HR Giger u Gruyereu mnogi nazivaju najjezivijim europskim barom. Riječ je o neobičnom mjestu skrivenom unutar srednjevjekovnog zamka  na brežuljku u Švicarskoj koje je nadahnuto filmskom franšizom Alien redatelja Ridleyja Scotta.

Svaki detalj u ovom kafiću – stolci, zidovi i stropovi – izgledaju kao da su napravljeni od kostiju izvanzemaljaca. Izgled ne čudi s obzirom da ga je dizajnirao pokojni švicarski umjetnik Hans Ruedi Giger rodom iz Chura koji je radio na serijalu Alien i kao dio tima za specijalne efekte osvojio Oscara u kategoriji najboljih vizualnih efekata 1980. godine.

Kafić i muzej HR Giger u St. Germainu u Švicarskoj - 3 Kafić i muzej HR Giger u St. Germainu u Švicarskoj - 3 (Foto: Profimedia)

Kafić u zamku St. Germain u Švicarskoj istovremeno je i muzej s najobuhvatnijim postavom Gigherovih umjetničkih radova stvorenih u 40 godina dugoj karijeri, a koji je otvoren 12. travnja 2003. godine.

Alien kafić

HR Giger izgleda poput labirinta sa zidovima debelim dva metra – ima skeletnu strukturu prekrivenu dvostrukim lukovima kralježaka koji se križaju u nadsvođeni strop. Detalji su stvoreni u njegovom prepoznatljivom biomehaničkom stilu prikazanim u filmovima Alien.

Kad sjedite u kafiću osjećate se kao da ste u utrobi neke fosilizirane pretpovijesne zvijeri, ili kao da ste prebačeni u paralelni svemir prepun izvanzemaljskih bića.

Kafić i muzej HR Giger u St. Germainu u Švicarskoj - 2 Kafić i muzej HR Giger u St. Germainu u Švicarskoj - 2 (Foto: Profimedia)

HR Giger je otvoren od travnja do listopada svaki dan od 10 ujutro do 20.30 h sata navečer. Kako on izgleda iznutra, otkrijte u fotogaleriji na početku ovog teksta.

505 u Španskom: Novi kvartovski kafić u koji se dolazi zbog speciality kave, kolača i matche s vanilijom Caffe bar 505 - 26 Caffe bar 505 - 25 Caffe bar 505 - 24 +25 Caffe bar 505 - 23

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju