Šparoga je samonikla biljka iz porodice ljiljana koja se na području Mediterana jede već zadnjih 2000 godina. U Hrvatskoj su osobito popularna jela sastavljena od šparoga i jaja.
Napraviti možete sve od ukusne salate od kuhanih jaja i šparoga do slasnog omleta s ovim slanim povrćem.
Dodatnu slast omletu od šparoga dat će komadići sira. Iako možete upotrijebiti punomasne tvrde sireve poput gaude ili edamera, uz ovo jelo lijepo će se sljubiti i neki mekaniji bijeli sirevi poput fete.
Sastojci:
- 6 šparoga
- 3 jaja
- 1 žlica maslaca
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
- sir po želji
Priprema:
- Očistite šparoge na pravilan način.
- Kratko ih blanširajte u vrućoj zasoljenoj vodi – minutu ili dvije, pa ih prebacite pod hladnu vodu. Ocijedite ih i stavite sa strane. Dvije šparoge narežite na manje komade.
- U zdjelici pomiješajte jaja sa solju i paprom.
- U tavi s neprianjajujućim dnom zagrijte jednu žlicu maslaca i malo biljnog ulja.
- Kada je maslac rastopljen, a tava vruća – ulijte jaja. Prodrmajte tavu da se jaja ravnomjerno rašire po površine tave.
- Pustite da se jaja kratko zapeku – oko 20 sekundi, a potom dodajte nasjeckane šparoge i nešto sira.
- Pecite sve zajedno nekoliko minuta, pa špatulom preklopite polovicu jaja i nastavite peći još oko jedne minute.
- Poslužite omlet s preostalim kuhanim šparogama i sirom po želji. Dobar tek!