja

Pileći zabatak prepun je vezivnog tkiva koje se razgrađuje tijekom termičke obrade i koje mesu daje sočnost. Što meso duže termički obrađujte, ono ima bolji okus. Nemojte strahovati, možete ga peći duže nego što je to slučaj s pilećim prsima.

Pileći zabatak imat će odličan okus i teksturu kad unutrašnjost mesa dosegne 90 Celzijevih stupnjeva, što se lako provjerava kuhinjskim termometrom. Imajte na umu da vrijeme termičke obrade varira ovisno o veličini komada i načinu pripreme.

Komad s kostima u prosjeku će biti gotov za 15-ak minuta pečenja na tavi (otprilike sedam minuta sa svake strane) ili će mu trebati 35 do 40 minuta termičke obrade u pećnici na oko 180 Celzijevih stupnjeva.

Bolje je peći meso na manjoj temperaturi duže vrijeme nego pokušati skratiti vrijeme termičke obrade i ispeći ga na jakoj vatri.

Nemojte pretrpavati tavu mesom

Količina mesa u tavi izravno je povezana s kvalitetom termičke obrade mesa. Ako pokušavate stisnuti veću količinu mesa u manjoj tavi, radite veliku grešku. Na prvi pogled čini vam se da skraćujete proces pripreme – a pogotovo ako kuhate za više ljudi, ali gužva u tavi onemogućava pravilnu termičku obradu mesa. Vjerojatno nećete postići hrskavost kožice, a i meso će se vjerojatno zalijepiti za dno posude.

Nemojte stavljati poklopac

Ako želite ispeći meso s hrskavom kožicom, nemojte poklapati posudu ili tavu s poklopcem. Pokrivanje posude zadržava paru u njoj, zbog čega se gubi željena hrskavost, a meso poprima gumenu teksturu.

Recept za sočnu pileću roladu sa špinatom i slaninom koja će brzo postati omiljeno jelo Sočna pileća rolada Sočna pileća rolada Sočna pileća rolada +1 Sočna pileća rolada

  • #u vašoj kuhinji
  • #Piletina
  • #pileći zabatak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Miriše na Božić: Recept za kuhano vino u "virgin" varijanti
Puno začina
Miriše na Božić: Recept za kuhano vino bez alkohola i dodanog šećera
Hrana u kojoj ima vitamina D
Budite oprezni
3 vrsta hrane koju treba jesti zimi, a pogotovo ako ne vidite često sunca
Advent na najvišoj zgradi EU, Varso Tower, Poljska
Na sjeveru Europe
Adventski sajam na najvišoj zgradi Europske unije - pogled s vrha je nevjerojatan
Izgleda li ovako budućnost kampiranja? Ovo vozilo ima spavaću sobu, ured, pa čak i kinodvoranu
ELO
Izgleda li ovako budućnost kampiranja? Ovo vozilo ima spavaću sobu, ured, pa čak i kinodvoranu
Prvi put u povijesti: Ogromno priznanje gastronomiji Italije koje će Talijane štiti od prijevara i imitacija
Pitanje identiteta
Prvi put u povijesti: Ogromno priznanje gastronomiji Italije koje će Talijane štiti od prijevara i imitacija
Neodoljivi paketići s jabukama: Recept za hrskavo iznenađenje
Jednostavno
Neodoljivi paketići s jabukama: Recept za hrskavo iznenađenje
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
3 jednostavna napitka koja vraćaju volju za životom nakon obilnog ručka
Sačuvajte za blagdane
3 jednostavna napitka koja vraćaju volju za životom nakon obilnog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim firmama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
HO! HO! HO!
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim tvrtkama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
Katastrofa tijekom kontrolirane eksplozije zaostale bombe: Neki će morati Božić slaviti negdje drugdje
Kriva procjena
Katastrofa tijekom kontrolirane eksplozije zaostale bombe: "Neki će morati Božić slaviti negdje drugdje"
FOTO Ubojica Charlie Kirka se prvi put pojavio na sudu: Udovica Erika imala poseban zahtjev, sudac ga uvažio
slučaj koji je potresao SAD
FOTO Ubojica Charlieja Kirka prvi se put pojavio na sudu: Udovica Erika imala poseban zahtjev, sudac ga uvažio
show
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
Nemo, pobjednik Eurosonga 2024., vratio je trofej EBU-u
sve je objasnio!
Prošlogodišnji predstavnik Eurosonga vratio trofej organizaciji: "Živite ono što tvrdite..."
zdravlje
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
zabava
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Zanimljivo rješenje
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Pokažite što znate!
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Slovenci kritizirali Alberta Rieru zbog izjave nakon utakmice Rijeka - Celje
Svašta
Izgubio 3:0 na Rujevici, a onda zapanjio izjavom: Čak su mu i Slovenci očitali bukvicu
Dinamo sredinom siječnja dobiva dva velika "pojačanja": Taj dan Kovačević željno iščekuje
uskoro
Dinamo sredinom siječnja dobiva dva velika "pojačanja": Taj dan Kovačević željno iščekuje
Kovačević kao pokvarena ploča: Je li za sve kriv trener ili Dinamo ne može bolje?
Komentar Ivice Mede
Kovačević kao pokvarena ploča: Je li za sve kriv trener ili Dinamo ne može bolje?
tv
MasterChef: Crveni tim dobio jezikovu juhu! "Jeste li svjesni svojih problema?!"
IZGUBILI
Crveni tim dobio jezikovu juhu! "Jeste li svjesni svojih problema?!"
Kumovi: Cijelu je krivicu svalila na njega – hoće li ih ovo spasiti?
KUMOVI
Cijelu je krivicu svalila na njega – hoće li ih ovo spasiti?
MasterChef: Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
TEŠKO!
Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
lifestyle
Ulična moda Zagreb sako s puf predimenzioniranim ramenima 2025.
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
12. 12.: Datum ogledala koji šalje važnu poruku
Datum ogledala
Najvažniji datum u godini, koji nam šalje važnu životnu poruku
sve
Ulična moda Zagreb sako s puf predimenzioniranim ramenima 2025.
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Slovenci kritizirali Alberta Rieru zbog izjave nakon utakmice Rijeka - Celje
Svašta
Izgubio 3:0 na Rujevici, a onda zapanjio izjavom: Čak su mu i Slovenci očitali bukvicu
Piletina kao iz najboljih restorana
Morate isprobati

Sedam kuharskih trikova za prefinu piletinu kao iz najboljih restorana

Restoranska piletina nema samo sočno meso – već i hrskavu kožicu. Koža daje dodatnu dubinu okusa i uvijek ju je bolje zadržati na mesu prilikom termičke obrade. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close