• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Jeste li znali

Zabranjena hrana: Omiljeni francuski sir koji slast duguje - grinjama

Sirne grinje napadaju sir, izjedaju koru i stvaraju površinu nalik mjesečevoj, a što je sir stariji, to mu je kora tvrđa i prošaranija...
Punkufer avatar placeholder
N.B. 30.08.2025 07:18 komentari
viber Created with Sketch.
Mimolette - 4
Mimolette - 4 (Foto:Shutterstock)

Galerija Mimolette - 1 0 Mimolette - 3 0 Mimolette - 2 0 Mimolette - 4 0 Mimolette, francuski sir koji ćete prepoznati po narančastoj boji i zaobljenom, loptastom obliku ima vojsku obožavatelja - i uzbudljivu prošlost. Taj tvrdi sir od kravljeg mlijeka, koji nalikuje kakvoj hrapavoj dinji, pravi se u Normandiji, Bretanji, Nord-Pas de Calaisu i drugim dijelovima Francuske. Neki kažu da potječe iz Lillea u Francuskoj, dok drugi smatraju da je prvi put napravljen u Nizozemskoj.

U trendu Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa Kolač od mrkve Jednostavno Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja Sanski Most Impresivna okolica Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka

U vrijeme vladavine kralja Luja XIV., njegov ministar – Colbert zabranio je uvoz mnogih stranih proizvoda, poput edamera. U Flandriji, na krajnjem sjeveru Francuske, gdje su seljani imali snažne veze s Nizozemskom, taj im je sir posebno nedostajao. Čak se i danas u tom dijelu Francuske može čuti nizozemski kao materinji jezik.

Edamer se jedno vrijeme krijumčario u Francusku unatoč kraljevoj zabrani. Prema jednoj od teorija, flandrijski ljubitelji edamera su iz prkosa proizveli sir prema istoj osnovnoj recepturi. Francuzi, kao Francuzi – dodali su malo šarma. Promijenili su edameru oblik i boju. Kako bi se razlikovao od nizozemskog rođaka, mlijeku su tijekom pripreme dodavali prirodnu boju - annatto, narančasto-crveno sjeme zimzelenog annatto drveta, autohtonog Južnoj Americi. Ime pak ovaj sir duguje riječi “molle”, što znači mekano, radi kore koja se s vremenom stvrdne.

Kako se radi sir? 

Danas se Mimolette radi strojno. Nakon što se zagrije mlijeko dodaju se enzimi i započinje proces grušenja, koji odvaja krutu tvar od sirutke. Dok se mlijeko zgrušava, dodaje se annatto, prirodno bojilo dobiveno iz sjemenki. Dok se mlijeko gruša, pripremaju se kalupi, obloženi mrežicom kako bi se sir zadržao u tradicionalnom okruglom obliku dok se cijedi i suši. Nakon prešanja i sušenja kolutovi sira zatim idu u kupku sa soli kako bi se izvukao višak vlage. Nakon toga sir se stavlja na police i spreman je za sljedeći korak – zrenje u podrumima.

Dok stoje na drvenim daskama sirevi se ručno okreću svaka dva dana. Oko šest mjeseci nakon početka zrenja sirevi se kuckaju drvenim čekićem. Ako sir previše vibrira, smatra se da u njemu ima zraka pa se prodaje kao mladi sir (do 6 mjeseci starosti). Ako je zvuk prigušen, ostavlja se da dozrijeva dulje – najčešće do 24 mjeseca. Nakon toga postaju izrazito tvrdi i teško se režu.

Jeune (mladi) Mimolette zrije tri mjeseca, a demi-vieille šest mjeseci. Obje verzije su slađe i kremastije od starijih sorti. Vieille Mimolette odležava 12 mjeseci i ima orašast okus i čvršću teksturu. Sve preko 12 do 18 mjeseci naziva se extra-vieille. Grand réserve Mimolettes,  odležavaju dvije godine ili dulje, ali se takvi ne viđaju često. 

Ozloglašene grinje 

Nakon zrenja na drvetu, sirevi se premještaju u prostoriju gdje leže na mrežicama, što omogućuje da prirodna plijesan ravnomjerno obloži cijeli sir. Tijekom ovog razdoblja poznate (ili ozloglašene) sirne grinje napadaju sir, izjedajući koru i stvarajući površinu nalik mjesečevoj. Što je sir stariji, to mu je kora tvrđa i prošaranija.

Završni korak uključuje ručno četkanje sira ili uklanjanje grinja komprimiranim zrakom. Ako koja i preživi, skončat će u vakuumiranom pakiranju. Upravo radi nesretnih grinja, Mimolette je jedno vrijeme bio zabranjen u SAD-u, zbog odluke Uprave za hranu i lijekove (FDA). Srećom po ljubitelje francuskog sira, danas slobodno mogu u njemu uživati gdje god se nalazili.

Zdraviji od običnog: Crni kukuruz koji je ovih dana hit na Strossmayerovom trgu u Zagrebu Crni kukuruz - 4 Chicha morada Crni kukuruz - 2 +11 Crni kukuruz - 1

 

  • #Jeste li znali
  • #sir
  • #Mimolette
  • #francuski sir
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Oko 9000 eura za 500 grama sušene mandarine? Skupocjena namirnica koja liječi i sladi
Miris zlata
Skupocjena namirnica koja liječi i sladi: Plaćaju i 17 tisuća eura za kilogram korice mandarine
U mikrovalnoj, tavi i pećnici: 3 genijalna načina za savršeno pečene kestene
Odlični!
Pali svaki put: 3 genijalna načina za savršeno pečene kestene
Puna okusa i iznenađenja: Gusta juha od mrkve i jabuke
Neobično fina
Puna okusa i iznenađenja: Gusta juha od mrkve i jabuke
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Kremaste i ukusne
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Hrvatska putovnica je jača od američke
Henley Passport Indeks
Objavljena nova lista najmoćnijih putovnica svijeta, a Hrvatska je jača čak i od SAD-a
Tajne profesionalaca: Kako savršeno skuhati tjesteninu?
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje kako savršeno skuhati tjesteninu
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
Šok u Poljskoj
Gotovo 30 godina laži! Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
Strava u Njemačkoj: Šetači u šumi pronašli tijelo, vjeruju da je to dječak koji je nestao
strava u njemačkoj
Fabian (8) je nestao u petak, a sada su šetači u šumi pronašli tijelo djeteta
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Mama Stjepana Vukadina proslavila 55. rođendan
raznježio objavom
Kako izgledaju roditelji chefa Vukadina? Pokazao ih je posebnim povodom
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
zabava
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Presmiješno
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
Genijalno!
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
tech
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
Službena najava
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
sport
Hrvatska protiv Brazila i Kolumbije uoči SP 2026.
Finale prije finala
Bombastična vijest: Evo protiv koga će Hrvatska igrati uoči Mundijala
Noćna mora bez kraja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Nevjerojatno
Noćna mora se nastavlja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Užas u Scumacherovoj vili: Australski vozač optužen da je silovao Michaelovu medicinsku sestru
priznao odnos
Užas u Schumacherovoj vili: Australski vozač optužen da je silovao Michaelovu medicinsku sestru
tv
MasterChef: Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
SAMO JAKO!
Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
MasterChef: Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
NE PROPUSTITE!
Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
putovanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
novac
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Bienenstich ili pčelinji ubod: Recept za kolač koji svi traže
Savršenstvo!
Njemački kolač odličan je primjer da su jednostavne slastice najbolje, zato svi traže baš ovaj recept
Stan u zagrebačkoj Dubravi uređen s puno duše i šarma
KAO MALI RAJ
Stan u zagrebačkoj Dubravi pun duše i šarma, ali kuhinja je ipak najposebnija
Ulična moda Zagreb u tenisicama s povišenom petom Isabel Marant
I BOJA JE DIVNA
Tenisice sa zagrebačke špice koje mogu zamijeniti štikle, a uz fini kaput izgledaju zakon
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Mama Stjepana Vukadina proslavila 55. rođendan
raznježio objavom
Kako izgledaju roditelji chefa Vukadina? Pokazao ih je posebnim povodom
Mandarina - 5
Miris zlata

Skupocjena namirnica koja liječi i sladi: Plaćaju i 17 tisuća eura za kilogram korice mandarine

Što su starije, sušene korice mandarina u Kini se više cijene, a za stanovnike Xinhuija, to je miris zlata... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close