Marija Bistrica ima pravu poslasticu za vegane. Hotel Kaj predstavio je novi jelovnik restorana Academia, gdje se od lokalnih domaćih namirnica, uz klasičnu kuhinju pripremaju i kreativna veganska jela po prijateljskim cijenama. Hotel Kaj je posebno ponosan jer je ispunio sve uvjete za Vegan Welcome – Vegan Friendly certifikat i tako ušao u svjetsku ponudu Vege hotel.

Novu ponudu osmišljava i priprema chefica Danijela Vitez sa svojim mladim i entuzijastičnim timom. U sklopu hotela Kaj nalazi se vrt kojeg sami obrađuju i održavaju te koriste vlastiti mladi luk, rotkvicu, ciklu, papriku, rajčicu, krumpir i začinsko bilje. Kroasane, peciva i kruh sami peku, kao i kolače, torte te pripremaju sladoled bez aditiva

„Svaka dobra gastro priča kreće od namirnice, a svježe i prirodno uzgojene namirnice prvi su korak prema košari okusa maštovitih menija“ – kaže Danijela Vitez, naglašavajući kako joj je najveće priznanje zadovoljstvo gostiju i njihova želja da se ponovo vrate i probaju nešto novo.

Na nedavnom predstavljanju jelovnika gostima se osobito svidio maštovit tanjur s kremastom kvinojom i dimljenim tempehom uz dodatak klica soje i tapenadom od crnih maslina, kao i njoki od koprive i rikule u umaku od šampinjona te kremasti rižoto s gljivama. Jedan od primjera kako za slasna jela ne trebaju komplicirani sastojci je i vegan pumpkin curry od butternut buče i slanutka uz dodatak kokosovog mlijeka, curryja, đumbira i kurkume.

Osim veganske ponude na jelovniku ćete naći i klasična jela, poput tatarskog bifteka koji na stol dolazi s kriškama toplog tosta, raviola od cikle punjenih raguom od mlade teletine te Jakobove kapice (marinirane i dimljene) na podlozi od batata s kus kusom. Od glavnih jela vrijedi izdvojiti i srneće odreske s kruškom i brusnicama uz ragu od boba i pire od korabice.

Restoran Academia Bluesun Hotela Kaj u Mariji Bistrici poznat je i po desertima. U jelovniku ćete naći Čokoladni creme brulée i Kesten šumu, a ljubazno osoblje će vam preporučiti i Snickers ili desert s kavom. Višnja i Karamelizirana jabuka slastičarska su remek-djela. Tako Višnja ima sjajni omotač od čokolade ispod kojeg je pjena od vanilije, a u sredini mami kompot od višnje. Zelene su jabuke pak ispunjene bijelom veganskom čokoladom i sitno sjeckanom, pa pečenom i začinjenom jabukom. Uz sjajnu ponudu predjela, glavna jela i deserte Academia ima bogatu ponudu vina koja se s njima mogu sljubiti pa ako odlučite krenuti prema Mariji Bistrici slobodno se prepustite gurmanskom istraživanju.

Svjetski dan vlažnih staništa: Sačuvajmo rijeke, jezera i močvare koje nestaju 3 puta brže od šuma +0 Mrtvica Čambina uz rijeku Dravu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju