Quiche je nadaleko poznata francuska slana pita koja se sastoji od pečenog tijesta prelivenog i zapečenog s nadjevom na bazi jaja, sira i vrhnja.

U quiche se mogu dodati razni sastojci – od mladog špinata i poriluka do komadića špeka. U proljetno vrijeme, pak, iznimno su popularne kombinacije ove slane pita sa sezonskim šparogama.

Donosimo vam jednostavan recept za pripremu quicha uključujući i za tijesto koje možete složiti od samo tri sastojka.

Sastojci za quiche sa šparogama:

Sastojci za tijesto:

  • 265 g bijelog brašna
  • 150 g hladnog maslaca
  • 2-3 žlice ledeno hladne vode

Sastojci za nadjev:

  • 375 ml slatkog vrhnja
  • 300 g očišćenih šparoga
  • 130 g naribanog sira gruyere
  • 125 ml punomasnog mlijeka
  • 4 velika jaja
  • sol i papar po želji
  • maslac po želji

Podloga za quiche:

  1. Hladni maslac narežite na kocke. Stavite ga u sjeckalicu povrća zajedno s brašnom i pulsirajte sve zajedno dok ne dobijete smjesu mrvičaste teksture.
  2. Postepeno dodajte ledeno hladnu vodu u smjesu. Na pobrašnjenoj površini ručno oblikujte dobivenu smjesu u glatku kuglu tijesta.
  3. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite pola sata u hladnjak.
  4. Tijesto razvucite u krug debljine oko tri milimetra.
  5. Razvučeno tijesto stavite u namašćenu okruglu posudu za pečenje quicha. Ispikajte površinu vilicom. Preko tijesta stavite papir za pečenje te površinu ispunite utezima za pitu ili sirovom rižom.
  6. Stavite peći tijesto u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva 20 minuta.
  7. Potom smanjite temperaturu na 160 Celzijevih stupnjeva, uklonite papir i nastavite peći tijesto još 15-ak minuta ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  8. Dok se tijesto peče, pripremite ostale sastojke. Šparoge očistite, narežite na manje komade i kratko prepirjajte na maslacu. Stavite sa strane.
  9. Jaja izmutite zajedno sa slatkim vrhnjem, mlijekom, naribnim sirom, solju i paprom.
  10. Preko ispečene podloge stavite prepirjane šparoge, a preko svega prelijte smjesu na bazi vrhnja, jaja i sira.
  11. Vratite quiche u pećnicu i pecite još otprilike 45 minuta na 160 Celzijevih stupnjeva, odnosno dok se nadjev ne stvrdne i termički ne obradi do kraja.
  12. Poslužite toplo sa salatom po želji. Dobar tek!

Kako ih čuvati, pohraniti, čistiti? Važni koraci u pripremi šparoga koji mogu napraviti veliku razliku Pita od lisnatog tijesta sa šparogama i sirom Šparoge Šparoge se sjajno sljubljuju s ribom +0 Šparoge sa šibenske tržnice

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju