Boca šampanjca ili pjenušca obično se otvara za posebne prilike i blagdane. Ova pečena piletina u kremastom umaku s grožđem jedno je od takvih posebnih jela jer se podlijeva upravo pjenušavim vinom.
Piletinu prvo zapecite u tavi, a potom dovršite u pećnici. Najmanje problema – i suđa za pranje – imat ćete ako jelo pripremite u tavi od lijevanog željeza koja je namijenjena za termičku obradu na štednjaku i u pećnici.
Sastojci:
- 700 g pilećeg zabatka
- 300 g bijelog grožđa bez koštica
- 125 ml šampanjca ili pjenušca
- 3-4 češnja češnjaka
- 2 žlice vrhnja za kuhanje
- 1 luk
- 1 čajna žličica senfa dijon
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
- svježi timijan
Priprema:
- Izvadite piletinu iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata. Papirnatim ručnikom uklonite višak vlažnosti s površine mesa.
- Posolite i popaprite svaki dio po želji.
- U tavi zagrijte nešto ulja pa na njemu prepecite piletinu – okrenite meso prvo na stranu s kožom. Pecite oko šest do osam minuta dok se kožica ne zapeče i ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
- Okrenite piletinu na drugu stranu i pecite još oko tri minute.
- Izvadite piletinu iz tave i stavite sa strane.
- Na preostaloj masnoći prepirjajte luk. Pirjajte ga oko 8 do 10 minuta.
- Dodajte bobe grožđa, nasjeckani češnjak i timijan. Pirjajte oko pola minute – pazite da češnjak ne izgori.
- Uklonite tavu sa štednjaka.
- Ulijte u tavu pjenušac pa kuhačom postružite sve eventualne zapečene dijelove s dna.
- Vratite u tavu zapečenu piletinu i stavite sve zajedno u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 25 minuta.
- Kada je piletina termički obrađena do kraja, izvadite je iz pećnice.
- Meso odvojite od drugih sastojaka – u tavu umiješajte vrhnje za kuhanje i senf. Posolite i popaprite po želji.
- Meso narežite na manje komade i poslužite s prepirjanim grožđem i umakom. Dobar tek!