Šparoga je samonikla biljka iz porodice ljiljana koja se na području Mediterana jede već zadnjih 2.000 godina. Jestiv je tek njeni manji dio, zato je važno pri čišćenju šparoga ukloniti zadebljale, drvenaste dijelove pri dnu, a za pripremu jela iskoristiti tek mekane vrhove.

Otkrijte kakav je sastav šparoga, i zašto ih je poželjno što češće koristiti u proljetnim kulinarskim igrama.

1. Zdrava i dijetalna

Šparoga je bogata hranjivim tvarima. Sadrži vitamine, minerala i značajnu količinu prehrambenih vlakna. U stotinu grama šparoga nalazi se samo 20 kalorija, pa je riječ o niskokaloričnoj namirnici koja se osobito preporučuje bolesnicima, ili osobama na striktnom režimu prehrane.

2. Čuva srce

Ovo povrće ima flavonoide i saponine sa snažnim antiupalnim svojstvima koje čuvaju srce i krvne žile. Flavonoidi u šparogama smanjuju loše razine kolesterola i krvni tlak te tako preventivno djeluju na zdravlje cijelog kardiovaskularnog sustava.

Šparoge - 1 Šparoge - 1 (Foto: Getty Images)

3. Jača kosti

Mlijeko i mliječni proizvodi nisu jedini zaštitnici zdravih i jakih kostiju. Naprotiv, šparoge su odličan izvor vitamina K koji je važan za sintezu proteina osteokalcina koji jača kosti. Ovaj vitamin sprječava kalcifikaciju tkiva koja može dovesti do raznih bolesti uključujući i aterosklerozu.

Avokado - 1 Hrana i piće 5 razloga zašto biste trebali probati avokado

4. Pokretačica probave

Prehrambena vlakna  a zdravlju probavnog sustava doprinosi i tvar inulin. Njime se hrane dobre bakterije u želucu, koje poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari, te smanjuju opasnost od dobivanja alergija ili raka crijeva.

5. Čisti organizam od toksina
Šparoge obiluje antioksidantom glutationom, koji je važan je cjelokupno zdravlje organizma. On snaži organizam, sudjeluje u sintezi proteina i rastu stanica, te predstavlja jedno od najjačih sredstva za izbacivanje toksina iz tijela.

Đumbir Hrana i piće Kad prehrana u "karanteni" dođe na naplatu: 7 namirnica koje smanjuju mučninu i želučane tegobe

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju