Junetina pirjana u crvenom vinu koju Talijani često zovu i samo stracotto di manzo talijanski je klasik koji će oduševiti sve ljubitelje mesa.

Riječ je o svojevrsnoj verziji talijanskog gulaša koji možete pripremiti kad god želite, a posebno će biti ukusna u jesensko vrijeme.

Stracotto di manzo možete poslužiti uz kuhanu tjesteninu, no najčešće se servira uz domaći hrskavi kruh.

Da biste dobili željenu dubinu okusa, koristite kvalitetno crveno vino u receptu. Idealno bi bilo kada biste mogli kuhati s Chiantijem, no možete se poslužiti i domaćim vinima.

U receptu možete koristiti i tvrđe komade junetine. Ne brinite, meso će omekšati tijekom duge termičke obrade u pećnici.

Sastojci:

  • 1 kg junetine
  • 300 ml kvalitetnog crvenog vina
  • 300 ml mesnog temeljca
  • 2 luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice brašna
  • 2 grančice kadulje
  • 1 žlica pirea od rajčice
  • biljno ulje za pirjanje
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva.
  2. Zagrijte malo ulja u velikoj tavi i na njoj prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte oko 6 do 8 minuta uz često miješanje dok luk ne počinje dobivati lijepu zlatno-smeđu boju.
  3. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
  4. Izvadite pirjani luk i češnjak iz tave i stavite sa strane.
  5. U istu tavu dolijte još ulja i na njemu prepirjajte meso narezano na kocke otprilike iste veličine.
  6. Pirjajte oko tri do četiri minute dok meso ne potamni sa svih strana. Posolite i papaprite.
  7. Dodajte brašno i dobro ga pomiješajte s mesom. Pazite da se ne stvore grudice.
  8. Podlijte sve zajedno s vinom. Kuhajte sve zajedno par minuta.
  9. Prebacite tako dobiveno meso u vatrostalnu posudu zajedno s prepirjanim češnjakom i lukom. Podlijte sve zajedno s mesnim temeljcem u koji ste umiješali pire od rajčice. Dodatno posolite i popaprite i dodajte kadulju.
  10. Vatrostalnu posudu pokrijte aluminijskom folijom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 2,5 do 3 sata.
  11. Kad je meso gotovo, izvadite kadulju iz posude. Poslužite meso sa svježe nasjeckanim peršinom, kriškom kruha i sezonskom salatom po želji. Dobar tek!

Sve ih treba probati! Recepti za 15 najboljih gulaša na svijetu Gulaš od junetine Gulaš od zečetine Hasenpfeffer Grčki gulaš stifado +2 Irski gulaš s tamnim pivom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju