Uz tradicionalna jela spravljena po dobro poznatom receptu, na stol prepun već dobro poznatih delicija mogli biste uvesti zanimljiv zaokret koji će iznenaditi, ali i razveseliti cijelu ekipu željnu dobre večere. Uz tradicionalnu puricu s mlincima, ali i francusku salatu, donosimo vam recept za sočnu pileću roladu punjenu špinatom i sirom koju ćemo poslužiti s kroketima od palente i za kraj poslužili uz toliko sočan umak od crnog vina.
Od same pomisli na takav tanjur ispunjen različitim okusima koji se zajedno stapaju u potpunu rapsodiju okusa, teško je suzdržati se prije negoli svi sjednu za stol. Kako pripremiti ovu gozbu koja se brzo penje na popisu najdražih jela, pogledajte u našem videu.
Sočna pileća rolada (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
RECEPT: Pileća rolada s kroketima od palente i umakom od crnog vina
SASTOJCI:
ZA PILEĆU ROLADU SA ŠPINATOM I SLANINOM:
- 700 g pilećih prsa bez kosti
- 1 žličica Vegete Original
- 150 g tanko narezane Podravka slanine
- 150 g Podravka zamrznutog špinata
- 30 g naribanog sira
- ½ žlice Vegeta Natur paste češnjak
- 40 ml maslinova ulja
- 25 g maslaca
- ½ žličice Vegeta Maestro morske soli
KROKETI OD PALENTE:
- 3 šalice vode
- 1 šalica Podravka kukuruzne krupice
- prstohvat Vegeta Maestro morske soli
- 1 žličica Vegete Original
- 2 žlice maslaca
UMAK OD CRNOG VINA:
- 400 ml crnog vina po želji
- 150 ml Podravka kokošjeg tekućeg temeljca
- 3 žlice smeđeg šećera
- 1 ljubičasti luk
- 1 žličica Dolcela Gussnela
- 2 žličice maslaca
- ½ žličice Vegeta Maestro morske soli
- ½ žličice Vegeta Maestro crnog papra
PRIPREMA:
PILEĆA ROLADA SA ŠPINATOM I SLANINOM:
- Za pripremu punjenja za roladu od špinata i sira u zagrijanu dublju tavu stavite Podravka zaleđeni špinat i lagano ga pirjajte na maslinovu ulju dok ne ispari sva voda. Potom dodajte Vegeta Natur pastu od češnjaka, maslac i naribani tvrdi sir. Miješajte lagano dok se svi sastojci ne sjedine, pazeći pritom da se sir ne rastopi do kraja.
- Narežite pileća prsa na manje odreske, posipajte ih sve zajedno Vegetom Orginal i lagano prstima promiješajte. Pažljivo ih istucite preko prozirne folije kako biste tanje odreske lakše zarolali.
- Na manji komad prozirne plastične folije stavite nekoliko tankih komada piletine, na početak odreska žlicom dodajte malu hrpicu nadjeva od špinata i sira pa pažljivo zarolajte u bombon koji ćete poširati u vodi 10 minuta.
- Nakon što je piletina u foliji poširana, izvadite je iz posude za kuhanje, stavite na plitki tanjur i pričekajte da se rolada ohladi. Oko ohlađene piletine zarolajte Podravka slaninu i roladu stavite peći u pećnicu 20 minuta na 180 stupnjeva. Dok se rolade peku, pripremite krokete i umak od crnog vina.
KROKETI OD PALENTE:
- U posudu za kuhanje srednje veličine stavite vodu, dodajte Vegeta Maestro morske soli i Vegetu Original pa pustite da voda lagano proključa. Nakon toga dodajte Podravka kukuruznu krupicu i konstantno miješajte kako se ne bi stvorile grudice. Smanjite plamen i neprestano miješajte palentu dok se dovoljno ne zgusne. Potom dodajte maslac, maknite palentu sa štednjaka i miješajte dok se sav maslac ne otopi.
- Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i na njega ravnomjerno izlijte palentu. Pustite je da se ohladi kako bi se dodatno stisnula i potom je pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Nakon pečenja od palente se okruglim kalupom jednostavno mogu oblikovati kroketi koje poslužujemo uz našu roladu.
UMAK OD CRNOG VINA:
- Za pripremu umaka u dublju posudu za kuhanje stavite vino i Podravka kokošji tekući temeljac pa pričekajte dok se ne zagriju. Dodajte smeđi šećer i ljubičasti luk pa sve zajedno, uz povremeno miješanje, kuhajte 20 minuta dok se tekućina ne reducira za četvrtinu. Reducirani umak procijedite i vratite ponovno na vatru.
- Razmutite Dolcela Gussnel u malo vruće vode pa ga dodajte u proključali umak. Uz Vegeta Maestro morsku sol i papar, pri kraju kuhanja dodajte maslac te skinite umak s vatre i miješajte dok se maslac u potpunosti ne sjedini s umakom.
- Gotovi umak servirajte uz pileću roladu punjenu špinatom i sirom te uz krokete od zapečene palente za pravu božićnu čaroliju u kojoj će obitelj istinski uživati. Dobar tek!
Sočna pileća rolada
(Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.