Ako pitate Norvežane na koje su tradicionalne namirnice ponosni, u top tri izbora zasigurno će se istaknuti losos. Upravo Norveška, kao najveći svjetski proizvođač lososa, našla je različite načine da svjetske kuhinje i njihove namirnice sljubi s onim na što je najponosnija. Jedno od tih jela zasigurno je namaz od dimljenog lososa u kojem jednu od glavnih uloga igraju crne masline, maslinovo ulje, vlasac i krem sir.
Ovaj jednostavni namaz bit će gotov u trenu. Može biti idealan međuobrok ili zakuska prilikom večernjih druženja, a zahvaljujući svojoj punoj teksturi i kremoznosti, teško mu je odoljeti. Losos je nutritivno bogata namirnica, zbog čega bismo ga u svojoj prehrani trebali konzumirati što je više moguće.
Namaz od dimljenog lososa (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Ova delikatesna namirnica postala je jedna od glavnih zvijezda norveške kuhinje, koja se još od davnih dana većinom bazira na ribi. U njihovim restoranima poslužuju se čak i riblje okruglice, mljeveno riblje meso, a nije im strana ni priprema deserata od ribe. Iako nama zvuči poprilično čudno, Norvežani će rado za desert u restoranu naručiti - puding od ribe.
Inspirirani Lidlovom Deluxe ponudom, odlučili smo pripremiti sočan namaz od norveškog dimljenog lososa s pistacijom.
Namaz od dimljenog lososa (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
RECEPT - NAMAZ OD DIMLJENOG LOSOSA S PISTACIJOM
SASTOJCI:
- 200 g Deluxe norveškog dimljenog lososa s pistacijom
- limun
- svežanj svježeg vlasca
- 100 g krem sira
- 10 crnih maslina bez koštice
- žlica maslaca
- žlica maslinova ulja
- 1/2 žličice papra
-
1/3 žličice soli
PRIPREMA:
- Pripremite posudu u kojoj ćete blenderom sjediniti sve sastojke i nasjeckajte vlasac. Zatim u posudu stavite norveški dimljeni losos s pistacijom, iscijedite limun te dodajte masline bez koštica, vlasac, maslac, krem sir, papar i sol.
- Preko svih sastojaka prelijte maslinovo ulje i izblendajte namaz.
- Blendajte dok se svi sastojci kremastog namaza ne usitne i sjedine. Poslužite ga uz masline i prepečeni kruh i uživajte u ovom brzom i jednostavnom jelu. Dobar tek!
Kako biste se poigrali s okusom ovog jela nakon prve pripreme, obogatite ga režnjem češnjaka ili u njega dodajte kuhana jaja i svježi peršin. Ovo jednostavno jelo spada u kategoriju onih s kojima je svako eksperimentiranje moguće jer će vas novi okusi svaki put iznenaditi.
Namaz od dimljenog lososa (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Ako želite otputovati u Norvešku ravno iz svoje kuhinje, svratite do obližnjeg Lidla, čija će vas Deluxe ponuda specijaliteta i delikatesa od 14. do 20. studenog u trenu odvesti sjevernije do hladne Norveške, koja zna kako svojim specijalitetima omamiti sva nepca i ugrijati ih u trenu. Kako biste se dodatno zasladili, kušajte ukusne deserte iz bogate Deluxe ponude kojoj je nemoguće odoljeti.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.