Galette je francuski izraz koji obično označava razne vrste okruglih hrskavih slastica, no može imati i svoju slanu varijantu. Ovaj galette od krumpira jedan je od takvih recepata.

Rubovi jela su hrskavi poput čipsa, dok je središte bogato okusom i kremasto. Trik za sočan galette od krumpira, pak, očituje se u korištenju pačje masti koja jelu daje posebnu dubinu.

Da biste uživali u ukusnom galetteu od krumpira potrebno je plodove narezati na tanke ploške. To možete učiniti ručno s nožem, no cijeli proces bit će lakši i jednostavniji ako u kuhinjskom ormariću imate rezač povrća, odnosno takozvanu mandolinu.

Gröstl Hrana i piće Recept za gröstl: Hit-jelo s austrijskih skijališta od samo tri sastojka

Sastojci:
350 grama žutog krumpira (npr. Russet ili zlatni Yukon)
50 grama sira Gruyere
25 grama pačje masti
1 žlica svježeg i usitnjenog vlasca
sol i papar po želji

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.

2. Uz pomoć tanjura odrežite papir za pečenje na krug promjera oko 25 centimetara.

3. Ogulite krumpir i narežite ga na tanke ploške debljine oko 0,3 centimetra. Naribajte sir, a vlasac usitnite.

Slika nije dostupna Hrana i piće Hrskavi, a tako sočni: Tajni sastojak za prefine pečene krumpire iz pećnice

4. Krumpir pomiješajte s otopljenom pačjom masti. Začinite sa solju i paprom.

5. Složite ploške krumpira na papir za pečenje od ruba prema sredini u jednom ravnomjernom sloju uz preklapanje kriški po potrebi.

6. Preko krumpira posipajte naribani sir, pa ostatak krumpira poslažite na isti način.

7. Stavite peći u pećnicu na 15 minuta odnosno do rubovi ne budu hrskavi, a sredina termički obrađena do kraja.

8. Poslužite s nasjeckanim vlascem. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju