• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #u vašoj kuhinji

Meso treba biti sočno i fino, ali nije: Kako dobro ispeći pileći zabatak?

Ne uklanjajte kožu s piletine prije termičke obrade – ona igra važnu ulogu u pravilnoj pripremi tog mesa.
Punkufer avatar placeholder
S.L. 12.09.2024 08:23 komentari
viber Created with Sketch.
Pileći zabatak - 3
Pileći zabatak - 3 (Foto:Shutterstock)

Galerija Pileći zabatak 0 Pileći zabatak s batkom 0 Pileći zabatak 0

U trendu Čokoladna torta se može napraviti i bez bijelog šećera Idealni za blagdane Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera Likeri - 5 Domaće i fino Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon Čokoladne kuglice s orasima Božanstveni okus Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu

Zabatak je najukusniji i najsočniji dio pileta. No ako ga ne pripremite kako treba, i njega je moguće presušiti i učiniti nejestivim. Izbjegnite ove pogreške prilikom pripreme pilećeg zabatka.

Nemojte kupovati otkoštene zabatke

Termička obrada mesa s kostima obično je duža nego ona otkoštenih komada piletine. Ne čudi stoga što se mnogi odlučuju za kupnju već otkoštenih zabataka. No treba imati na umu da ne samo da su takvi komadi skuplji, već i da oskudijevaju okusom.

Koštana srž i masnoća oko kostiju tope se tijekom termičke obrade, što mesu daje dodatnu mekoću, vlažnost i sočnost. Baš zato isplati se potruditi i naučiti pripremati pileće zabatke s kostima, a koje uvijek možete naknadno izvaditi prije serviranja.

Nemojte skidati ni kožicu sa zabatka

Ne uklanjajte kožu s piletine prije termičke obrade – ona igra važnu ulogu u pravilnoj pripremi tog mesa. Zahvaljujući koži tijekom pečenja se zadržava sočnost u mesu, ali i poboljšava okus. Ona služi kao zaštitna barijera koja štiti meso od izravne topline, osigurava postupnu termički obradu i jamči sjajan okus.

Ako ne želite ili ne smijete jesti hrskavu kožicu na pečenoj piletini, uvijek je možete ukloniti s mesa nakon termičke obrade.

Nemojte preskočiti sušenje piletine prije pečenja

Lako je ispeći piletinu s hrskavom kožicom ako znate što trebate učiniti. Važno je osušiti meso prije nego što je stavite na ugrijanu tavu ili u pećnicu. Nježno tapkajte kožu piletine papirnatim ručnikom dok ne uklonite višak vlažnosti s površine mesa.

Možete se poslužiti i malim trikom: pospite malo soli po koži pilećeg zabatka i ostavite meso u hladnjaku oko pola sata. Sol će pomoći s isušivanjem kože te vam olakšati postizanje savršene hrskavosti nakon termičke obrade.

Pileći zabatak Pileći zabatak (Foto: Shutterstock)

Nemojte zaboraviti dobro začiniti piletinu

Pileći zabatak može biti prilično velik i debeo, što otežava ravnomjerno začinjavanje mesa. Ako želite biti sigurni da će svaki zalogaj piletine biti ukusan i dobro začinjen – stavite ga u salamuru. Sol će dodati okus mesu, ali ga i omekšati prije termičke obrade.

Četiri komada pilećih zabataka potopite u litri vode u koju ste umiješali dvije žlice soli. Ostavite piletinu da se tako namače preko noći u hladnjaku, pa je ocijedite i osušite prije termičke obrade.

Nemojte stavljati hladnu piletinu na vruću tavu

Izvadite piletinu iz hladnjaka 20-ak minuta prije termičke obrade. Meso sobne temperature ravnomjernije se peče i manje su šanse da ćete ga presušiti nego ono koje ste stavili na tavu odmah nakon izvlačenja iz hladnjaka.

Prilagodite vrijeme pečenja

Pileći zabatak prepun je vezivnog tkiva koje se razgrađuje tijekom termičke obrade i koje mesu daje sočnost. Što meso duže termički obrađujte, ono ima bolji okus. Nemojte strahovati, možete ga peći duže nego što je to slučaj s pilećim prsima.

Pileći zabatak imat će odličan okus i teksturu kad unutrašnjost mesa dosegne 90 Celzijevih stupnjeva, što se lako provjerava kuhinjskim termometrom. Imajte na umu da vrijeme termičke obrade varira ovisno o veličini komada i načinu pripreme.

Komad s kostima u prosjeku će biti gotov za 15-ak minuta pečenja na tavi (otprilike sedam minuta sa svake strane) ili će mu trebati 35 do 40 minuta termičke obrade u pećnici na oko 180 Celzijevih stupnjeva.

Bolje je peći meso na manjoj temperaturi duže vrijeme nego pokušati skratiti vrijeme termičke obrade i ispeći ga na jakoj vatri.

Nemojte pretrpavati tavu mesom

Količina mesa u tavi izravno je povezana s kvalitetom termičke obrade mesa. Ako pokušavate stisnuti veću količinu mesa u manjoj tavi, radite veliku grešku. Na prvi pogled čini vam se da skraćujete proces pripreme – a pogotovo ako kuhate za više ljudi, ali gužva u tavi onemogućava pravilnu termičku obradu mesa. Vjerojatno nećete postići hrskavost kožice, a i meso će se vjerojatno zalijepiti za dno posude.

Nemojte stavljati poklopac

Ako želite ispeći meso s hrskavom kožicom, nemojte poklapati posudu ili tavu s poklopcem. Pokrivanje posude zadržava paru u njoj, zbog čega se gubi željena hrskavost, a meso poprima gumenu teksturu.

Recept za sočnu pileću roladu sa špinatom i slaninom koja će brzo postati omiljeno jelo Sočna pileća rolada Sočna pileća rolada Sočna pileća rolada +1 Sočna pileća rolada

  • #u vašoj kuhinji
  • #Piletina
  • #pileći zabatak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Spas za višak pečenja: Recept chefa Maria Mandarića za krokete u finom umaku od mlinaca
Jednostavno, a prefino
Spas za višak pečenja: Recept chefa Maria Mandarića za krokete u finom umaku od mlinaca
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju svega 45 tisuća eura
Ovakvu vruću čokoladu još niste probali! Ako imate mikser, napravit ćete je za 5 minuta
Idealni zimski napitak
Ovakvu vruću čokoladu još niste probali! Ako imate mikser, napravit ćete je za 5 minuta
The Gaze: Izložba fotografija Luke Dubroje
Djelo u procesu
The Gaze: Izložba fotografija Luke Dubroje otvara se u Tkalčićevoj ulici
Advent u Grazu: Detaljan vodič kroz jedan od ugodnijih i podcijenjenih adventa u regiji
Advent u Grazu
Isplati se! Detaljan vodič kroz jedan od ugodnijih i podcijenjenih Advenata u regiji
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Trovanje ugljičnim monoksidom u okolici Našica
OPASNA SITUACIJA
Užas na istoku Hrvatske: Majka uključila dva uređaja istovremeno, djeca završila u bolnici!
Beograđanku šokirao potez žene u Zagrebu, evo što se dogodilo na kolodvoru: "Nije mi bilo na kraju pameti da će to napraviti"
putovanje u Hrvatskoj
Beograđanku šokirao potez žene u Zagrebu, evo što se dogodilo na kolodvoru: "Ni na kraj pameti mi nije bilo da će to napraviti"
Djevojčica iz Engleske preminula zbog opasnog online trenda
Roditelji upozoravaju
Tragedija u obiteljskoj kući: 13-godišnjakinja preminula zbog opasnog trenda
show
Marko Perković Thompson najavio koncert u Poreču
fanovi oduševljeni!
Thompson najavio novi koncert, sam je objavio vijest: ''Bilo je i vrijeme...''
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Tko je supruga Davora Gobca?
samozatajna plavuša
Tko je supruga Davora Gopca? Nekad je i sama punila pozornice, no onda se povukla iz javnosti
zdravlje
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Ne ignorirajte svoj gluteus: Oblik stražnjice može vas upozoriti na ozbiljne probleme!
Novo istraživanje
Ne ignorirajte svoj gluteus: Oblik stražnjice može vas upozoriti na ozbiljne probleme!
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Ne morate se iscrpljivati treninzima
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
tech
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Provedena na 30 milijuna ljudi
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Kineske mobilne kompanije žele Appleu oteti korisnike: Ovo je njihov najveći adut u borbi s iPhoneom
Nemilosrdna borba
Kineske mobilne kompanije žele Appleu oteti korisnike: Ovo je njihov najveći adut u borbi s iPhoneom
sport
Baturina ostaje u Italiji: Englezi pokušali, odgovor stigao ekspresno
Javlja Fabrizio
Neočekivana ponuda za Baturinu iz Premier lige: Odgovor iz Italije sve je iznenadio
Nogometaši Milana pobijedili su Torino s 2:3 u 14. kolu Serie A
Bravo, Luka!
Veliki preokret Milana u Torinu: Modrić dirigirao veznim redom, Rossoneri se vratili iz dva pogotka zaostatka
Englezi šokirali nogometaše: Jedna od igračima najdražih gesta odsad se kažnjava žutim kartonom!
OD NOVE GODINE
Englezi šokirali nogometaše: Jedna od igračima najdražih gesta odsad se kažnjava žutim kartonom!
tv
Kumovi: Spavat će s njom - ipak je to najbolja opcija
KUMOVI
Spavat će s njom - ipak je to najbolja opcija
MasterChef: Najveće iznenađenje večeri! Maestralan desert koji je zaslužio pljesak!
SVAKA ČAST!
Najveće iznenađenje večeri! Maestralan desert koji je zaslužio pljesak!
Kumovi: Je li moguće da su svi krivi osim nje?
KUMOVI
Kumovi: Je li moguće da su svi krivi osim nje?
putovanja
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju
Gdje je Jura...
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju
novac
Milan Nedeljković bit će novi predsjednik Uprave BMW-a
vjeran kompaniji
Srbin postaje šef BMW-a
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
Ženski parfemi koji se sviđaju (gotovo) svima, idealna su opcija i za poklon
OMILJENI SU
15 parfema koji se sviđaju (gotovo) svima, idealna su opcija i za poklon
sve
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Piletina kao iz najboljih restorana
Morate isprobati

Sedam kuharskih trikova za prefinu piletinu kao iz najboljih restorana

Restoranska piletina nema samo sočno meso – već i hrskavu kožicu. Koža daje dodatnu dubinu okusa i uvijek ju je bolje zadržati na mesu prilikom termičke obrade. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close