Šparoga je samonikla biljka iz porodice ljiljana koja se na području Mediterana jede već zadnjih 2000 godina. U Hrvatskoj su osobito popularna jela sastavljena od šparoga i jaja.

Napraviti možete sve od ukusne salate od kuhanih jaja i šparoga do slasnog omleta s ovim slanim povrćem.

Dodatnu slast omletu od šparoga dat će komadići sira. Iako možete upotrijebiti punomasne tvrde sireve poput gaude ili edamera, uz ovo jelo lijepo će se sljubiti i neki mekaniji bijeli sirevi poput fete.

Sastojci:

  • 6 šparoga
  • 3 jaja
  • 1 žlica maslaca
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji
  • sir po želji

Priprema:

  1. Očistite šparoge na pravilan način.
  2. Kratko ih blanširajte u vrućoj zasoljenoj vodi – minutu ili dvije, pa ih prebacite pod hladnu vodu. Ocijedite ih i stavite sa strane. Dvije šparoge narežite na manje komade.
  3. U zdjelici pomiješajte jaja sa solju i paprom.
  4. U tavi s neprianjajujućim dnom zagrijte jednu žlicu maslaca i malo biljnog ulja.
  5. Kada je maslac rastopljen, a tava vruća – ulijte jaja. Prodrmajte tavu da se jaja ravnomjerno rašire po površine tave.
  6. Pustite da se jaja kratko zapeku – oko 20 sekundi, a potom dodajte nasjeckane šparoge i nešto sira.
  7. Pecite sve zajedno nekoliko minuta, pa špatulom preklopite polovicu jaja i nastavite peći još oko jedne minute.
  8. Poslužite omlet s preostalim kuhanim šparogama i sirom po želji. Dobar tek!

5 jela sa šparogama koja morate probati ovog proljeća Pečene šparoge s Šparoge se sjajno sljubljuju s ribom Quiche sa sirom i šparogama +0 Šparoge u lisnatom tijestu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju