Junetina pirjana u crvenom vinu koju Talijani često zovu i samo stracotto di manzo talijanski je klasik koji će oduševiti sve ljubitelje mesa.
Riječ je o svojevrsnoj verziji talijanskog gulaša koji možete pripremiti kad god želite, a posebno će biti ukusna u jesensko vrijeme.
Stracotto di manzo možete poslužiti uz kuhanu tjesteninu, no najčešće se servira uz domaći hrskavi kruh.
Da biste dobili željenu dubinu okusa, koristite kvalitetno crveno vino u receptu. Idealno bi bilo kada biste mogli kuhati s Chiantijem, no možete se poslužiti i domaćim vinima.
U receptu možete koristiti i tvrđe komade junetine. Ne brinite, meso će omekšati tijekom duge termičke obrade u pećnici.
Sastojci:
- 1 kg junetine
- 300 ml kvalitetnog crvenog vina
- 300 ml mesnog temeljca
- 2 luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice brašna
- 2 grančice kadulje
- 1 žlica pirea od rajčice
- biljno ulje za pirjanje
- sol i papar po želji
- svježi peršin za posluživanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva.
- Zagrijte malo ulja u velikoj tavi i na njoj prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte oko 6 do 8 minuta uz često miješanje dok luk ne počinje dobivati lijepu zlatno-smeđu boju.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
- Izvadite pirjani luk i češnjak iz tave i stavite sa strane.
- U istu tavu dolijte još ulja i na njemu prepirjajte meso narezano na kocke otprilike iste veličine.
- Pirjajte oko tri do četiri minute dok meso ne potamni sa svih strana. Posolite i papaprite.
- Dodajte brašno i dobro ga pomiješajte s mesom. Pazite da se ne stvore grudice.
- Podlijte sve zajedno s vinom. Kuhajte sve zajedno par minuta.
- Prebacite tako dobiveno meso u vatrostalnu posudu zajedno s prepirjanim češnjakom i lukom. Podlijte sve zajedno s mesnim temeljcem u koji ste umiješali pire od rajčice. Dodatno posolite i popaprite i dodajte kadulju.
- Vatrostalnu posudu pokrijte aluminijskom folijom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 2,5 do 3 sata.
- Kad je meso gotovo, izvadite kadulju iz posude. Poslužite meso sa svježe nasjeckanim peršinom, kriškom kruha i sezonskom salatom po želji. Dobar tek!
Sve ih treba probati! Recepti za 15 najboljih gulaša na svijetu +2