• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #u vašoj kuhinji

Meso treba biti sočno i fino, ali nije: Kako dobro ispeći pileći zabatak?

Ne uklanjajte kožu s piletine prije termičke obrade – ona igra važnu ulogu u pravilnoj pripremi tog mesa.
Punkufer avatar placeholder
S.L. 12.09.2024 08:23 komentari
viber Created with Sketch.
Pileći zabatak - 3
Pileći zabatak - 3 (Foto:Shutterstock)

Galerija Pileći zabatak 0 Pileći zabatak s batkom 0 Pileći zabatak 0

U trendu Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Svinjski odresci u umaku od luka i piva Umak iz raja Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta

Zabatak je najukusniji i najsočniji dio pileta. No ako ga ne pripremite kako treba, i njega je moguće presušiti i učiniti nejestivim. Izbjegnite ove pogreške prilikom pripreme pilećeg zabatka.

Nemojte kupovati otkoštene zabatke

Termička obrada mesa s kostima obično je duža nego ona otkoštenih komada piletine. Ne čudi stoga što se mnogi odlučuju za kupnju već otkoštenih zabataka. No treba imati na umu da ne samo da su takvi komadi skuplji, već i da oskudijevaju okusom.

Koštana srž i masnoća oko kostiju tope se tijekom termičke obrade, što mesu daje dodatnu mekoću, vlažnost i sočnost. Baš zato isplati se potruditi i naučiti pripremati pileće zabatke s kostima, a koje uvijek možete naknadno izvaditi prije serviranja.

Nemojte skidati ni kožicu sa zabatka

Ne uklanjajte kožu s piletine prije termičke obrade – ona igra važnu ulogu u pravilnoj pripremi tog mesa. Zahvaljujući koži tijekom pečenja se zadržava sočnost u mesu, ali i poboljšava okus. Ona služi kao zaštitna barijera koja štiti meso od izravne topline, osigurava postupnu termički obradu i jamči sjajan okus.

Ako ne želite ili ne smijete jesti hrskavu kožicu na pečenoj piletini, uvijek je možete ukloniti s mesa nakon termičke obrade.

Nemojte preskočiti sušenje piletine prije pečenja

Lako je ispeći piletinu s hrskavom kožicom ako znate što trebate učiniti. Važno je osušiti meso prije nego što je stavite na ugrijanu tavu ili u pećnicu. Nježno tapkajte kožu piletine papirnatim ručnikom dok ne uklonite višak vlažnosti s površine mesa.

Možete se poslužiti i malim trikom: pospite malo soli po koži pilećeg zabatka i ostavite meso u hladnjaku oko pola sata. Sol će pomoći s isušivanjem kože te vam olakšati postizanje savršene hrskavosti nakon termičke obrade.

Pileći zabatak Pileći zabatak (Foto: Shutterstock)

Nemojte zaboraviti dobro začiniti piletinu

Pileći zabatak može biti prilično velik i debeo, što otežava ravnomjerno začinjavanje mesa. Ako želite biti sigurni da će svaki zalogaj piletine biti ukusan i dobro začinjen – stavite ga u salamuru. Sol će dodati okus mesu, ali ga i omekšati prije termičke obrade.

Četiri komada pilećih zabataka potopite u litri vode u koju ste umiješali dvije žlice soli. Ostavite piletinu da se tako namače preko noći u hladnjaku, pa je ocijedite i osušite prije termičke obrade.

Nemojte stavljati hladnu piletinu na vruću tavu

Izvadite piletinu iz hladnjaka 20-ak minuta prije termičke obrade. Meso sobne temperature ravnomjernije se peče i manje su šanse da ćete ga presušiti nego ono koje ste stavili na tavu odmah nakon izvlačenja iz hladnjaka.

Prilagodite vrijeme pečenja

Pileći zabatak prepun je vezivnog tkiva koje se razgrađuje tijekom termičke obrade i koje mesu daje sočnost. Što meso duže termički obrađujte, ono ima bolji okus. Nemojte strahovati, možete ga peći duže nego što je to slučaj s pilećim prsima.

Pileći zabatak imat će odličan okus i teksturu kad unutrašnjost mesa dosegne 90 Celzijevih stupnjeva, što se lako provjerava kuhinjskim termometrom. Imajte na umu da vrijeme termičke obrade varira ovisno o veličini komada i načinu pripreme.

Komad s kostima u prosjeku će biti gotov za 15-ak minuta pečenja na tavi (otprilike sedam minuta sa svake strane) ili će mu trebati 35 do 40 minuta termičke obrade u pećnici na oko 180 Celzijevih stupnjeva.

Bolje je peći meso na manjoj temperaturi duže vrijeme nego pokušati skratiti vrijeme termičke obrade i ispeći ga na jakoj vatri.

Nemojte pretrpavati tavu mesom

Količina mesa u tavi izravno je povezana s kvalitetom termičke obrade mesa. Ako pokušavate stisnuti veću količinu mesa u manjoj tavi, radite veliku grešku. Na prvi pogled čini vam se da skraćujete proces pripreme – a pogotovo ako kuhate za više ljudi, ali gužva u tavi onemogućava pravilnu termičku obradu mesa. Vjerojatno nećete postići hrskavost kožice, a i meso će se vjerojatno zalijepiti za dno posude.

Nemojte stavljati poklopac

Ako želite ispeći meso s hrskavom kožicom, nemojte poklapati posudu ili tavu s poklopcem. Pokrivanje posude zadržava paru u njoj, zbog čega se gubi željena hrskavost, a meso poprima gumenu teksturu.

Recept za sočnu pileću roladu sa špinatom i slaninom koja će brzo postati omiljeno jelo Sočna pileća rolada Sočna pileća rolada Sočna pileća rolada +1 Sočna pileća rolada

  • #u vašoj kuhinji
  • #Piletina
  • #pileći zabatak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Advent u Europi
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
U Lađarskoj ulici
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
Tajna savršenog woka: Što ne smijete preskočiti za brzinsku pripremu najukusnijeg jela
Škola kuhanja
Tajna savršenog woka: Trikovi zbog kojih će vam jelo napokon ispasti kao u kineskom restoranu
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Oglas
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Picadillo: Jednostavno jelo s latino temperamentom
Hit s mljevenim mesom
Picadillo: Recept za senzacionalno, a jednostavno jelo iz jedne tave
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Provjereno ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Vještaci potvrdili
Provjereno ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Planule gume u skladištu u Sesvetama
DRAMA U SESVETAMA
FOTO Gorjelo skladište, na terenu vatrogasci i hitna: Ima ozlijeđenih
Dnevnik Nove TV doznaje: U tijeku akcija uhićenja glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića!
Uhićen i smijenjen
Mikulića čeka noć u pritvoru. Dnevnik Nove TV doznaje detalje: "Ovo je prilično čudna policijska akcija"
show
Severina se oprostila od drage osobe na Instagramu
''U velikoj sam tuzi...''
Severinu shrvao odlazak voljene osobe: ''Sad se opet negdje gore glasno smiju...''
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Tko je zet Mileta Kitića?
godinama su skupa
Tko je zet Mileta Kitića? Ne voli privlačiti pažnju javnosti, a njegovoj mezimici je velika podrška
zdravlje
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Ovaj dentalni zahvat dramatično poboljšava vaše zdravlje – a većina ljudi to ne zna!
stomatolog vam može produžiti život
Ovaj dentalni zahvat dramatično poboljšava vaše zdravlje – a većina ljudi to ne zna!
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
U ovom selu uz tradiciju prihvaćaju i modernu, a scena je neke nasmijala do suza
Urnebesno
U ovom selu uz tradiciju prihvaćaju i modernu, a scena je neke nasmijala do suza
tech
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Problemi za ovaj servis
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Počeo egzodus?
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
sport
Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiće u Hrvatsku
spektakl!
VIDEO Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiže u Hrvatsku
Totalni raspad Dinama u Lilleu: Francuzi deklasirali nemoćne i izgubljene Modre
Pratite na gol.hr-u
Totalni raspad Dinama u Lilleu: Francuzi deklasirali nemoćne i izgubljene Modre
VIDEO Čovjeka je doslovno zamrznuo na nogama: Ovakav nokaut niste još vidjeli!
KAKO GA JE UGASIO
VIDEO Čovjeka je doslovno zamrznuo na nogama: Ovakav nokaut niste još vidjeli!
tv
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
MasterChef: Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
NEUGODNO
Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
U dobru i zlu: Prošao je pored nje kao da je nevidljiva
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Prošao je pored nje kao da je nevidljiva
putovanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
novac
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
lifestyle
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Popis recepata za kolače od dizanog tijesta
Mekani, slasni i podatni
Za vas smo pripremile popis recepata za kolače od dizanog tijesta, imamo ih 15, a tu je i bonus
Najbolji popusti haljine za crni petak Black Friday 2025.
13 modela
Ove svestrane haljine nikad ne izlaze iz mode, a sada su snižene i do 40 posto
sve
Severina se oprostila od drage osobe na Instagramu
''U velikoj sam tuzi...''
Severinu shrvao odlazak voljene osobe: ''Sad se opet negdje gore glasno smiju...''
Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiće u Hrvatsku
spektakl!
VIDEO Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiže u Hrvatsku
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Piletina kao iz najboljih restorana
Morate isprobati

Sedam kuharskih trikova za prefinu piletinu kao iz najboljih restorana

Restoranska piletina nema samo sočno meso – već i hrskavu kožicu. Koža daje dodatnu dubinu okusa i uvijek ju je bolje zadržati na mesu prilikom termičke obrade. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close