Jeste li se ikada zapitali što jedu vrhunski sportaši? Kada je u pitanju najprestižnije sportsko natjecanje na svijetu, odnosno Olimpijske igre, o prehrani natjecatelja brine se tim kuhara u olimpijskom selu.

Na Olimpijskm igrama u Parizu za catering je zadužena tvrtka Sodexo Live!, koja svaki dan mora isporučiti 40.000 obroka za oko 15.000 sportaša koji obitavaju u olimpijskom selu.

Chef Charles Guilloy sa svojim timom priprema jela sa 600 tona svježeg voća i povrća koje dostavlja lanac supermarketa Carrefour.

Iako su jelovnici osmišljeni u suradnji s proslavljenim francuskim chefovima poput Amandine Chaignot, Akramea Benallala i Alexandra Mazzija, koji je vlasnik restorana AM s tri Michelinove zvjezdice, sportaši nisu oduševljeni ponudom.

Manjak jaja i mesa

"Dajte nam mesa", požalili su se sportaši njemačkog olimpijskog tima već nakon nekoliko dana natjecanja, a prigovore organizatorima uputili su i Britanci, koji su sa sobom poveli vlastite kuhare kako bi zadovoljili potrebe svojih sportaša.

Organizatori Igara u Parizu uoči otvaranja istaknuli su kako žele poslužiti nekoliko milijuna porcija hrane napravljenih od lokalnih sezonskih namirnica te pripremljenih s manjim udjelom bjelančevina životinjskog porijekla kako bi se smanjio ugljični otisak u odnosu na Olimpijske igre održane u Londonu 2012. te u Rio de Janeiru 2016. godine.

Čak trećinu olimpijskog jelovnika čini hrana biljnog porijekla te se poslužuju obroci poput veganske verzije beef bourguignona, krosani s artičokama i tartufima, ali i dal od crvene leće.

Što sportaši uistinu jedu?

Kako bi smanjili ugljični otisak Igara, organizatori u Parizu zabranili su upotrebu avokada jer se oto egzotično voće ne može u odgovarajućim količinama proizvesti u zemlji, a ne žele ga dopremati iz dalekih krajeva.

@abbeyweitzeil Lunch time @FibiBacon #olympicvillage #olympics #paris2024 ♬ original sound - Abbey

Iako su organizatori naknadno povećali dostupne količine jaja i mesa u menzi olimpijskog sela, neki se sportaši sami brinu za svoja jela poput američkih plivačica Abbey Weitzeil i Phoebe Bacon, koje si same kuhaju jednostavna jela na roštilju – na krovu zgrade u kojoj spavaju. Na TikToku su podijelile video kako si pripremaju sendviče s pečenim jajima.

Zahvaljujući društvenim mrežama moguće je uživo pratiti što sportaši misle o Olimpijskim igrama u Parizu i što biraju u menzi olimpijskog sela.

"Iskreno, hrana ovdje je dobra, ali nije baš začinjena", priznala je filipinska gimnastičarka Aleah Finnegan. Norveški plivač Henrik Christiansen oduševljen je pak čokoladnim muffinima iz menze i jede ih svaki dan.
Američki odbojkaš Erik Shoji pokazao je što obično jede za doručak na društvenim mrežama. Na njegovu tanjuru nalaze se naizgled nespojiva jela poput omleta, kobasica, riže, voća i kroasana.

@thelibero Let’s eat breakfast in Paris! #olympics #volleyballplayer #teamusa #food ♬ original sound - Erik Shoji

Sportski vremeplov: Kako su izgledale Olimpijske igre prije 100 godina? Olimpijske igre u Parizu 1924. - 9 Olimpijske igre u Parizu 1924. - 1 Olimpijske igre u Parizu 1924. - 6 +4 Olimpijske igre u Parizu 1924. - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju