• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Kako je odabrati i pripremiti? Sve što morate znati prije nego što odlučite kod kuće ispeći janjetinu

Za početak nabavite kvalitetno meso, prema potrebi ga marinirajte i popecite u tavi da sokovi ostanu unutra te zatim pecite u pećnici...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 18.12.2024 07:12 komentari
viber Created with Sketch.
Pečena janjetina
Pečena janjetina (Foto:Getty Images)

Galerija Janjetina 0 Pečena janjetina 0

U trendu Kviz općeg znanja - 2 15 pitanja Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Tonga - 3 Sto ljudi... Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu

Tajna slasnog janjećeg pečenja počinje na pašnjacima jer okus mesa itekako ovisi o hrani koju je janje jelo – travi i drugom bilju. Kod nas se osobito cijene paška, creska i dalmatinska janjetina, kao i planinska lička.

U svijetu je naveliko poznata francuska janjetina pauillac jer životinje pasu slanu travu, zbog čega Francuzi takvo meso minimalno sole prije pripreme.

Prvi korak za pripremu savršenog jela od janjetine upravo je nabavka mesa provjerene kvalitete, a ako imate mesara kojem vjerujete, to je veliki plus. Možemo razlikovati meso mlade janjetine, janjetine i ovčetine.

Mlada janjetina

Mlada janjetina ima meko i svijetlo meso, a meso životinja starih od tri do devet mjeseci tamnoružičaste je boje, malo protkano masnoćom, tanjih vlakana i aromatično. Kod ovčetine riječ je o tamnocrvenome mesu krupnih vlakana i protkanim masnoćom.

Kod mladog mesa cijene se rebra, koja ovisno o rezanju čine kotlete, koji su izvrsni za pečenje, osobito na roštilju. File (pečenica) janjeta je najmekši dio, a zbog male količine često i najskuplji.

Janjetina Janjetina (Foto: Nova TV)

Cijeni se i janjeća kruna, za nju su potrebna jedan ili dva uzdužno prepolovljena komada leđa s dugačkim rebrima, koja se povežu tako da gornji krajevi tvore krunu. Za dvostruku krunu stavljaju se dva komada leđa uskom stranom jedan do drugoga, potom se sastave i povežu. Takvo meso peče se 35-45 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.

Koji dio janjetine ispeći, a koji skuhati?

Kad je riječ o tome kako pripremiti koji dio mesa, dobro je znati da je janjeća lopatica ili plećka odlična za kuhanje, pirjanje i pečenje. Meso se može skuhati u temeljcu, a narezano na kocke pogodno je za pirjanje, primjerice ragu.

Prsa se pripremaju na razne načine, s kostima ili bez kostiju, a potrbušina je pogodna za savitke, odnosno rolade. Koljenica, koja je najčešće nemasna, fantastična je iz pećnice.

Dijelovi prsa, lopatice i vrata ubrajaju se u povoljnije komade mesa, ali to ne znači da se od njih ne mogu pripremiti slasna jela. Vrat odvojen od kosti odličan je za gulaše, a uz prsa se koristi i za mljevenje. Janjeće koljenice osobit su specijalitet.

Kako neutralizirati jaki miris janjetine?

Janjetina često ima karakterističan miris, koji možete neutralizirati, primjerice, češnjakom i ružmarinom. Večer prije pečenja zarežite kožu pa meso istrljajte solju, domaćim maslinovim uljem i začinima poput češnjaka i ružmarina. Pustite da se tako marinira u hladnjaku.

Meso uvijek izvadite iz hladnjaka barem sat vremena prije pečenja da se zagrije na sobnu temperaturu. Prije pirjanja ili pečenja meso možete zapeći na tavi da bi se zatvorilo, a sokovi ostali unutra. Meso osušite i posolite. Zagrijte nekoliko žličica ulja u teškoj tavi od čelika ili lijevanog željeza na srednje jakoj vatri, zatim dodajte meso i popržite ga.

Mnogi chefovi kažu da je mladu janjetinu dobro peći po 20 minuta za 450 g pa još 20 minuta. Zreliju janjetinu najbolje je peći na nižoj temperaturi, 180 - 190 Celzijevih stupnjeva, nekoliko sati, ovisno o gramaži. Tako će biti najsličnija janjetini s ražnja. Pečete li meso zatvoreno u vrećici za pečenje, glinenoj ili običnoj posudi, dobit ćete meko meso koje podsjeća na peku.

Janjeći but

Pečete li janjeće kotlete, najprije ih popecite u tavi dvije minute sa svake strane i potom završite u pećnici. Za medium će trebati 3 - 5 minuta na 190 Celzijevih stupnjeva, dok meso ne postigne unutarnju temperaturu od 60 Celzijevih stupnjeva. Također, meso uvijek pustite da malo odstoji – oko 15 minuta, prije nego što ga počnete rezati.

Janjeći but, koji je u usporedbi s ostalim komadima janjećeg mesa suh (nema puno unutarnje masnoće), možete kuhati, primjerice pripremiti kalju s kupusom i korjenastim povrćem. Mjerite li unutarnju temperaturu mesa tijekom pečenja, pripazite da termometar ne dodiruje kost jer se temperatura neće pravilno očitati.

Odlučite li peći meso ispod peke, odaberite plećku s rebrima i vratom, a birajte onu koja je svježa, mlada i nemasna. Na popis za kupnju dodajte i krumpir i korjenasto povrće.

Pečete li, primjerice, but u pećnici, možete ga svakih pola sata podlijevati mješavinom ulja, začina i temeljca. Meso koje pečete otkriveno provjeravajte često, podlijevajte ga i premazujte masnoćom koju je pustilo da se ne isuši i zagori. Nemojte bockati meso niti ga zarezivati jer će sokovi iscuriti.

Više savjeta potražite u Školi kuhanja s chefom Mariom Miheljom.

Riječki restoran u kojem se odlazi na pečenu teletinu i janjetinu: Porcije su obilne, a meni s juhom i palačinkama košta 30 eura Restoran Paris u Rijeci - 4 Restoran Paris u Rijeci - 2 Restoran Paris u Rijeci - 1 +0 Restoran Paris u Rijeci - 3

  • #kako kuhati
  • #janjetina
  • #Blagdani
  • #meso
  • #kako odabrati janjetinu
  • #kako ispeći janjetinu
  • #najbolja janjetina
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Idila u Gorskom kotaru: Najljepši planinarski dom u Hrvatskoj
Nestvarno!
Idila u Gorskom kotaru: Planinarski dom kakav ćete teško naći bilo gdje u svijetu
Privatni spa uz šumu i potpunu tišinu: Bijeg kakav nam svima ponekad treba
Kuća za odmor Forest
Privatni spa uz šumu i potpunu tišinu: Bijeg kakav nam svima ponekad treba
Kralj božićnih kolača: Isprobali smo tiramisu panettone, a evo i dojmova...
Topi se u ustima
Kralj božićnih kolača: Isprobali smo tiramisu panettone, a evo i dojmova...
Gdje dočekati 2026.? Crno jajve vam donosi tri novogodišnja bijega za nezaboravan početak godine
Doček Nove
Gdje dočekati 2026.? Crno jaje vam donosi tri povoljna novogodišnja bijega za nezaboravan početak godine
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Čokoladni kolač s čokoladnim ganacheom recept
Tako dobro
Najlakši recept za čokoladni biskvit s čokoladnom glazurom – baš je ekstrasočno i fino
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Stavljate li ga u sarmu? Sporni sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Sto ljudi...
Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Sto ljudi...
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas na istoku Hrvatske! U rijeci pronađeno tijelo
Policija na terenu
Užas na istoku Hrvatske! U rijeci pronađeno tijelo
Objavljena fotografija ubojice iz Međimurja
Potraga
Objavljena fotografija ubojice: Traže ga u dvije države, policija upozorila građane
Litva zbog bjeloruskih balona proglašava izvanredno stanje
Pojačane aktivnosti
Članica NATO-a proglašava izvanredno stanje: "Mogući su i daljnji koraci"
show
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Aleksandra Milinković Dadić čeka prvo dijete s trenerom Vatrenih Marinom Dadićem
baš divno!
Hrvatska voditeljica i kondicijski trener Vatrenih čekaju prvo dijete: ''Level up!''
Šime Elez se ošišao
kako vam se čini?
Pogledajte kako je markantni Šime izgledao ranije, fotke će iznenaditi mnoge!
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Stručnjaci otkrivaju: Ove 3 navike nakon 19 sati smanjuju upalu u tijelu!
Stalno ste umorni i natečeni?
Stručnjaci otkrivaju: Ove 3 navike nakon 19 sati smanjuju upalu u tijelu!
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
Impresivno!
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
Pametnim rješenjem uspjeli obraniti jelku od mačke, pogledajte genijalnu ideju!
Wow!
Pametnim rješenjem uspjeli obraniti jelku od mačke, pogledajte genijalnu ideju!
tech
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Evo i zašto
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
Sve veći problem
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
sport
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
ŠTO KAŽETE NA GRUPU?
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što misli o Vatrenima
dalić otkrio
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što iskreno misli o Vatrenima
Ovo je najbolja skupina za Hrvatsku u ždrijebu Svjetskog nogometnog prvenstva
Slažete se?
Ovo je najbolja skupina za Hrvatsku u ždrijebu Svjetskog nogometnog prvenstva
tv
U dobru i zlu: Večeras u seriji "U dobru i zlu": Presuda koja će promijeniti sve
U DOBRU I ZLU
Večeras u seriji "U dobru i zlu": Presuda koja će promijeniti sve
Skrivena sudbina: Prisjetite se TOP 5 trenutaka napete turske serije "Skrivena sudbina"!
SKRIVENA SUDBINA
Prisjetite se TOP 5 trenutaka napete turske serije "Skrivena sudbina"!
MasterChef: Platinasta kartica večeras je na meti troje izazivača koji će kuhati po nepotpunim receptima!
ČITANJE IZMEĐU REDAKA
Platinasta kartica večeras je na meti troje izazivača koji će kuhati po nepotpunim receptima!
putovanja
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Idila u Gorskom kotaru: Najljepši planinarski dom u Hrvatskoj
Nestvarno!
Idila u Gorskom kotaru: Planinarski dom kakav ćete teško naći bilo gdje u svijetu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
što dalje?
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
Austrijski milijarder i bivši vlasnik Pornhuba zainteresiran za imovinu Lukoila
neočekivan kupac
Austrijski milijarder i bivši vlasnik Pornhuba zainteresiran za imovinu Lukoila
lifestyle
Recept za linzer pitu
Jednostavno je
Linzer-pita je naš favorit ovog Božića, spremile smo je za 15 minuta
Efektne čizme s visokom potpeticom iz ponude trgovina
MALO SJALA I GLAMURA
Ma, predobre! 12 čizama koje bismo voljeli dobiti od sv. Nikole
Nina Badrić u visokim lakiranim čizmama
Lakirani model
Nina Badrić: Ženstvene čizme koje najbolje izgledaju kada se nose uz minicu ili uske hlače
sve
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
ŠTO KAŽETE NA GRUPU?
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što misli o Vatrenima
dalić otkrio
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što iskreno misli o Vatrenima
Recept za linzer pitu
Jednostavno je
Linzer-pita je naš favorit ovog Božića, spremile smo je za 15 minuta
Slika nije dostupna
Pokrovitelj Lidl

Za prste polizati! 7 savjeta uz koje će blagdanska purica biti sočnija nego ikad prije

Nabavite dobro meso, posudite termometar (ako ga nemate) pa prepišite savjete od profića kako biste dobili savršeno pečenje. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close