Galerija Tušt ili portulak - 7 3 Tušt ili portulak - 1 3 Tušt ili portulak - 5 3 Tušt ili portulak - 4 3  U svijetu prepunom egzotičnih supernamirnica, jedna skromna biljka često ostaje nezapažena – sve dok je ne pokušamo iskorijeniti iz vrta. Riječ je o tuštu (poznatom i kao portulak, lat. Portulaca oleracea), jednogodišnjoj biljci koja se često smatra tek korovom, iako je zapravo riječ o prirodnom multivitaminu.

U trendu Kadulja - 1 Kadulja ili žalfija Više od začina: Čudesna mediteranska "biljka koja liječi sve" Cascada cottage Barilović - 12 Između Rijeke i Zagreba Iznad rijeke: Kuća stvorena za uživanje i dugi oproštaj od ljeta Napravite gulaš od sastojaka koje pronađite u svojem hladnjaku i smočnici Tjedni jelovnik 7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja se rade kada treba "počistiti" ostatke iz hladnjaka

Tušt se može pohvaliti izuzetnim sastavom i nutritivnim bogatstvom. U 100 grama sadrži svega 16 kalorija, ali zato obiluje vitaminima A, C, B-kompleksom, mineralima poput magnezija, kalcija, željeza, cinka, kalija te omega-3 masnim kiselinama, kojih ima više nego bilo koja druga lisnata biljka.

Posebno je vrijedan zbog visokog udjela gama-linolenske kiseline (GLA) i alfa-linolenske kiseline (ALA) – omega-3 masnih kiselina koje dokazano štite srce, smanjuju upale reguliraju razinu šećera u krvi i odlične su za zdravlje mozga. Za razliku od ribljeg ulja, tušt ne sadrži kolesterol, što ga čini idealnim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina, posebno za vegetarijance i vegane.

Zahvaljujući antioksidansima i protuupalnim spojevima, tušt smanjuje rizik od kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, visokog krvnog tlaka i dijabetesa. Pomaže u regulaciji kolesterola, šećera u krvi i probave, a smiruje žgaravicu i crijevne upale. Neka istraživanja ukazuju i na njegov blagotvoran učinak na imunitet, kožu i oporavak organizma. Ipak, tušt sadrži i oksalate koji mogu potaknuti nastanak bubrežnih kamenaca, pa imate li problema s bubrezima, posavjetujte se s liječnikom prije konzumacije tušta.

Iako je danas kod nas gotovo zaboravljen, tušt je bio cijenjen još u doba Rimskog Carstva kada je bio uobičajen dio svakodnevne prehrane, još je prisutan u brojnim tradicionalnim kuhinjama – na primjer grčkoj, turskoj, indijskoj i meksičkoj.

Tušt je jednostavno uklopiti u prehranu jer se može jesti i sirov i termički obrađen, a jednako je ukusan u salatama, smoothiejima, omletima, kao pesto ili dodatak varivima.

Ako berete tušt koji ste donedavno smatrali korovom, pazite da to ne činite u blizini prometnica. Također, vrlo ga je jednostavno uzgojiti, a i s cvatom u ružičaste, ljubičaste, žute i narančaste boje, kao i prepoznatljivim debelim listićima vrlo je dekorativan, pa razmislite i tome da ga sami posadite i uzgojite. Vrlo je zahvalan i ne traži mnogo brige, brzo klija i – regenerira se nakon svakog branja.

Jeste li znali? 7 razloga zašto bismo češće trebali jesti šljive Šljive - 5 Šljive - 4 Šljive - 2 +2 Šljive - 1