Quiche je nadaleko poznata francuska slana pita koja se sastoji od pečenog tijesta prelivenog i zapečenog s nadjevom na bazi jaja, sira i vrhnja.
U quiche se mogu dodati razni sastojci – od mladog špinata i poriluka do komadića špeka. U proljetno vrijeme, pak, iznimno su popularne kombinacije ove slane pita sa sezonskim šparogama.
Donosimo vam jednostavan recept za pripremu quicha uključujući i za tijesto koje možete složiti od samo tri sastojka.
Sastojci za quiche sa šparogama:
Sastojci za tijesto:
- 265 g bijelog brašna
- 150 g hladnog maslaca
- 2-3 žlice ledeno hladne vode
Sastojci za nadjev:
- 375 ml slatkog vrhnja
- 300 g očišćenih šparoga
- 130 g naribanog sira gruyere
- 125 ml punomasnog mlijeka
- 4 velika jaja
- sol i papar po želji
- maslac po želji
Podloga za quiche:
- Hladni maslac narežite na kocke. Stavite ga u sjeckalicu povrća zajedno s brašnom i pulsirajte sve zajedno dok ne dobijete smjesu mrvičaste teksture.
- Postepeno dodajte ledeno hladnu vodu u smjesu. Na pobrašnjenoj površini ručno oblikujte dobivenu smjesu u glatku kuglu tijesta.
- Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite pola sata u hladnjak.
- Tijesto razvucite u krug debljine oko tri milimetra.
- Razvučeno tijesto stavite u namašćenu okruglu posudu za pečenje quicha. Ispikajte površinu vilicom. Preko tijesta stavite papir za pečenje te površinu ispunite utezima za pitu ili sirovom rižom.
- Stavite peći tijesto u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva 20 minuta.
- Potom smanjite temperaturu na 160 Celzijevih stupnjeva, uklonite papir i nastavite peći tijesto još 15-ak minuta ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Dok se tijesto peče, pripremite ostale sastojke. Šparoge očistite, narežite na manje komade i kratko prepirjajte na maslacu. Stavite sa strane.
- Jaja izmutite zajedno sa slatkim vrhnjem, mlijekom, naribnim sirom, solju i paprom.
- Preko ispečene podloge stavite prepirjane šparoge, a preko svega prelijte smjesu na bazi vrhnja, jaja i sira.
- Vratite quiche u pećnicu i pecite još otprilike 45 minuta na 160 Celzijevih stupnjeva, odnosno dok se nadjev ne stvrdne i termički ne obradi do kraja.
- Poslužite toplo sa salatom po želji. Dobar tek!
Kako ih čuvati, pohraniti, čistiti? Važni koraci u pripremi šparoga koji mogu napraviti veliku razliku +0