Kada turisti počnu otkrivati hrvatske švargle, krvavice, tripice i raznorazne iznutrice, nerijetko ostanu iznenađeni – pa čak i "uvrijeđeni" našom kuhinjom. I dok Hrvati većinom nemaju ništa protiv dobrih starih specijaliteta, na putovanjima će nerijetko odbiti kakvo jelo inozemnih baka ako nisu navikli na okuse. Na popisu jela koja stranci ne vole svaka zemlja može ponuditi ponešto svojim kuhinjama, pa krenimo…

Pire na žlicu

Ugledate li na belgijskom jelovniku kedul, taatjespap ili stampers, razmislite dvaput. Radi se o juhi koja podsjeća na rijetki pire od krumpira s mlaćenicom. Ponekad može sadržavati veliku količinu maslaca, krišku sira, jaje ili rakove. Belgijanci ovo jelo tradicionalno poslužuju na Veliki petak, ali jedu ga i tijekom cijele godine.

Mak, šećer i valjušci

Onima koji su odrastali na rezancima s makom austrijski mohnnudeln možda i ne bi bio mrzak, ali turisti se najčešće ne oduševljavaju kombinacijom valjušaka, rastopljenog maslaca, maka i šećera. Za taj specijalitet Austrijanci rade tjesteninu koja podsjeća na šufnudle.

50 veličanstvenih: Među najboljim pizzerijama u Europi i jedna hrvatska Pizza Pizza Italija/Ilustracija +2 Papavero Pizza & Food Lab - 2

Omraženi namaz

Marmite ili voliš ili izbjegavaš u širokom luku. Britanski namaz od ekstrakta kvasca prepoznaje se po smeđoj boji – i jedinstvenom, slanom okusu. Britanci ga jedu na tostu ili u sendvičima, a većina stranaca proba ga samo jednom.

Sir poput karamele

Skandinavci su poznati po hrani opojnih mirisa i izraženih okusa koje turisti ne podnose. Jedna od takvih je norveški gjetost, meki, pomalo ljepljiv sir koji okusom izgledom podsjeća na karamel. Radi se tako da se sirutka kuha do iznemoglosti, sve dok ne postane istovremeno slana i slatka i dobije se sir koji je izvan uobičajene kategorije.

Konjetina u Italiji

Talijanska kuhinja jedna je od najpopularnijih na svijetu, ali turisti se često šokiraju kada u mesnicama vide konjetinu. Talijani meso konja preporučuju jer obiluje željezom i pripremaju kao govedinu ili divljač. No stranci koji posegnu za primjerice bresaolom od konjetine, misleći da se radi o nekom mesnom klasiku, često budu iznenađeni.

7 jela za svaki dan ovoga tjedna koja će biti gotova za 30 minuta ili manje Američke pogačice s čokoladom Pečeni krumpir s piletinom i špekom Stir fry riža +0 Tjestenina s kobasicama u kremastom umaku

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju