Pravilnom kupnjom i čuvanjem krumpira itekako možemo uštedjeti na kućnom budžetu jer ćemo spriječiti bacanje hrane, koje ne znači samo obrok manje za nekoga kome je potreban, nego i to da se novac, energija, voda, vrijeme i rad uloženi u proizvodnju ne troše uzalud. Osim toga, na taj način utječemo na očuvanje jedinog doma kojeg imamo. Hrana na otpadu proizvodi veliku količinu metana. Kako trune i razgrađuje se, ona ispušta te štetne plinove koji su 25 puta štetniji od ugljičnog dioksida, u smislu zadržavanja topline u atmosferi.

Krumpir pripremljen na dobar način dobrodošao je gost na tanjuru; kuhani krumpir srednje veličine, od oko 150 grama ima 105 kalorija, te gotovo da i nema masnoće. Sadrži vitamin C, vitamine B skupine i minerale kap što su kalij, fosfor i magnezij.

Kupujete li veću količinu, mudro je najprije kupiti tek pokoji gomolj i provjeriti ga. Prepolovite nekoliko krumpira da biste vidjeli jesu li oštećeni iznutra, a zatim polovicu možete čvrsto stisnuti – izađe li voda, krumpir nije dobar. Protrljate li jednu polovicu o drugu na rubovima bi se trebala pojaviti pjena, a ako ih prislonite, dobar krumpir će se zalijepiti. Također, možete i skuhati jedan krumpir pa ako bude ravnomjerno kuhan, položio je test.

Krumpir Hrana i piće Ma, savršenstvo: Recept za hrskavi krumpir zbog kojeg ćete zaboraviti na meso

Ovisno o sorti i količini škroba razlikuje se i rok trajanja krumpira – one vrste koje ga imaju više mogu se dulje skladištiti. No da bi krumpir kod kuće što dulje trajao važno je već prilikom kupnje odabrati dobru namirnicu. Birajte one krumpire koji nisu oštećeni, tvrdi su, imaju blag miris po zemlji i imaju ujednačenu boju.Krumpiri koji su počeli klijati, ili pak imaju sićušne kapljice u plastičnim pakiranjima nisu dobar odabir.

Želite li da vam krumpir dugo traje, najbolje ga je čuvati u kašetama, košarama ili jutenim vrećama i to na mjestu koje je hladno, zaštićeno od svjetla kako ne bi počeo klijati. Idealna temperatura prostorije za čuvanje krumpira je 4 do 8 stupnjeva Celzija.

Francuski krumpir Hrana i piće Francuski krumpir: Recept za kultno jelo iz 80-ih koje se lako priprema

Osim toga, prostor u kojem ga čuvate trebalo bi se moći prozračiti. Krumpir nikada nemojte čuvati u hladnjaku, niti u društvu jabuka koje ispuštaju etilen, plin koji potiče klijanje. Ako mu je previše toplo, krumpir će gubiti vodu, smežurati se, izgubiti hranjive tvari i brže proklijati, a u vlažnom spremištu može i popljesniviti.

Krumpiri koji sadrže malo škroba pri kuhanju i pečenju zadržavaju oblik, a brašnasti krumpiri će ipak promijeniti izgled – skupiti se i malo smežurati. Sorte koje pri kuhanju ostaju tvrde bolje su za salate, pečenje, kuhanje, gratiniranje i prženje. No za pire, valjuške, okruglice ili krumpire iz folije bolji su izbor brašnaste vrste.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju