U restoranu Il Camino na zapadnom dijelu Zagreba, u Novoj Galeriji prošle godine se s novim vlasnicima otvorilo i novo poglavlje gastronomske priče. Zaokret od talijanske kuhinje s kojom je započela nekadašnja vlasnica Josipa Pavičić, prema odležanim komadima mesa i svjetskoj kuhinji djelomično inspiriranom street foodom pokreće chef Tomislav Antolić sa svojim kulinarskim timom.

Moderan, ali toplo uređen prostor zadržao je svoje konture no kuhinja se prilagodila novom smjeru. U prostranom interijeru s visokim stropovima, zelenilom na policama, kao i zanimljivim detaljima, pogled šara do male galerije idealne za goste koji žele privatnost na kakvom poslovnom ručku. Zatim kreće dalje, do terase i vraća se, zaustavlja  na hladnjaku s biranim komadima mesa poput T-bonea i ribeyea koji odležavaju po 40 dana. U Il Caminu puno pozornosti i pažnje pridaju mesu, od odabira premium četvrti i pandlanja do pripreme i to ne samo kada je riječ o steakovima, nego i burgerima, pljeskavicama i ćevapima za koje teletina i junetina uvijek „odleže svoje“ prije nego što se nađu na grillu.

Jedan od unikata koje možete kušati u Il Caminu je Smoked burger koji se poslužuje uz spektakl gustog dima što se puši u zvonu koje dolazi pred gosta. Između brioche peciva možete očekivati juneće meso koje je odležavalo danima u kombinaciji sa salatom, rajčicom, cheddar sirom i grillanim špekom. Sve to zaokružuju dvije vrste umaka - bbq i onaj od meda, domaće majoneze i začinskih trava.

Chef Antolić s puno strasti priča o umacima za koje smatra da su duša burgera i djelić slagalice po kojem se burger razlikuje od mjesta do mjesta. Razlog takvom pristupu možemo potražiti u Tomislavom zanimanju prema fine diningu, koje mu služi kao odskočna daska kad je riječ o smišljanju kreativnih jela, uključujući i burger iz dimilice s biranim drvetom.

Il Camino - 1 Il Camino - 1 (Foto: Fidelis studio)

Osim Smoked burgera popularan je i onaj s biftekom u kojem se krije slagalica ljutih papričica, rikole i dimljenog sira. Priča nam chef da je upravo taj burger omiljen među sportašima kojima nije problem ni potegnuti s drugog kraja grada da bi se izguštali u bifteku. Tko poželi, uz burgere može naručiti rustikalne krumpiriće s korom, pomfrit od batata, krokete, valjuške sa svježim kravljim sirom, povrće sa žara – ili neki drugi prilog s jelovnika na kojem je većina stvari domaća.

U Il Caminu sve što mogu rade sami, uključujući i sourdough kruh neodoljivo hrskave korice od kvasa starog tri godine. Neki gosti znaju doći samo po kruh i uzeti ga za van, prča nam chef koji je znanje o fermentacijama i pripremi kruha usavršavao stažirajući.

Među domaćom tjesteninom najviše zanimanja bude calamaretti što neodoljivo podsjećaju na kolutiće lignji, a najčešće se i poslužuju uz morske specijalitete. Na kvaliteti namirnica se ne štedi, kako mesa koje dobivaju od nekoliko mesara ovisno o ponudi tako i voća i povrća što većinom dolazi iz Metkovića. Da ponudu diktira sezona vidi se u ponudi dnevnih jela, ali i deserata. Tomislavu Antoliću ljubav prema slastičarstvu upisana je u genetski kod - još je kao dječak otkrivao žicu za slatkim dok bi pomagao mami u kuhinji da bi koju godinu kasnije puno naučio uz mentora Roberta Bašića.

Stoga ne čudi da je Il Camino dobro odredište i za ljubitelje slatkiša. Čokolada, osvježavajuće voće i hrskavi elementi izmjenjuju se u slatkim kreacijama za koje se nađe mjesta i nakon raskošnog ručka. Osim tartova i mousseva omiljene su i savijače za koje kore ne kupuju nego rade sami, a potom pune sezonskim voćem. U svakom slučaju, vrijedi ostaviti i nešto mjesta za slatko na kraju. 

Pored Zagreba: Mjesto gdje se uživa u domaćoj veganskoj hrani po fer cijenama Academia - 8 Academia - 7 Academia - 6 +4 Academia - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju