Indonezijski otok Sumatra dom je vrlo poznate vrste curryja – rendanga. Ovo bogato, aromatično i iznimno ukusno jelo priprema se s mesom, kokosom i raznim začinima.

U receptu slobodno upotrijebite žilavije dijelove mesa poput juneće lopatice. Rendang se obično kuha tijekom dugog vremena kako bi meso postalo nevjerojatno mekano, a umak se reducirao.

U popisu namirnica vidjet ćete neke sastojke koji se ne mogu pronaći u „običnim“ trgovinama poput korijena galangala, tamarind paste i lišća limete. Takvu vrstu namirnica možete kupiti u specijaliziranim trgovinama azijske prehrane ili na internetu.

Da biste pripremili rendang kod kuće trebat će vam nešto više od dva sata. No to je jedan od onih recepata koje možete pustiti da se krčkaju na štednjaku na laganoj temperaturi dok vi obavljate neke druge stvari po kući.

Sastojci za curry od junetine:

  • 1 kg junetine
  • 300 ml mesnog temeljca
  • 300 ml kokosova mlijeka
  • 35 g naribanih listića kokosa
  • 4-5 češnja češnjaka
  • 4 lista limete
  • 3 crvenih čili papričica
  • 3 zvjezdanog anisa
  • 2 žlice tamarind paste
  • 1 luk
  • 1 stapka limunske trave
  • 1 štapić cimeta
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica naribanog korijena galangala
  • 1 komadić svježeg đumbira veličine oko 2,5 cm
  • 1 čajna žličica mljevenog korijandera
  • 1 čajna žličica mljevenog kumina
  • biljno ulje za pirjanje
  • sol i papar po želji

Priprema curryja od junetine:

  1. U blenderu napravite curry pastu od jednog očišćenog luka, stapke limunske trave, galangala, češnjaka, đumbira i čili papričica. Blendajte sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Stavite naribani kokos u tavu i zagrijete ga na štednjaku na srednje jakoj vatri. Nježno tostirajte kokos oko pet do šest minuta dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite kokos iz tave i stavite sa strane.
  3. U istoj tavi zagrijte nešto ulja, pa na njemu prepržite pripremljenu curry pastu. Pržite je oko četiri do pet minuta.
  4. Dodajte mljeveni korijander, kumin, štapić cimeta i zvjezdani anis u tavu i nastavite sve zajedno pržiti još jednu do dvije minute.
  5. Ubacite u tavu i junetinu narezanu na kocke, posolite je i popaprite, pa ju prepržite u curry pasti oko četiri do pet minuta.
  6. Podlijte meso s temeljcem i kokosovim mlijekom.
  7. Umiješajte i tamarind pastu, tostirani kokos, šećer i listove limete. Sve dobro promiješajte, smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj temperaturi oko dva sata uz povremeno miješanje, odnosno dok meso ne omekša.
  8. Poslužite uz kuhanu rižu. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju