Centar za trgovinu dijamantima Surat Diamond Burse smatra se  najvećom poslovnom zgradom na svijetu. 

Burza dijamantima prostire se na oko 659.000 četvornih metara u sklopu nove poslovne četvrti Diamond Research and Mercantile City u Suratu u Indiji, a obuhvaća devet nebodera s po 15 katova koji su međusobno povezani.

Tu je titulu dosad imao američki Pentagon - sjedište Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država, naime, ima 620.000 četvornih metara poslovnog prostora. Zgrada Pentagona građena je od betona, a ima tek pet katova nad zemljom (te dva ispod zemlje). Zbog Drugog svjetskog rata koji je bjesnio Europom u svijetu je vladala nestašica čelika. Bez čelika bilo je nemoguće izgraditi pouzdanu i visoku zgradu. Upravo zato u izgradnju je bilo utrošeno oko 680.000 tona pijeska pomiješanog sa šljunkom iz rijeke Potomac. Zgrada je renovirana u periodu od 1998. do 2011. godine kako bi se prilagodila modernim uvjetima gradnje, ali i povećala sigurnost prostora.

Pentagon je izgrađen za manje od dvije godine. Zbog jačanja Hitlerove moći u Europi, ali i raštrkanosti vojnih ureda po Washingtonu, temelji su postavljeni 11. rujna 1941. godine. Odlučeno je da će se po hitnom postupku izgraditi zgrada u kojoj je danas smješteno Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država. Oko 15.000 radnika radilo je danonoćno da bi završili ovu peterokutnicu u roku te ju otvorili 15. siječnja 1943. godine.

Pentagon se nekad smatrao najvećom poslovnom zgradom na svijetu Pentagon se nekad smatrao najvećom poslovnom zgradom na svijetu (Foto: Shutterstock)

Još jedno mega zdanje koje svakako vrijedi spomenuti je i koncertna dvorana u obliku sfere koja se nalazi u sklopu rezorta Venetian u Las Vegasu. Vanjski dio sfere prekriven je s 54.000 četvornih metara LED dioda kako bi se stvorio najveći zakrivljeni LED zid na svijetu.

Impresivna je i kupolasta koncertna dvorana O2 Arena u Londonu, koja je poduprta s 12 žutih tornjeva, a iz ovoga teksta ne možemo izostaviti niti Burj Khalifu u Dubaiju - najvišu građevinu na svijetu.

Sfera, Las Vegas, SAD - 4 Sfera, Las Vegas, SAD - 4 (Foto: Profimedia)

Ljudska ruka izgradila je kolosalne građevine diljem svijeta - nevjerojatno široke, dugačke i visoke građevine poput stadiona, zračnih luka, nebodera i stambenih objekata, koje svojom veličinom ostavljaju bez teksta.

Osim monumentalnih zdanja diljem svijeta koja nas tako lako impresioniraju svojom veličinom i koja vrijedi uvrstiti na popis mjesta koja se moraju vidjeti jednom u životu, u obližnjem Lidlu moguće je guštati u XXL pakiranjima omiljenih proizvoda. Istražite bogatu ponudu kućanskih potrepština i namirnica od kojih mogu nastati sočna jela vrijedna divljenja. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju